Burse - Fonduri mutuale

Cum vede al treilea administrator de fonduri mutuale evolutia pietei in acest an

Cum vede al treilea administrator de fonduri mutuale evolutia pietei in acest an

Dan Nicu, directorul general al societatii de administrare a investitiilor BRD Asset Management

07.01.2010, 00:00 82

Dan Nicu, directorul general al societatii de administrare ainvestitiilor BRD Asset Management, este de parere ca in 2010analiza tehnica va conta tot mai mult in decizia de investitie, indetrimentul emotiilor.

"Cred ca in 2010 vor conta tot mai mult fundamentele, analizatehnica, rezultatele financiare ale emitentilor, astfel ca evolutiapietei de actiuni va fi mai temperata fata de cea de anul trecut.Sper astfel sa fie o piata mai putin volatila si cu o evolutiepozitiva", a spus Dan Nicu, directorul general al societatii deadministrare a investitiilor BRD Asset Management (AM)- membra agrupului financiar BRD-Société Générale.

BRD AM este al treilea mare administrator de fonduri mutuale depe piata locala, cu active nete in gestiune de peste 300 mil.lei inprezent.

Fondul monetar Simfonia 1 revine in administrareaBRD

Recent,societatea a decis sa preia administrarea celui mai mare fond dinportofoliu-fondul monetar Simfonia 1, cu active nete de aproape 240mil. lei de la peste 15.000 de investitori, dupa ce in primavaraanului 2008 administratorul a decis delegarea activitatii deadministrare a investitiilor catre un alt administrator din cadrulgrupului international, societatea Investicni Kapitalova Spolecnost(IKS) din Cehia. Astfel, fondul monetar Simfonia 1 a reintrat inadministrarea BRD AM, in timp ce restul fondurilor mutuale- fondulde obligatiuni Concerto, fondul de actiuni Actiuni Europa Regionalsi fondul diversificat Diverso Europa Regional au ramas inadministrarea societatii cehe. Cele trei fonduri cumuleaza activenete totale de 62 mil. lei de la peste 860 de investitori.

"Decizia de a trece Simfonia 1 in administrarea locala tine deinteresul investitorilor. E mai bine ca un fond monetar cuplasamentele exclusiv pe piata locala sa fie administrat de osocietate cu experienta locala. Cum celelalte fonduri detinplasamente pe pietele externe, acestea continua sa fie administratede societatea IKS", a explicat Nicu.

Reprezentantii BRD declarau in primavara anului 2008 cadelegarea activitatii de administrare marcheaza o serie deschimbari in strategia grupului: cresterea expunerii pe pietele decapital si iesirea pe pietele externe.

Simfonia 1 a fost primul fond lansat de BRD Asset Management, inurma cu aproape opt ani, si printre primele fonduri monetare de pepiata. De la infiintare si pana in prezent, Simfonia 1 ainregistrat un randament de 180,3%, investind in depozite bancare,titluri de stat si certificate de depozit, potrivitadministratorului.

A pierdut cursa cu Erste si Raiffeisen

Ani la rand, Simfonia 1 a fost cel mai mare fond mutual, dupavolumul activelor nete, plasandu-si administratorul pe primul locin clasamentul celor mai mari administratori. In ultimii ani insa,BRD AM a pierdut treptat din cota de piata, ajungand sa detinapozitia a treia in topul celor mai mari administratori de fondurimutuale cu o cota de 9,1% din activele totale de peste 3 mld. leiale fondurilor mutuale, potrivit celor mai recente date aleAsociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF). BRD AM a fostdevansat de Erste Asset Management, cu active in administrare de1,4 mld. lei, si de Raiffeisen Asset Management, cu active nete ingestiune de 829 mil. lei.

Anul trecut, administratorul a inregistrat o dublare a activelornete si o crestere de cinci ori a numarului de investitori,evolutie in mare parte sustinuta de fondul monetar Simfonia 1, darsi de lansarea fondurilor Diverso si Actiuni Europa Regional. Celmai performant fond din portofoliu a fost anul trecut Concerto, cuun randament de peste 17% in 2009. Potrivit datelor AAF, cate 30%din activele nete ale Concerto erau investite in certificate detrezorerie si obligatiuni si 17,8% in depozite bancare la finelelunii noiembrie 2009.

"In 2010, mizam pe o crestere substantiala a activelor dinportofoliu. In acest sens, vom conta in special pe fondul deobligatiuni Concerto, precum si pe fondurile cu un grad de risc mairidicat", a mai spus Nicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO