Burse - Fonduri mutuale

De ce vrea Templeton să urce acţiunile FP: comisionul e legat de capitalizare

De ce vrea Templeton să urce acţiunile FP: comisionul e legat de capitalizare

Autor: Andrei Chirileasa

21.12.2010, 23:53 57

Administratorul Fondului Proprietatea, grupul american FranklinTempleton, va avea onorariul legat de evoluţia acţiunilor pe Bursă,începând din momentul listării, astfel că are tot interesul capreţul acţiunilor să fie cât mai mare după listare.

Până la listare, onorariul Templeton este calculat ca procentdin media valorilor lunare ale activului net calculată "înconformitate cu reglementările în vigoare" şi este plătittrimestrial.

În ultimele trei luni (septembrie - noiembrie 2010), mediavalorilor lunare ale activului net al FP a fost de 14,26 mld. lei(3,32 mld. euro), de unde ar rezulta un onorariu trimestrial decirca 17 mil. lei (aproape 4 mil. euro) sau un onorariu anual de 68mil. lei (16 mil. euro).

După listare, onorariul va fi calculat şi plătit anual, înfuncţie de capitalizarea medie a fondului din ultimele 90 deşedinţe de tranzacţionare ale anului. Astfel, dacă titlurileFondului s-ar tranzacţiona la un preţ mediu de 0,5 lei/acţiune, câtau fost preţurile la care s-au realizat tranzacţiile la Depozitarîn ultimele două luni, comisionul Templeton ar scădea la 33 mil.lei (7,7 mil. euro), iar pentru a încasa un comision similar cu celdin prezent, de 68 mil. lei, preţul acţiunilor ar trebui sădepăşească 1 leu.

Franklin Templeton are însă un atu, dispunând de o decizie aAdunării Generale a Acţionarilor (AGA) din septembrie care îipermite Fondului Proprietatea să răscumpere acţiuni de pe Bursădupă listare. Fondul poate răscumpăra, până în martie 2012, până la10% din acţiuni, la un preţ cuprins între 0,2 şi 1,5lei/acţiune.

Potrivit prospectului, "acest proces are ca efect nu numairestituirea de numerar către acţionarii doritori să vândăacţiunile, dar şi reducerea discountului dintre VUAN şi preţul depiaţă al acţiunilor". Utilizarea acestei opţiuni de către Fond astârnit controverse, deoarece poate fi privită ca o asigurareoferită nu doar foştilor proprietari care deţin acţiuni, ci şispeculatorilor care au cumpărat acţiuni de pe piaţa "gri" înultimii doi ani, că-şi vor putea vinde acţiunile mai scump. Maimult, răscumpărarea de acţiuni poate crea şi un conflict deinterese pentru administrator, al cărui onorariu este legat directde preţul acţiunilor. Acest posibil conflict de interese nu a fostspecificat însă în prospect.

Potrivit datelor publicate în prospect, mandatul deadministrator al Franklin Templeton la Fondul Proprietatea a fostîncheiat pe o perioadă de patru ani, începând cu data de 29septembrie 2010. Contractul poate fi încheiat prin denunţarea decătre Fond în baza unui preaviz de 3 luni sau prin denunţarea decătre administrator, cu un preaviz de 12 luni.

Fondul mai are un contract de consultanţă financiară încheiat înoctombrie 2008 cu firma Scroder Investment Management, înainte dealegerea administratorului. Acest contract expiră la un an dupălistarea Fondului. În baza acestui contract, Schroder a încasatpână la numirea administratorului un comision fix de 90.000 de europe lună şi un "onorariu de performanţă" de 0,06% din valoareaactivului net, fără a fi precizat cum se plăteşte acest onorariu.După numirea administratorului, onorariul lunar al Schroder este de85.000 de euro. În ultimii doi ani, Schroder a încasat peste 2,25mil. euro doar din comisionul fix, potrivit calculelor ZF.

În eventualitatea în care Fondul va derula o ofertă publicăiniţială (IPO) pentru listarea pe o piaţă externă, consultantul maipoate încasa circa 0,5% din sumele plătite în cadrul ofertei.

Fondul mai are încheiat şi un contract de depozitare cuBancpost, începând din octombrie 2010. Contractul este pe un an şipoate fi reînnoit. Bancpost câştigă din acest serviciu un onorariulunar de depozitare de 0,0007% din activul net, adică circa 110.000de lei (26.000 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24