Burse - Fonduri mutuale

An slab pentru afacerile lui Călburean la Dafora Mediaş şi Condmag Braşov

An slab pentru afacerile lui Călburean la Dafora Mediaş şi Condmag Braşov

Gheorghe Călburean, proprietarul companiilor Dafora Mediaş şi Condmag Braşov

Autor: Adrian Cojocar

16.02.2012, 00:06 1465

Dafora Mediaş (DAFR), liderul pieţei de foraj din România, a reuşit anul trecut pe ultima sută de metri să revină pe profit, după ce a raportat un câştig net în perioada octombrie - decembrie de 10,9 mil. lei (2,6 mil. euro) care a compensat pierderea de 7,1 mil. lei (1,7 mil. euro) înregistrată în cele nouă luni precedente.

Câştigul s-a datorat însă cheltuielilor mai mici cu 6,4 mil. lei înregistrate în contul "ajustări de valoare ale imobilelor corporale şi necorporale", cât şi ajustărilor de valoare privind activele circulante, din care a rezultat un câştig de 2,26 mil. lei, faţă de o pierdere de 2,7 mil. lei în 2010. Totodată, Dafora a redus provizioanele cu circa un milion de lei, fapt ce a contribuit la rezultatul net al companiei pe anul trecut.

Profitul din activitatea de bază al Dafora s-a redus în 2011 cu o treime, la 16,2 mil. lei, în contextul în care şi afacerile companiei s-au diminuat în aceeaşi perioadă cu 18,3%, la 158,6 mil. lei (37,4 mil. euro).

Rezultatul net al firmei de foraj a fost puternic tras în jos anul trecut şi de cheltuielile mari cu dobânzile la creditele contractate de companie care s-au cifrat la 12,2 mil. lei (2,9 mil. euro). Ca urmare, profitul net al Dafora s-a înjumătăţit anul trecut la 3,9 mil. lei (0,9 mil. euro).

După ce au atins un vârf la sfârşitul anului 2009 de 312 mil. lei, datoriile companiei s-au redus uşor în ultimii ani, pe fondul rambursării unei părţi din credite, astfel că la 31 decembrie datoriile totale au coborât la 269 mil. lei (circa 62,5 mil. euro).

Gheorghe Călburean, proprietarul Dafora, a investit în anii precedenţi zeci de milioane de euro în echipamente de foraj şi construcţii, care însă au împovărat compania cu credite, astfel că profitul din ultimii ani a fost tras în jos de rambursările şi dobânzile la credite, precum şi de pierderile din reevaluări ale datoriilor în euro la cursul de schimb curent.

Dafora a anunţat recent că se află într-un consorţiu alături de alte patru firme care vor executa lucrări pentru CFR în valoare de 248 mil. euro, contract care se întinde pe o perioadă de circa doi ani.

Condmag Braşov (COMI), cea de-a doua companie importantă deţi­nută de Călburean, care este specializată în construcţii de magistrale de gaze, şi-a redus anul trecut afacerile cu 42%, la 113,7 mil. lei (26,8 mil. euro).

Pe fondul declinului puternic al vânzărilor, profitul Condmag a ajuns anul trecut la 0,85 mil. lei, de la un câştig net de 11,8 mil. lei raportat în 2010.

În ultimele trei luni ale anului trecut scăderea afacerilor companiei s-a mai redus la 28,8%, însă a intrat pe pierdere cu un rezultat negativ de 746.000 de lei.

Speranţele acţionarilor Condmag s-au legat în ultimii ani de proiectul conductei pan­europene Nabucco, însă acesta devine tot mai incert în actualul context de criză.

Condmag urmează să fuzioneze cu o altă firmă din grupul deţinut de Gheorghe Călburean, respectiv Flowtex Tech­nology din Mediaş, care se ocupă cu lucrări de instalaţii şi a avut în 2010 o cifră de afaceri de 55,4 mil. lei şi un profit de 440.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO