Burse - Fonduri mutuale

Facebook a scăzut cu 16% în prima săptămână de la listare

Facebook a scăzut cu 16% în prima săptămână de la listare

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

28.05.2012, 00:04 338

Acţiunile Facebook, cea mai popu­lară reţea de socializare din lume, au scă­­zut cu 16,5% în prima săptămână de tran­­zacţionare pe bursa americană NASDAQ, în contextul declanşării unui val de nemulţumirii în rân­dul inves­ti­torilor cu pri­vire la supraeva­lua­rea com­paniei în prospectul de ofertă publică iniţială (IPO).

Ultimul preţ pentru acţiunile Face­book din şe­dinţa de vineri a fost de 31,91 dolari, sub valoarea de 38,23 dolari cu care s-a închis prima şedinţă de tran­zacţionare din 18 mai. Ca­pitalizarea bur­sie­ră a re­ţelei de so­ciali­za­­re este de 87,3 miliar­de de do­lari, evaluând astfel un cont la circa 103,3 dolari.

Din capitalizarea de 104 miliarde de dolari a Facebook de vineri, 18 mai, s-au eva­porat deja aproa­pe 20 de miliarde de do­lari, iar averea virtuală de 19 mi­liar­de de dolari a lui Mark Zucker­berg, fon­da­to­rul şi CEO-ul reţelei de socia­lizare, s-a redus cu 3 miliarde de dolari.

Asta nu este însă nicio consolare pen­tru investitorii care, furaţi de mirajul Facebook, au plasat 16 miliarde de do­lari, cash, în oferta publică iniţială (IPO), iar în şapte zile au pierdut câteva mi­liarde de dolari. Pentru cei care au cum­părat acţiuni în prima zi de pe bursa ame­ricană NASDAQ, la preţuri care au ajuns şi la 42 de dolari, pierderile urcă la 24%. Pentru cei care nu au subscris în oferta iniţială, la preţuri cuprinse între 34 de dolari şi 38 de dolari, au ocazia să cumpere ieftin.

Tot mai multe voci susţin că eva­lua­rea de 104 mld. $ a Facebook din IPO a fost mult umflată faţă de re­zul­ta­te­le companiei (3,7 mld. dolari venituri şi un miliard de dolari profit în 2011) şi că este nevoie de o creştere miraculoasă a rezultatelor financiare în următorii ani pentru ca această valoare să fie sus­te­nabilă. Până şi analiştii băn­cii de in­ves­ti­ţii ame­­ri­cane Morgan Stan­ley, ca­re a coordonat ofer­ta Face­book, şi-au re­dus esti­mările privind creş­­­terea veni­turilor re­ţe­lei de socializare cu doar câteva zile înain­te de în­chi­­­derea ofer­tei, potrivit Reuters.

Reducerea esti­mă­ri­lor a venit după ce Face­book a pu­bli­cat un amen­da­ment la pro­spec­tul de ofer­tă în care ex­prima pru­denţă în privinţa creş­terii ve­niturilor din cauza trecerii rapi­de a uti­lizatorilor către dispoziti­vele mo­bile, un­de veni­tu­rile din publicitate sunt mai mici.

Mai mult, surse citate de Reuters sus­ţin că autorităţile de reglementare a pie­ţei financiare din SUA investighează dacă NASDAQ a respectat regulile teh­nice la debutul acţiunilor Facebook de săptămâna trecută. Acţiunile Facebook au fost lansate la tranzacţionare cu o întârziere de jumătate de oră şi a existat o perioadă de două ore şi jumătate în care brokerii nu au ştiut dacă ordinele au fost efectuate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO