Burse - Fonduri mutuale

Erste vede acţiunile Petrom la 0,5 lei. Fără amenzile de la Concurenţă, profitul pe 2011 ar fi urcat la 1 mld. euro

Erste vede acţiunile Petrom la 0,5 lei. Fără amenzile de la Concurenţă, profitul pe 2011 ar fi urcat la 1 mld. euro

Autor: Andrei Chirileasa

20.02.2012, 00:06 1219

Analiştii pe sectorul energetic ai grupului austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, au o ţintă de preţ de 0,5 lei pentru acţiunile OMV Petrom (SNP) şi recomandare de "cum­pă­rare", potrivit unui raport publicat la finalul săptămânii trecute.

Preţul a fost calculat de analiştii Erste pe baza estimărilor privind rezultatele financiare ale Petrom în următorii ani şi este cu 37% mai mare decât preţul la care titlurile SNP au închis şedinţa de vineri, de 0,364 lei/acţiune. Acţiunile Petrom au crescut deja cu 25% de la începutul anului, în condiţiile în care investitorii aşteaptă ca Petrom să raporteze un profit record pe 2011 şi să distribuie di­vi­dende semnificative. Analiştii Erste estimează că Petrom va raporta pentru anul trecut un profit net de 3,74 mld. lei (882 mil. euro), cu aproape 70% mai mare decât în 2010, şi afaceri de 22,5 mld. lei (5,3 mld. euro), în creştere cu 21%. În primele nouă luni, Petrom a avut un profit net de 2,92 mld. lei, dublu faţă de rezultatul din aceeaşi perioadă a lui 2010, astfel că profitul estimat de Erste în trimestrul al patrulea este de 810 mil. lei, uşor sub cel din T4 2010 (841 mil. lei), în condiţiile în care Petrom a realizat provizioane de circa 120 mil. euro pentru amenzile primite de la Consiliul Concurenţei. Fără aceste amenzi, profitul net al Petrom s-ar fi apropiat de pragul de un miliard de euro, conform estimărilor Erste.

Petrom îşi publică rezultatele financiare preliminare miercuri, 22 februarie, înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare.

Profit record, dividende record

Profitul record le va aduce şi dividende record acţionarilor. Erste estimează că Petrom va distribui un dividend brut de 0,033 lei/acţiune, cu 86% mai mare decât cel de anul trecut.

Raportat la preţul de vineri al acţiunilor, de 0,364 lei/acţiune, ar rezulta un randament de peste 9%.

Valoarea totală a dividendelor brute ar putea urca astfel la 1,87 mld. lei (430 mil. euro), respectiv dividende nete de 1,57 mld. lei, diferenţa de 300 mil. lei urmând să ajungă la buget sub formă de impozit pe dividende.

Principalii beneficiari ar fi aus­triecii de la OMV, care controlează pachetul majoritar de 51% din acţiuni şi cărora le-ar reveni dividende nete de peste 800 milioane de lei. Ministerul Economiei, care deţine 20,6% din acţiuni, ar încasa 323 milioane de lei, iar Fondul Proprietatea, care are o participaţie de 20,1%, ar primi 315 mil. lei net.

Statul intenţionează să reia în acest an oferta de vânzare pe bursă a unui pachet de 9,84% din acţiunile Petrom. De asemenea, Fondul Pro­prie­tatea ar putea vinde integral sau parţial partici­paţia de la Petrom, sub presiunea principalilor acţionari.

Perspective bune şi pentru următorii ani

Analiştii Erste estimează că Petrom va înregistra şi în 2012 şi 2013 profituri apropiate de cele din 2011, beneficiind de preţul ridicat al ţiţeiului.

Ei mai cred că investitorii ar putea beneficia şi în anii următori de dividende apropiate de cele pe care compania le va distribui anul acesta.

Astfel, cu un randament din dividende de circa 9% în următorii trei ani, acţiunile Petrom devin mai atractive decât cele ale companiei-mamă OMV, la care Erste estimează ran­damente ale dividendelor de până la 4,65% în următorii trei ani. Erste vede şi în cazul OMV un potenţial de creştere al acţiunilor de 38%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO