Burse - Fonduri mutuale

Gheorghe Călburean şi-a bugetat revenirea afacerilor la Dafora şi Condmag mizând pe contracte mai mari pe pieţele externe

Gheorghe Călburean şi-a bugetat revenirea afacerilor la Dafora şi Condmag mizând pe contracte mai mari pe pieţele externe

Autor: Adrian Cojocar

10.04.2012, 00:05 1312

Omul de afaceri Gheorghe Călburean se aşteaptă la o revenire a activităţii în acest an la principalele companii pe care le deţine pe bursă, Dafora Mediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI), după ce anul trecut cele două companii au raportat cele mai slabe rezultate din 2007 încoace.

"Din analiza făcută la elaborarea bu­ge­tului şi ţinând cont de contractele înche­iate şi de ofertele depuse, am consi­derat că bugetul propus spre apro­bare adunării generale este realist şi adaptat condiţiilor de piaţă actuale. Există o cerere mult mai mare în acest an pentru lucrările de foraj, determinată de liberalizarea preţurilor şi de creşterea pieţei de ţiţei şi gaze. Estimăm că ce­rerea pe piaţa de foraj va creşte în 2012-2013 cu 20-30%, iar pentru sectorul de cons­trucţii o evoluţie mai bună, dar pe seg­mentul infrastructură utilităţi şi dru­muri, căi ferate", a declarat Gheorghe Căl­burean, proprietarul gru­pului Da­fora.

Profitul net al constructorului de magistrale pentru conducte Condmag Braşov (COMI) ar urma să urce de şapte ori în acest an, la 5,5 mil. lei (1,3 mil. euro) ca urmare a avansului veni­tu­rilor din activitatea principală cu 7,2%, la 120 mil. lei (27,6 mil. euro). De cea­laltă parte, câştigul brut al firmei de foraj şi construcţii Dafora este pro­gnozat să se majoreze de 2,2 ori, la aproape 4,5 mil. lei (un milion de euro), în condiţiile unor venituri din exploatare de 178,5 mil. lei (41 mil. euro), în creş­tere cu 9,2% faţă de anul precedent, potrivit proiecţiilor de buget.

Omul de afaceri spune că anul acesta Dafora va reuşi să-şi majoreze con­si­derabil cota la export ca urmare a deru­lării unor contracte în Germania şi Ucraina.

"Dafora şi-a asigurat pentru acest an şi pe termen mediu contracte pe pieţele internaţionale prin proiecte de anver­gură ce se vor derula în Ge­rmania şi Ucraina. Comparativ cu 3% realizate în 2011, estimăm o cotă de export în 2012 de 15%", a mai spus Călburean.

Activitatea de foraj a firmei Dafora este dependentă de cererea venită de la OMV Petrom şi Romgaz, care sunt prin­cipalele companii care investesc în sec­torul de foraj, iar pe fondul declinului cererii din partea acestora, Călburean a încercat în ultimii ani să-şi diversifice activitatea prin căutarea de contracte şi pe pieţele externe. În septembrie anul trecut Dafora anunţa că a semnat cu firma Geotherm­Solar­park Nordhastedt GmbH din Germania un contract în valoare de 15 mil. euro pentru servicii de foraj în domeniul apelor geotermale, acesta fiind unul dintre cele mai importante contracte încheiate de Dafora pe piaţa externă.

Bugetul Dafora prevede pentru acest an economii de circa 4 mil. lei la cheltuielile cu salariaţii, sumă apropiată de profitul brut aşteptat de companie.

Transgaz a anunţat în luna ianuarie că va derula în martie mai multe licitaţii pen­tru achiziţii publice în valoare totală de 332,4 mil. lei (76 mil. euro), din care 60 mil. euro urmează să fie alocate pen­tru lucrări de reabilitare a con­duc­te­lor de gaze.

Totuşi, Călburean spune că Transgaz a realizat în primul trimestru din acest an licitaţii cu o valoare mult mai mică, de aproximativ 10 mil. euro.

"Condmag SA a participat şi s-a calificat tehnic la toate lucrările, urmând ca Transgaz să orga­ni­zeze faza a doua, adică licitaţii elec­tronice", a precizat omul de afaceri, care controlează Cond­mag prin intermediul Dafora.

Condmag este depen­den­tă în mare parte de in­ves­tiţiile pe care Transgaz le reali­zează în reabilitarea şi construirea de conducte ma­gis­trale.

Constructorul de conducte are în acest an un program im­por­tant de in­ves­tiţii în valoare de 8 mil. euro, des­tinat dotării cu echipa­mente şi finanţat cu fonduri europene de 2,6 mil. euro.

Foraj Sonde Craiova, controlată de Marius Cristescu, unul dintre prin­cipalii concurenţi ai Dafora pe piaţa de foraj, a continuat să cum­pere pachete importante din ac­ţiunile Dafora, ajungând să deţină 12,2% din companie.

"Domnul Marius Cristescu prin Foraj Sonde Craiova a făcut o investiţie foarte bună, achiziţionând procente în cea mai bună companie de profil din ţara, la un preţ sub cel real. Consider că relaţiile dintre companii şi cea dintre mine personal şi domnul Marius Cris­tescu sunt relaţii normale, cordiale", a declarat Călburean.

În toamna anului 2007, Dafora Mediaş avea o capitalizare de piaţă de aproape 300 mil. euro, iar în prezent ea mai valorează doar 13,1 mil. euro. Totodată, valoarea de piaţă a Condmag ajunsese în acelaşi an la circa 150 mil. euro, însă pe fondul crizei financiare, care a condus la prăbuşirea bursei, valoarea de piaţă a companiei a coborât în prezent la 14 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO