Burse - Fonduri mutuale

Cresterea SIF-urilor a readus entuziasmul in piata

26.10.2006, 18:55 18

Sedinta agitata ieri la Bursa, unde, pe fondul unei lichiditati in crestere, toti indicii bursieri au inregistrat aprecieri. SIF-urile au recuperat intr-o singura zi valoarea pe care o pierdusera in sedinta de luni, dominand topul celor mai tranzactionate titluri.
Indicele BET-FI a crescut cu 3,95%, dupa ce luni scazuse cu 2,86%. SIF-urile au atins in timpul sedintei de tranzactionare noi maxime, inregistrand inca de la mijlocul sedintei un avans serios.
SIF Moldova a fost cea mai tranzactionata actiune din piata, cotatia sa crescand cu 4,58%, pe fondul unei valori totale de tranzactionare de 3 mil. euro (10,8 mil. lei). Tranzactii in valoare de 2,6 mil. euro (9,3 mil. lei) s-au efectuat si cu titlurile SIF Moldova, care s-au apreciat cu 3,74%. De altfel, operatiunile cu SIF-uri au reprezentat circa 50% din valoarea totala a tranzactiilor efectuate ieri in piata.
Indicele BET a crescut ieri cu 0,56%, dupa ce in timpul sedintei de tranzactionare inregistrase si o crestere de peste 1%. Aprecierea a venit pe fondul unei evolutii pozitive a celor mai lichide titluri din piata. Valoarea totala a tranzactiilor realizate pe Bursa a depasit 17,9 mil. euro (63 mil. lei), dupa ce marti lichiditatea scazuse la 13 mil. lei (46 mil. lei).
Titlurile Petrom si Rompetrol Rafinare (Petromidia) au facut obiectul a doua tranzactii deal, la fel ca si in sedinta anterioara de tranzactionare. Prin intermediul acestei operatiuni s-au tranzactionat 41 mil. actiuni Rompetrol la un pret de 0,0923 lei/actiune si 1,2 mil. actiuni Petrom la pretul de 0,6 lei pe actiune. In piata regular, cele doua titluri au avut evolutii diferite. Petrom a crescut cu circa 1,7%, pe fondul unei valori de tranzactionare de 0,85 mil. euro (3 mil. lei), in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare au scazut cu 0,43%, dupa ce in timpul sedintei au trecut de la scaderi la cresteri si invers.
Entuziasm a fost si pe piata titlurilor mai putin lichide. Socep a crescut cu 14,88%, iar titlurile Rompetrol Well Services s-au apreciat cu 14,9%, pe fondul unei valori totale a tranzactiilor de doar 16.000 de euro.
"Oferta de actiuni lichide in care poti sa investesti este redusa pe Bursa de la Bucuresti. De aceea, SIF-urile raman unele dintre cele mai interesante titluri din piata. In plus, la o crestere a BET-FI de 75% anul trecut, asteptarile de la aceste titluri sunt mari", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.

Titlurile SIF Banat-Crisana au crescut ieri cu 4,43%, apropiindu-se de cresterea maxima atinsa de SIF Moldova de 4,58%. Valoarea totala de tranzactionare a acestor titluri s-a ridicat la 1,05 milioane de euro (3,7 milioane de lei), pe fondul unui interes generalizat pentru SIF-uri, conditii in care brokerii spun ca nu este o piata prielnica pentru speculatori. "Daca cineva incearca sa vanda SIF-uri pentru a le cumpara la un pret mai mic, risca sa ramana fara ele", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Banat Crisana s-a perfectat la pretul de 2,83 lei/actiune. Actiunile SIF Banat-Crisana scazusera marti cu 1,45%, pana la 2,71 lei/actiune.

Acsiunile Antibiotice au crescut ieri cu 0,53%, pe fondul unei valori totale de tranzactionare de 1,9 mil. euro (6,6 mil. lei). Valoarea ridicata a tranzactiilor cu aceste titluri a facut din Antibiotice a treia cea mai lichida actiune din piata. "Cred ca pretul acestei actiuni este influentat de pretul bun pe care l-au obtinut companiile din domeniul farmaceutic, privatizate anterior societatii iesene: Sicomed si Terapia. Investitorii spera ca acelasi scenariu sa se repete si in cazul Antibiotice", spune Adrian Ceuca. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectionat la un pret de 1,89 lei/actiune. In ultima luna, cotatia Antibiotice a crescut cu aproximativ 35%.

Titlurile producatorului de lacuri si vopsele Policolor au crescut in sedinta de ieri cu 6,38%, pe fondul unei valori de tranzactionare de 0,54 mil. euro (1,9 milioane de lei ). Policolor a anuntat saptamana trecuta un profit net de 2,6 milioane de euro (9,2 milioane de lei), cu 42% mai mare decat profitul inregistrat in perioada similara a lui 2005. Cotatia Policolor Bucuresti a crescut cu peste 10% in decursul timpului trecut de la publicarea rezultatelor financiare. Compania este controlata de catre trei fonduri de investitii, care detin impreuna peste 82% din actiuni, iar capitalizarea bursiera la ultimul pret de 2 lei/actiune este de 40,5 milioane de euro.

Actiunile Socep Constanta au inregistrat in sedinta de ieri o crestere de 14,88%, pe fondul unei valori totale a tranzactiilor de 221.000 de euro (780.000 de lei). Cresterea vine dupa o evolutie calma in sedinta de marti, cu usoare aprecieri, si dupa ce luni compania a anuntat ca 6,3% din actiunile sale sunt detinute in acest moment de fondurile de investitii americane controlate de Julius Baer. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 0,247 lei/actiune. Cursul Socep s-a apreciat in ultima luna cu circa 23% ca urmare a trei mari tranzactii cu aceste titluri, tranzactii ce au totalizat 5% din capitalul social al companiei.

Titlurile Armax Gaz Medias au crescut ieri cu 25%, pe fondul unei valori totale de tranzactionare de 155.000 de euro (545.000 de lei), in scadere fata de ziua anterioara. Cresterea de ieri vine dupa operatiunile de valoare ridicata, derulate marti, cand se tranzactionase circa 14% din capitalul social al companiei, la un pret mediu de 1,2 lei/actiune, ieri tranzactiile avand o valoare mult mai redusa. De la inceputul anului, actiunile Armax Gaz Medias au crescut de aproximativ 3 ori, capitalizarea bursiera ridicandu-se la circa 12 mil. euro, daca luam in calcul pretul de 1,75 lei/actiune la care s-a perfectat ultima tranzactie cu aceste actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO