Burse - Fonduri mutuale

Cum să te pui la adăpost de scăderile de pe bursă fără să-ţi vinzi portofoliul de acţiuni?

Cum să te pui la adăpost de scăderile de pe bursă fără să-ţi vinzi portofoliul de acţiuni?

Iulian Panait preşedintele societăţii de consultanţă în investiţii KTD Invest: Metoda folosirii mecanismelor de hedging este mai eficientă decât tranzacţionarea frecventă din cauza costurilor de tranzacţionare cu comisioane. Foto Silviu Matei

Autor: Adrian Cojocar

28.09.2011, 00:05 2238

Investitorii de pe bursă care anticipează că urmează o perioadă mai tulbure în care acţiunile din portofoliul propriu pot înregistra scăderi pot apela şi la alte metode de protecţie în afară de vânzarea întregului portofoliu de ac­ţiuni, care poate fi costisitoare din punctul de vedere al costurilor de tranzacţionare.

Specialiştii de pe bursă spun că în condiţiile de volatilitate de pe piaţă din această perioadă ar putea fi mai profitabil pentru investitori să utilizeze mecanisme de hedging, cum ar fi vânzarea de contracte futures, pentru a se proteja de variaţiile din piaţă decât să plătească comisioane de fiecare dată când vând sau cumpără acţiuni.

Spre exemplu, un investitor care deţine acţiuni pe bursă, poate să ia o poziţie de "vânzare" pentru un anumit număr de contracte futures cu activ suport pe SIF Oltenia (simbol DESIF5), Fondul Proprietatea (simbol DEFPR) sau indicele Dow Jones (simbol DEDJIA_RON), care sunt cele mai lichide contracte de la Sibiu.

În acest fel, o eventuală scădere a valorii acţiunilor de pe bursă va fi compensată cu câştigul obţinut din contractele futures, deoarece atunci când acţiunile SIF Oltenia scad, de exemplu, poziţiile short pe contractele DESIF5 devin profitabile. Reversul unei astfel de strategii este că atunci când acţiunile cresc, câştigul va fi diminuat de pierderile suferite pe futures.

Şi în cazul hedgingului investitorul va trebui să imobilizeze o mică sumă pentru achiziţia de contracte futures, însă spre deosebire de comisioane, care se plătesc la orice tranzacţie de vânzare sau cumpărare, suma depusă în contul marjei o va recupera după închiderea poziţiei pe futures.

Un alt avantaj al hedgingului este că investitorul poate lua foarte uşor expunere pe bursă prin închiderea poziţiei futures, caz în care revine la situaţia iniţială şi jongla cu poziţia futures pentru a profita de variaţiile din piaţă fără costuri suplimentare. "Metoda folosirii mecanismelor de hedging care să-ţi diminueze sau chiar să-ţi elimine în mare parte riscul este mai eficientă decât tranzacţionarea frecventă din cauza costurilor de tranzacţionare cu comisioane. Eu ştiu investitori şi brokeri care apelează la astfel de instrumente. Totuşi acoperirea riscurilor prin contracte futures are şi nişte costuri ascunse pentru că dacă piaţa se va mişca invers decât ai anticipat, vei avea apel în marjă şi trebuie să vii cu bani de acasă, lucru pe care mulţi nu-l iau în calcul iniţial", spune Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă în investiţii KTD Invest.

Potrivit lui, cea mai eficientă metodă de protecţie este cea a utilizării opţiunilor, care au un cost iniţial, dar sunt foarte uşor de utilizat. Cu toate acestea, pe bursă o strategie de acest fel este dificilă din cauza lichidităţii foarte reduse pe aceste instrumente şi a faptului că în vremuri volatile costul opţiunilor creşte.

"A doua problemă a contractelor futures pentru hedging este că sunt foarte puţine contracte lichide disponibile pe piaţă şi în timp pot exista diferenţe între preţul futures şi cel de pe bursă al unei acţiuni. Personal am observat că atunci când sunt ştiri pozitive ecartul dintre ele creşte, iar când sunt ştiri negative futures-ul poate să coboare şi sub cotaţia de pe bursă", mai spune Panait.

El a mai precizat că în teorie orice contract futures poate fi folosit pentru a proteja un portofoliu de acţiuni de pe bursă, însă pentru aceasta trebuie calculat un indice de corecţie dintre portofoliu şi activul contractului futures pentru a vedea câte contracte trebuie să achiziţionezi pentru a te proteja.

Tot în categoria instrumentelor de hedging ar putea intra şi contractele turbo short pe indicele german DAX, având în vedere că bursa de la Bucureşti este destul de puternic corelată cu pieţele externe.

Contractele turbo pe DAX au devenit tot mai tranzacţionate în ultimele luni, astfel că ar putea deveni o alternativă pentru investitorii care încearcă să recupereze o parte din pierderile generate de portofoliul de acţiuni atunci când bursa scade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO