Burse - Fonduri mutuale

Pe ce acţiuni a mizat SIF Moldova în primul semestru?

Pe ce acţiuni a mizat SIF Moldova în primul semestru?

Autor: Adrian Cojocar

02.08.2011, 00:06 1727

SIF Moldova (SIF2), care în ultimii ani a fost cea mai activăsocietate de investiţii financiare (SIF) din punctul de vedere alrestructurării portofoliului, a mizat în primul semestru în specialpe acţiuni din domeniul energetic precum ale transportatorului degaze Transgaz Mediaş (TGN), ale companiei Cez Ce­hia (CEZ) şi aleacţionarului ma­joritar al Petrom, respectiv OMV Austria (OMV), încare a investit 10,5 mil. lei (2,5 mil. euro).

SIF-ul a achizi­ţionat şi acţiuni Fondul Proprietatea (FP) învaloare de 3 mil. lei, care are ex­punere în principal tot în acestsector. Sectorul energetic ocupă în prezent o pon­dere de circa 14%din totalul acti­ve­lor SIF Moldova, iar conducerea so-cie­tăţiiintenţionează să crească ex­pu­nerea la peste 20% din totalulactivelor.

SIF Moldova a mai achiziţionat în primul semestru acţiunibancare la Erste Bank şi Banca Transilvania în valoare de 1,6 mil.lei, ţinta şi în acest caz fiind ca sectorul financiar-bancar sădepăşească 50% din activele societăţii, iar în prezent acesta are opondere de 61% în totalul activelor.

SIF Moldova a cumpărat în acest an şi titluri la instituţii careactivează pe piaţa de capital în valoare totală de 3 mil. lei şicare au fost reprezentate de ti­tluri la Bursa de Valori Bucureşti(BVB), firma de intermediere Broker Cluj (BRK) şi titluri aleDepozitarului Central.

"În anul 2011 au fost continuate pro­gramele de investiţiivizând emi­tenţi listaţi pe pieţele externe: Austria - OMV şi AG(petrol), Semperit (cau­ciuc sintetic), Voestalpine (metalurgie);Polonia - Asseco (domeniul IT), Warsaw Stock Exhange (financiar);Cehia - Cez AS (domeniul energiei); Canada - Gabriel Resources(domeniul minerit). Valoarea investiţiilor în emitenţii enumeraţimai sus este de 6,85 mil lei", spun reprezentanţii SIF Moldova.

Totuşi investiţiile şi vânzările de active din portofoliu s-auplasat mult sub cele realizate anul trecut, astfel că SIF-ul araportat pe primele şase luni un profit net mai mic cu 41%, de 33,5mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO