Burse - Fonduri mutuale

De ce nu investesc strainii pe Bursa? Pentru ca nu avem companii mari

De ce nu investesc strainii pe Bursa? Pentru ca nu avem companii mari
13.07.2009, 20:09 42

Doar sase companii romanesti se regasesc in topul celor mai mari 100 de companii listate din Europa Centrala si de Est, potrivit unei statistici realizate de ZF pe baza statisticilor publicate de bursele din regiune la sfarsitul lunii iunie. Dintre acestea, doar doua, Petrom si BRD-SocGen au capitalizari de peste un miliard de euro.
In comparatie, Polonia are 47 de companii in Top 100, dintre care 14 cu valori de peste un miliard de euro, fiind de departe cea mai mare piata din regiune, in timp ce Cehia si Ungaria sunt reprezentate de 9, respectiv 7 companii in top. Romania a pierdut in ultimii ani teren si in fata Croatiei si Sloveniei, care au impreuna 21 de companii in topul celor mai mari din regiune.
Absenta de pe Bursa de la Bucuresti a mai multor companii mari este un handicap pentru piata locala in atragerea investitorilor straini importanti, acestia cautand in general companii lichide si suficient de mari incat sa poata plasa sume importante. In lipsa unor astfel de oportunitati, achizitiile fondurilor straine pe piata locala raman mai mult marginale, iar investitorii mari, cu portofolii de cateva miliarde de euro, nu au motivatie sa intre pe piata.
In contrast, Polonia, Cehia si Ungaria reprezinta polii investitiilor straine in regiune, fiind greu de ocolit de fondurile care cauta oportunitati in Europa Centrala si de Est, datorita companiilor mari si a unei oferte mai largi la nivel de sectoare economice reprezentate pe Bursa.

Telecomunicatiile si retailul lipsesc
Cele mai bine reprezentate sectoare de activitate de pe bursele din regiune sunt serviciile financiare, cu 26 de companii in Top 100 si energia, cu 22 de companii. Cu toate acestea, la nivel regional sunt listate si 12 companii mari din sectorul de IT si Telecomunicatii, cinci retaileri, cinci companii farmaceutice si cate sase companii din constructii sau din sectorul bunurilor de consum.
Pe Bursa de la Bucuresti, multe dintre aceste domenii sunt slab reprezentate, prin companii de talie mica, sau chiar lipsesc, cum este cazul telecomunicatiilor si al retailului, ceea ce face mai dificila constructia unui portofoliu diversificat.
Spre deosebire de piata de la Bucuresti, unde cele mai mari companii provin in special din energie si servicii financiare, sectoare prin care nu se diferentiaza prea mult de pietele din jur, oferta bursei din Croatia, de exemplu, cuprinde pe langa banci o companie de telecomunicatii, una farmaceutica, un producator de telefoane mobile, un lant de retail si un producator de bere.

Cele mai mari 100 de companii din regiune valoreaza aproape cat Microsoft
Valoarea cumulata a celor mai mari 100 de companii listate din regiune se ridica la finele lunii iunie la 127 mld. euro, mai putin decat gigantul american Microsoft, care are o capitalizare de peste 140 mld. euro. Cea mai mare companie listata din lume, ExxonMobil, are o capitalizare de peste 226 mld. euro.
Grupul energetic ceh CEZ ramane cea mai mare companie listata din Europa Centrala si de Est, cu o capitalizare de 17,3 mld. euro, urmat de doua banci poloneze, PEKAO si PKO Bank Polski. Locurile urmatoare sunt ocupate de compania petroliera de stat din Polonia si de doua companii de telecomunicatii din Cehia si Polonia.
MOL, cea mai mare companie din Ungaria, ocupa locul 7, in timp ce Petrom, cea mai mare companie romaneasca se situeaza pe 11, imediat dupa banca ungara OTP.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO