Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de actiuni, mai bune decat indicii pe timp de criza, dar nu si pe raliu

Fondurile de actiuni, mai bune decat indicii pe timp de criza, dar nu si pe raliu
17.09.2009, 17:48 374

Ultimii doi ani i-au pus la grea incercare pe administratoriifondurilor de actiuni. Pe de o parte, acestia au avut de infruntatcorectiile fara precedent din intervalul august 2007-februarie2009, pentru a fi mai apoi luati prin surprindere de raliul Bursei,inceput in primavara acestui an.

Un singur fond de actiuni a reusit performanta de a aducecastiguri mai mari decat cresterea indicelui BET pe timp de raliusi pierderi mai mici decat indicele de referinta al Bursei inperioada de cadere. BT Index, administrat de societate BT Asset Management, a adusinvestitorilor un randament de 127,4% din martie, cand a inceputraliul pe Bursa, si pana la finele lunii august, interval in careindicele de referinta al Bursei, BET, s-a apreciat cu 121,9%.Pierderea inregistrata de fond in perioada de corectii august2007-februarie 2009 a fost de 75,7%, sub deprecierea de 81,5% aindicelui BET.

BT Index este singurul fond de index de pe piata locala, cuactive nete de 14,2 mil. lei de la 230 de investitori.

"Performanta se explica prin faptul ca portofoliul fondului afost construit dupa componenta indicelui ROTX, care include actiunilichide, si care in perioada de criza au performat mai bine decatactiunile companiilor mici si putin lichide", a spus Radu Hanga,directorul general al BT Asset Management.

Minim 75% din activele fondului sunt investite in actiunile carecompun indicele ROTX (Romanian Traded Index). ROTX are o expunereridicata pe actiunile bancare: BRD cu o pondere de 22,8%, Erste cu21,97% si TLV cu 18,18%, titluri care au inregistrat crestericuprinse intre 40% si 100% anul acesta.

Din indice mai fac parte actiunile societatilor de constructiiCompa si Condmag si cele ale retailerului de electrocasniceFlamingo.

BT Index este singurul fond de actiuni care nu are SIF-uri inportofoliu, acestuia nefiindu-i permis sa investeasca in actiunidin afara celor din indicele ROTX. In perioada de raliu(martie-august 2009), indicele ROTX s-a apreciat cu 159,7%, in timpce in perioada de corectii a scazut (august 2007-februarie 2009) cu84,7%.

In mod paradoxal, un fond de index cu structura rigida deportofoliu a reusit sa aduca investitorilor castiguri mai maridecat restul fondurilor de actiuni, unde administratorii au manalibera se includa in portofoliu chiar si o suta de actiuni, nu doar15.

"Administratorii clasicelor fonduri de actiuni nu au chiar manalibera. Exista limite investitionale care spun ca un fond deactiuni nu poate detine o expunere de 10% din active pe un emitent,iar suma expunerilor mari nu trebuie sa fie mai mare de 40% dinactive. Astfel, faptul ca fondul de index a putut avea expunere depeste 20% pe titlurile BRD sau Erste, a fost un avantaj de carecelelalte fonduri nu au profitat", explica Mihail Ion, presedinteleRaiffeisen Asset Management (RAM).

Pierderile celorlalte fonduri de actiuni au urcat pana la 86,7%in timpul corectiilor de criza, minim inregistrat de RaiffeisenRomania Actiuni. Presedintele RAM explica care au fost factoriicare au tras in jos performantele fondurilor de actiuni,independent de administratori. "Modalitatea de inregistrare adividendelor in activul fondului si intarzierea de trei zile fatade evolutia Bursei cu care pana in luna mai era calculat pretulunei unitati de fond. Astfel, unitatea de fond a fost expusa unorfluctuatii care nu tin neaparat de abilitatile managerului defond", adauga el.

In toamna anului trecut, cand indicii bursieri au inregistratdeprecieri zilnice de peste 14%, fondurile de actiuni au cazutprada speculatorilor, care in functie de evolutia pietei intrau siieseau din fonduri punandu-se la adapost de scaderi. Din luna mai,odata cu modificarea modului de calcul al unitatii de fond,fondurile de actiuni au fost puse la adapost de speculatii.

De la inceputul crizei, in vara anului 2007, si pana in prezent,toate fondurile de actiuni au inregistrat pierderi, insa patrudintre ele au avut scaderi mai mici decat indicele BET. RaiffeisenProsper a inregistrat cea mai mica scadere, de 38,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24