Burse - Fonduri mutuale

Enache, KD Capital: Investitorii vor uita de vacanta anul acesta

Enache, KD Capital: Investitorii vor uita de vacanta anul acesta
05.05.2009, 18:29 19

Bursa a recuperat ieri din corectia de la inceputul saptamanii, indicele BET al celor mai lichide zece companii consemnand un avans de 1,2%, in timp ce indicatorul energetic BET-NG a marcat cel mai mare avans din piata, de 2,6%, pana la nivelul de 432 de puncte.

Brokerii apreciaza ca in perioada urmatoare atentia pentru piata locala de capital va creste, fiind urmarite oportunitatile de investitii, precum si asupra modului in care finantarile externe obtinute sunt utilizate, in conditiile unui an cu duble alegeri.
"Dupa corectiile de la inceputul anului si dupa aprecierile puternice din ultimele doua luni cred ca investitorii vor uita anul acesta de vacanta. Se vor uita mai atent la modul in care evolueaza piata locala si vor astepta oportunitati de investitii. Nu ma astept ca lichiditatea sa creasca foarte mult, doar daca vom asista la evenimente deosebite", a declarat Silviu Enache, directorul general al KD Capital Management.
Societatile financiare de investitii au inregistrat la nivelul indicelui BET-FI o corectie de doar 0,2% fata de referinta, pe fondul scaderilor consemnate de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 2%, si SIF Transilvania (SIF3), de 1,8%.
Cel mai mare avans la categoria SIF-uri a fost inregistrat de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 1,3% fata de referinta, la 0,76 lei/actiune.
In sectorul bancar, titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) au marcat evolutii contrare, primele inregistrand un avans de 0,7%, in vreme ce actiunile bancii clujene au coborat cu 1,8% fata de referinta, la pretul de 1,08 lei/titlu.
Sectorul bancar a marcat una dintre cele mai mari aprecieri din piata, la categoria international, pe titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS), care au urcat cu aproape 12%.
"Cred ca perioada raportarilor, precum si cea a statisticilor cu privire la evolutia macroeconomica va influenta piata intr-o oarecare masura, insa marile schimbari de trend vor fi date de pietele economice foarte mature, apoi efectul va fi importat si pe pietele emergente. La nivel macro ultimele vesti nu sunt incurajatoare, dar chiar si asa, cotatiile la care unii emitenti au ajuns arata in continuare potential de crestere", a adaugat Enache.
In sectorul energetic cel mai mare avans din piata l-au inregistrat titlurile Transgaz (TGN), care au urcat cu 8,5%, in vreme ce actiunile Transelectrica (TEL) s-au apreciat cu doar 2,4%.
Companiile petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat evolutii modeste, atingand preturile de 0,188 lei/ actiune si respectiv 0,0317 lei/titlu.
"Perceptia investitorilor asupra finantarilor externe cred ca va depinde foarte mult si de perioada alegerilor, in special a celor prezidentiale. Investitorii sunt nelinistiti de modul in care vor fi utilizati acesti bani. De asemenea, si rezultatele din agricultura vor influenta perceptia investitorilor asupra starii economice interne. Dupa alegeri cred ca ne putem da seama cat de repede isi va reveni economia", a incheiat Enache.
Pietele externe au inregistrat evolutii asemanatoare cu piata locala, cel mai mare avans fiind inregistrat de Marea Britanie, cu o apreciere de 2,6% pe indicele FTSE 100.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO