Burse - Fonduri mutuale

Grecii de la Bancpost pregatesc lansarea unui fond de actiuni

27.03.2007, 18:25 20

Societatea de administrare a investitiilor Eurobank Mutual Fund Management (MFM), membra a grupului financiar-bancar grec EFG Eurobank - actionar majoritar al Bancpost, intentioneaza sa intre pe piata fondurilor de actiuni pana la sfasitul acestui an.
"In prezent analizam oportunitatile lansarii unui fond cu plasamente preponderente in actiuni listate la bursa. Vom lua de asemenea in calcul care este momentul cel mai prielnic lansarii unui astfel de instrument de investitii, care va fi probabil spre sfarsitul anului", spune Daniel Stifter, presedintele societatii Eurobank MFM.
Lansata la sfarsitul anului 2005 si cu active administrate in valoare de 71,2 milioane de lei (circa 21 milioane de euro), Eurobank administreaza fondul deschis Bancpost Plus, cu plasamente pe piata monetara, si fondul diversificat Bancpost Active Balanced. Cu randamente ale unitatii de fond in luna februarie de 0,4% pentru Bancpost Plus si de 1,3% pentru fondul cu plasamente diversificate Bancpost Active Balanced, fondurile aflate in administrarea societatii Eurobank MFM au evoluat in contextul corectiilor bursiere care au afectat intreaga industrie a fondurilor de investitii.
In ultimele 12 luni, rezultatele celor doua fonduri se incadreaza in nivelul de 6,1% pentru fondul monetar, si de 11,3% pentru fondul diversificat Bancpost Active Balanced.
Decizia reprezentantilor Eurobank MFM de a intra pe piata cu un fond deschis de actiuni poate fi motivata prin randamantele ridicate pe care aceste instrumente de investitii le asigura, cel putin teoretic, pe termen lung, dar si prin apetitul tot mai ridicat al investitorilor pentru astfel de plasamente.
"Viitorul fond de actiuni se va adresa investitorilor autohtoni, in special celor care fac parte din clasa medie de venituri, care dispun de o serie de cunostinte despre piata de capital, si au resursele financiare disponibile pentru a investi in fonduri cu un grad mai ridicat de risc. Pot spune ca apetitul pentru fondurile de actiuni este in crestere", spune Stifter de la Eurobank MFM.
Cu aproximativ 2.000 de investitori reuniti de cele doua fonduri pe care le administreaza, societatea Eurobank are in vedere extinderea si pe pietele externe de capital.
"Suntem in proces de monitorizare a pietelor externe. In functie de evolutia acestora si de performantele pe care le obtin bursele europene vom lua decizia de a investi si pe plan extern", a adaugat Stifter.
Banca depozitara a celor doua fonduri de investitii este Bancpost.
Prin intermediul instutitutiei bancare, investitiile in unitati de fond sunt promovate prin imbinarea lor cu plasamente in depozite la care banca se angajeaza sa plateasca o dobanda atractiva.
Bancpost ofera un pachet in cadrul caruia clientul poate plasa 90% din suma intr-un depozit cu dobanda fixa la sase luni, iar 10% in investitii in unitati de fond. Suma minima care trebuie depusa este de 1.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO