Burse - Fonduri mutuale

Inflaţie de candidaţi pentru conducerea Depozitarului Central

Adriana Tănăsoiu

Adriana Tănăsoiu

Autor: Roxana Pricop

20.01.2015, 00:03 784

Un număr de 18 persoane, printre care se numără brokeri, fostul director general Adriana Tănăsoiu şi un reprezentant al BERD, şi-au depus candidaturile pentru cele patru locuri vacante în consiliul de administraţie al Depozitarului Central (DC), instituţie responsabilă de decontarea tranzacţiilor cu acţiuni.

Depozitarul Central a trecut printr-o criză la finalul anului trecut, după ce Adriana Tănăsoiu a fost demisă din funcţia de director general, după opt ani de mandat, pentru nerespectarea obligaţiilor din contract cu privire la loialitate şi confidenţialitate, iar consiliul de administraţie a rămas incomplet după ce doar cinci din cele nouă persoane propuse de acţionari în primăvara anului 2014 au primit avizul de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Odată ce va fi în formula completă de nouă membri, viitorul CA va trebui să desemneze un nou director general, având în vedere că mandatul Silviei Buicănescu este provizoriu. Pentru această poziţie ar urma să fie propus Alin Barbu, director general - adjunct la BVB, potrivit unor surse din piaţă.

Bursa de Valori Bucureşti este cel mai mare acţionar al Depozitarului cu circa 70% din acţiuni, iar în AGA din 29 ianuarie acţionarii BVB vor alege reprezentanţii pentru CA-ul Depozitarului. Restul de cca 30% din acţiuni este deţinut de cele cinci SIF-uri, bănci şi mai multe firme de brokeraj.

Printre persoanele care şi-au depus candidatura se numără Lucian Dobre, care candidează în nume propriu, Alin Duhnea propus de firma de brokeraj Confident Invest, Lucian Isac, director general la firma de brokeraj Estinvest, Cristian Micu, director la sucursala în România NBG Securities, propus de Nicolae Albu, acţionar al Depozitarului. Urmează Ovidiu Fer, fost analist la firma cehă de brokeraj Wood&Co, din partea Vienna Invest, Ioan Alexandru de la Swiss Capital, Claudia Ionescu din partea BRD. Lista candidaturilor este completată de Marius-Adrian Moldovan, şef serviciu investiţii la SIF Transilvania, Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, care candidează în nume propriu, Monica-Adriana Ploscaru din partea firmei de brokeraj Blue Rock, Adrian Pop din partea SIF Muntenia. Cristinel-Sandu Popescu candidează din partea SIF Oltenia, Radu Claudiu Roşca e propus de Banca Transilvania, Carmen Seghete, director general adjunct la firma de investiţii New Europe Capital, e propusă de Adriana Puşcaş, Adriana Tănăsoiu, fostul director general al Depozitarului, candidează în nume propriu

Mai candidează Adrian Tod-Raileanu (Rombell Securities), James William Turnbull din partea BERD, care deţine 4,99% din capitalul BVB, şi Leonard Vişan (Eastern Securities).

În prezent, Consiliul de administraţie al Depozitarului este format din Carmen Dumitrescu (fost director general adjunct la SIF Banat-Crişana), Cecilia Manta (SIF Moldova), Adrian Simionescu (preşedinte CA al Vienna Investment Trust), Răzvan Paşol (directorul general al Intercapital Invest) şi Dana Mirela Ionescu (managing director pieţe de capital la Raiffeisen Bank).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO