Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vând cu speranţa că vor putea cumpăra mai ieftin

Investitorii vând cu speranţa că vor putea cumpăra mai ieftin

Autor: Monica Juganaru

03.08.2011, 00:05 987

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere cu 1,4%, în linie cumarile burse europene, din cauza temerilor privind situaţiaeconomică globală, după datele sub aşteptări publicate în SUAprivind industria prelucrătoare şi îngrijorări referitoare laextinderea crizei datoriilor în zona euro.

Cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, auîncheiat şedinţa la preţuri în coborâre medie de 1,59%, iaracţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NGcu 1,4% sub referinţă. În acelaşi timp, indicele BET-FI, carereflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilorFondului Pro­prietatea (FP), a scăzut cu 1,76%. Totodată, indiceleextins al bursei BET-XT al primelor 25 de acţiuni în funcţie delichiditate afişa o corecţie de 1,69%.

Majoritatea acţiunilor au debutat la preţuri în scădere, iarulterior şi-au accentuat declinul, investitorii reacţio­nând lamişcările similare consemnate de marile pieţe europene.

"Îngrijorările investitorilor sunt legate în principal decontextul extern şi nu de economia noastră. Jucătorii gândesc lanivel global, iar atenţia este îndreptată spre votul din senatulame­rican privind acordul pentru ridicarea plafonului datoriei destat. Deşi pieţele se aşteaptă la un vot favo­ra­bil, sunt temeriprivind retro­gra­da­rea ratin­gului de către agenţiile de evaluarefinanciară. Până nu se liniştesc pieţele externe, nu vom vedea nicila noi volume în creştere", a decla­rat Marcel Murgoci, directorulde opera­ţiuni al firmei de brokeraj Estinvest

El a spus că îi este greu să estimeze ce se va întâmpla înurmătoarea perioadă la BVB, iar jucătorii ar trebui să fievigilenţi şi atenţi zilnic la ştirile externe, fără să-şi facăplanuri pe termen lung.

"Sectorul financiar-bancar este cel mai afectat de contextulextern, iar cele­lalte sectoare vor fi influenţate in­di­rect,jucătorii dorind să vândă cu spe­ranţa că vor putea cumpăra maiieftin peste ceva timp", a spus Murgoci.

Sentimentul negativ de pe pieţe a fost alimentat şi de creştereacon­tractelor credit default swap pe datoriile Spaniei şi Italiei,din cauza temerilor că al doilea pachet de salvare a Greciei nu vafi suficient pentru a opri extinderea crizei da­toriilor de statcătre economiile mai mari din regiune.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare la BVB aucontinuat să plaseze ordine pentru volume reduse pentru cele maimulte titluri. Doar acţiunile emise de patru companii din cele 78de societăţi listate pe prin­cipalele patru categorii ale BVB auînregistrat rulaje de peste un milion de lei.

Lichiditatea de pe segmentul de acţiuni, de 19,4 milioane delei

(4,6 milioane de euro), este cu 43% sub cea de la finalulsesiunii prece­dente, de 34,2 milioane de lei (8 milioane de euro).Cele mai lichide au rămas ac­ţiunile FP, cu un rulaj de 9,83milioane de lei.

Ultimul transfer din piaţă s-a încheiat la un preţ de 0,511 lei,cu 0,78% sub referinţă.

Bursele europene au atins marţi minimul ultimelor zece luni dincauza temerilor privind situaţia economică globală, iar la oraînchiderii pieţei locale erau în scădere cu până la 1,1%.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Electromagnetica Bucureşti (ELMA), care şi-a publicatieri rezultatele financiare aferente primelor şase luni din acestan. Afacerile companiei au crescut, însă profitul net a fost lajumătate faţă de acelaşi interval din 2010.

  • Acţiunile producătorului de ulei Argus Constanţa (UARG), care aucrescut ieri cu peste 20% şi au atins un nou maxim din ultimii ani,de 7,5 lei/unitate. Ieri s-au transferat pe piaţă 94.300 de titluricu o valoare de 690.000 de lei.

  • Evoluţia burselor extene după ce piaţa americană a continuat săscadă, cu indicele S&P 500 pierzând 0,8% în debutul şedinţei.Cele mai importante burse europene consemnau la aceeaşi oră scăderimai importante. Indicele german DAX era pe minus cu 1,1%, în timpce cel francez cobora cu 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO