Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de investitii britanice au luat caimacul afacerilor din domeniul real estate in primele cinci luni ale anului

14.06.2006, 00:00 18

Primele noua deal-uri din real estate anuntate de la inceputul anului totalizeaza peste 130 de milioane de euro, cu mult peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Fondurile de investitii britanice au luat anul acesta fata austriecilor sau irlandezilor.

Apetitul de achizitii de proiecte imobiliare, care tine piata de profil permanent in vizorul investitorilor, este de asteptat sa creasca in a doua parte a anului.

Stabilitatea economica (riscul de tara clasificat la A4 acordat recent de agentia franceza de management al riscului Coface), alaturi de asteptata aderare la Uniunea Europeana, precum si randamentul crescut al investitiilor comparativ cu tarile dezvoltate au atras interesul fondurilor de investitii puternice de profil, care au luat cu asalt piata imobiliara locala, potrivit consultantilor de pe piata imobiliara.

aPentru semestrul al doilea preconizam o crestere pe toate sectoarele pietei imobiliare, deoarece vor fi anuntate mai multe tranzactii importante. Piata de real estate va fi mult mai activa in a doua jumatate a anului?'', a declarat Tim Wilkinson, directorul departamentul comercial din cadrul DTZ Echinox.

Investitorii se calca pe picioare sa cumpere proiecte pe o piata unde randamentele investitiilor sunt in scadere, situandu-se in jurul valorii de 8%.

In primele cinci luni ale acestui an s-au realizat achizitii din partea unor fonduri de investitii nou-intrate pe piata sau a unor investitori care au dorit sa-si consolideze pozitia detinuta.

Mai mult, unii dintre cei mai mari jucatori au anuntat ca sunt interesati de noi achizitii si in urmatoarele luni.

Astfel, fondul de investitii austriac Europolis se afla in discutii pentru preluarea a doua proiecte de birouri in valoarea de 230 de milioane de euro.

In plus, Immofinanz - Austria are in plan sa achizitioneze trei noi proiecte pe piata locala, dupa ce a investit pana acum peste 130 de milioane de euro in alte patru proiecte imobiliare.

In primul semestru al acestui an, s-a inregistrat prima tranzactie importanta din provincie, in care Equest Balkan Properties, o companie britanica de investitii imobiliare, a cumparat centrul comercial Moldova Mall din Iasi pentru 34,5 milioane de euro. Moldova Mall apartine grupului de firme Moldova, controlat de omul de afaceri Danut Prisecariu.

Equest nu este la prima achizitie pe piata locala, dupa ce la inceputul acestui an a mai cumparat un imobil de birouri de aproape 5 milioane de euro in Bucuresti.

Ultima tranzactie a britanicilor a fost achizitionarea ansamblului de birouri Jules Michelet din zona Pietei Romane din Bucuresti, unde se afla sediul Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. Tranzactia s-a ridicat la circa 7 milioane de euro.

Compania britanica a anuntat, in luna martie, ca va aloca peste 400 de milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte comerciale, de retail si industriale in zona Balcanilor, cu prioritate in Romania si Bulgaria.

O alta tranzactie importanta derulata in prima parte a anului curent a fost achizitionarea sediului de birouri PGV Tower, in care se afla sediul central al Bancpost, de catre fondul britanic de investitii imobiliare European Convergence Property PLL (ECP), intr-o tranzactie de 24 de milioane de euro.

Fondul imobiliar britanic, gestionat de Charlemagne Capital, si-a facut in acest fel intrarea pe piata.

La scurt timp dupa aceea, fondul britanic, care are in vizor investitii de inca 60 de milioane de euro, a achizitionat proiectul de birouri Construdava.

Cladirea PGV Tower, in care se afla sediul central Bancpost, celelalte entitati controlate de grupul bancar elen EFG Eurobank si alte companii multinationale, apartinea (inaintea tranzactiei) unui grup de investitori eleni in real estate. Reprezentantii ECP estimeaza un randament al investitiei de peste 10% in euro, dupa plata taxelor si a cheltuielor aferente tranzactiei.

Pe langa achizitia sediului Bancpost, ECPC a cumparat de la societatea Impact Bucuresti, o cladire de birouri de clasa A amplasata in orasul Voluntari, valoarea tranzactiei fiind de aproximativ 19 milioane de euro.

Construdava I este primul proiect de birouri dezvoltat de Impact, compania fiind specializata mai ales pe dezvoltarea de proiecte rezidentiale.

Imobilul este compus dintr-un corp de cladire cu parter si opt etaje, cu o suprafata construita totala de 13.800 de metri patrati la care se adauga o parcare cu 5 niveluri.

Nici segmentul industrial nu a dus dorul tranzactiilor.

Compania americana ProLogis a anuntat ca va extinde proiectul de spatii industriale dezvoltat in vestul Capitalei la peste 320.000 de metri patrati, nivel de doua ori mai mare decat cel planificat initial, printr-o investitie estimata de surse din piata la peste 160 de milioane de dolari (133 mil. euro).

ProLogis a cumparat de la firma Universal Property, afacere controlata de Nicolae Ratiu, un teren cu o suprafata de 28 de hectare amplasat in zona autostrazii Bucuresti-Pitesti, kilometrul 22. Nicolae Ratiu este fiul fostului om politic Ion Ratiu.

Anul trecut, segmentul industrial nu a oferit decat o singura tranzactie de amploare, achizitia Cefin Logistic Park de catre fondul austriac Europolis.

In prima parte a acestui an s-au intensificat investitiile imobiliare in orasele din provincie, care au devenit noua tinta a dezvoltatorilor. Maturizarea pietei din Capitala a impins investitorii catre orasele mari din provincie.

Mai mult, toate orasele cu o populatie mai mare de 70.000 de locuitori reprezinta interes pentru dezvoltatori, care au achizitionat masiv terenuri pentru a incepe proiecte comerciale, industriale sau cladiri de birouri.

Anul acesta, piata va fi caracterizata de un grad ridicat de diversitate - de la nationalitatea si marimea fondurilor care incearca sa intre pe piata si pana la produsele pe care investitorii urmaresc sa le cumpere.

Din cauza ca dezvoltarile de clasa A sunt din ce in ce mai rare, chiar si cele mai conservatoare fonduri de investitii vor cauta alte tipuri de produse, precum proiecte de clasa B, investitii brownfield (dezvoltate de structuri deja existente) se vor orienta spre orase mai mici si spre proiecte la cerinta clientului.

Investitorii austrieci au fost anul trecut cei mai activi pe piata imobiliara, achizitionand patru dintre cele mai mari proiecte imobiliare. Primele proiecte au fost dezvoltate pe piata mai ales de investitori greci si israelieni.

In ultimii ani, un val de jucatori irlandezi, englezi si spanioli cauta sa se pozitioneze cat mai bine pe piata de real estate.

Austriecii au fost de fapt protagonistii primelor tranzactii de anvergura de pe piata imobiliara in 2003, cand fondul austriac de investitii Europolis a achizitionat imobilul Europe House, in urma unei tranzactii care s-a ridicat la circa 31 de milioane de dolari (peste 26 de milioane de euro).

Europe House a fost dezvoltat de compania israeliana Globe Trade Center (GTC) International, prin intermediul reprezentantului local Victoria International Property.

Tot in urma cu trei ani, austriecii de la Ca Immo au achizitionat de la Portland Trust imobilul de birouri Opera Center din Capitala pentru 29 de milioane de dolari (25 de milioane de euro).

In schimb, Immofinanz, prin divizia sa est-europeana Immoeast, si-a consolidat pozitia de lider pe piata romaneasca de investitii, prin achizitionarea Global Business Center si Pipera Center.

Fondul de investitii austriac CA Immo a realizat in 2005 cea mai mare achizitie de pe piata imobiliara romaneasca, prin cumpararea proiectului Bucharest Business Park.

Tranzactia a fost estimata la vremea respectiva la aproximativ 60-65 de milioane de euro.

Bucharest Business Park (BBP) este situat in nordul Capitalei in apropiere de Piata Presei Libere, iar proiectul consta in patru imobile, dintre care trei sunt finalizate, iar al patrulea este in faza de executie.

La aceasta valoare, afacerea este comparabila sau chiar surclaseaza achizitia de anul trecut a parcului Iride Business Park, realizata de catre un alt investitor financiar austriac, Immofinanz.

Vanzatorul afacerii BBP este dezvoltatorul imobiliar Portland Romania.

Randamentele ridicate de pe piata imobiliara vor determina in acest an o explozie a inevstitiilor in domeniu, care ar putea ajunge la un miliard de euro.

Piata imobiliara romaneasca va atrage in acest an investitii estimate intre 600 si 800 de milioane de euro, fiind posibila chiar apropierea de pragul de un miliard de euro, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara Eurisko.

Interesul sporit al investitorilor a condus la o scadere importanta a randamentului investitiilor, in special pe segmentul de birouri.

Daca in ultimul semestru al anului 2004 se obtinea un randament de 12-15% (pentru spatii de birouri clasa A), 12 luni mai tarziu acesta ajungea la 8 - 8,5%.

Aceasta tendinta se va pastra si in cursul anului curent, dar scaderea nu mai fi atat de accentuata si va ajunge la circa 7,5 - 8%, potrivit CB Richard Ellis.

Trendul ascendent al acestei piete se va mentine in urmatorii ani, atat pe segmentul rezidential, cat si pe segmentele comercial, de birouri si industrial, cred reprezentantii companiei imobiliare.

Bucurestiul va reprezenta si in acest an prima zona de interes pentru marii investitori imobiliari, iar segmentul cu cel mai mare potential va fi cel al spatiilor de birouri.

Piata spatiilor de birouri din Capitala este inca subdimensionata in comparatie cu tarile mai dezvoltate din estul Europei, precum Ungaria, Republica Ceha sau Polonia, conform consultantilor de pe piata imobiliara.

La sfarsitul anului trecut, Bucurestiul oferea doar 250.000 de metri patrati de birouri clasa A, de zece ori mai putin decat Varsovia si de patru ori sub Praga sau Budapesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO