Burse - Fonduri mutuale

Erste a strans 1,75 mld. euro de la investitori in doua saptamani

Erste a strans 1,75 mld. euro de la investitori in doua saptamani

Andreas Treichl, directorul general al Erste Group: Plasarea cu succes a ofertei noastre evidentiaza increderea investitorilor in Erste Group si excelenta sa pozitionare strategica chiar si in aceasta perioada economica dificila.

17.11.2009, 23:15 12

Grupul austriac Erste (EBS), actionarul majoritar indirect alBCR, a vandut prin oferta publica 60 de milioane de actiuni noi lapretul pietei, de 29 de euro, reusind sa-si majoreze capitalulsocial cu circa 1,74 mld. euro, conform raportarilor transmiseBursei de Valori Bucuresti (BVB). In urma acestei operatiuni,capitalizarea Erste va urca la aproape 11 mld. euro.

Peste60% din oferta a fost subscrisa de actionarii existenti, prinexercitarea drepturilor de subscriere, restul actiunilor fiindoferite investitorilor institutionali si de retail printr-o ofertaglobala, care a fost puternic suprasubscrisa, potrivitdeclaratiilor reprezentantilor Erste.

"Suntem incantati de cererea puternica in randul investitorilorinstitutionali si de retail. Consider ca plasarea cu succes aofertei noastre evidentiaza increderea investitorilor in ErsteGroup si excelenta sa pozitionare strategica chiar si in aceastaperioada economica dificila", a declarat Andreas Treichl,directorul general al Erste Group.

Grupul spaniol Criteria CaixaCorp (La Caixa) si-a majoratparticipatia in cadrul Erste de la 5,1% la circa 10%, dupa ce si-aexercitat dreptul de subscriere si a achizitionat si exercitat sidrepturile de subscriere ale fundatiei Erste (Erste Stiftung). Inurma majorarii de capital, Erste Stiftung isi va diminuaparticipatia de la 31% la circa 26%.

Actiunile emise de Erste in cadrul ofertei vor incepe sa fietranzactionate pe bursele din Viena, Praga si Bucuresti pe data de19 noiembrie, la doar trei zile de la inchiderea operatiunii.Operatiunea a fost anuntata la finele lunii octombrie si a fostfinalizata in doar doua saptamani (2 noiembrie-16 noiembrie).

Pe Bursa de la Bucuresti, o majorare de capital realizata prinoferta de actiuni adresata actionarilor dureaza de regula doua-treiluni, de la momentul initierii demersului (convocarea AGA), pana cecompania are banii in conturi (finalizarea subscrierii), dupa caremai trebuie sa treaca in jur de trei luni pana ce noile actiuniintra la tranzactionare. Pentru o oferta publica de actiuni,demersurile pot fi chiar mai indelungate.

Erste a anuntat ca nu are in vedere la momentul actualrascumpararea capitalului participativ in valoare de 1,7 mld. euroemis in perioada martie - mai, din care 1,2 mld. euro se afla inposesia statului austriac.

Fondurile atrase in cadrul majorarii de capital vor imbunatatiindicele de rang 1, calculat pentru riscul de credit, de la 8,6% la10,2%.

Actiunile Erste inregistrau ieri la ora 14:00 o crestere de0,83% pe bursa din Viena, unde se tranzactionau la 29,25 de euro.Pe bursa de la Bucuresti, titlurile Erste pierdeau 2,9%, fiindcotate la 125,9 lei (29,3 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO