Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vor fi cu ochii pe rezultatele companiilor săptămâna aceasta

 Investitorii vor fi cu ochii pe rezultatele companiilor săptămâna aceasta

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

07.02.2011, 23:50 29

Bursa a crescut luni cu 0,71%, după două şedinţe de corecţii,însă majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii deaşteptare, astfel că lichiditatea a fost limitată la 19,6 milioanelei, sumă din care 67% au reprezentat tranzacţii cu acţiunileFondului Proprietatea (FP). În precedentele două sesiuni, indicelegeneral al bursei BET-C a scăzut cumulat cu aproape 1,7%.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, crede că majoritateainvestitorilor străini sunt în aşteptare întrucât vor să vadăsemnale pozitive în ceea ce priveşte situaţia economiei din Româniaînainte de a-şi stabili strategia investiţională.

"La nivel internaţional situaţia din Egipt probabil că are oanumită însemnătate, dar pe BVB nu cred să conteze situaţiatensionată de acolo. Având în vedere că pe bursele externe nu auexistat variaţii mari, acest lucru se simte şi pe piaţa de la noi.Sper că odată cu raportările financiare şi cu apropierea adunărilorgenerale ale acţionarilor să asistăm la o creştere a volumelor.Dacă ne bazăm şi pe istorie, observăm că aproape fără excepţie aufost volume mai mari în lunile din preajma AGA", a declaratMorariu.

El spune că interesul unor investitori va fi mai ridicat pentrutranzacţionare în apropierea adunărilor generale ale acţionariloranuale la anumite companii, întrucât aceştia vor fi interesaţi înprincipal de dividendele pe care societăţile ar putea să ledistribuie, dar şi pentru a-şi întări controlul la firmelerespective.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni analizatede indicele BET au fost realizate la preţuri în creştere în mediecu 0,67%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 0,49% peste nivelul de la finalul şedinţeianterioare. Totodată, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi deinvestiţii financiare (SIF) au avansat în medie cu numai 0,37%.

Acţiunile Fondului Proprietatea s-au clasat pe prima poziţie întopul rulajelor, cu operaţiuni de 13 milioane de lei, sumă din care945.000 de lei reprezintă valoarea unui deal. Astfel, titlurile FPau susţinut 67% din lichiditatea Bursei.

Tranzacţia specială a fost realizată la 0,63 lei, preţ similarcu ultima cotaţie de vineri. Pe piaţa principală aceste acţiuni auîncheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,08%, la 0,6295lei.

În ultimele trei şedinţe, investitorii au realizat transferuricu volume reduse de acţiuni FP. Prudenţa investitorilor ainfluenţat semnificativ lichiditatea BVB, care după listarea FP afost susţinută în cea mai mare parte de aceste titluri.

Morariu crede că rulajele reduse înregistrate de acţiunileFondului Proprietatea sunt determinate de faptul că preţul la caresunt tranzacţionate în prezent aceste titluri îi ţine în aşteptareatât pe majoritatea cumpărătorilor, cât şi pe cei mai mulţivânzători.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn creştere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum1,1%. Bursele din Cehia şi Rusia erau în scădere cu 0,2% şirespectiv 0,4%, în timp ce piaţa din Bulgaria a înregistrat cea maiseveră corecţie, de 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO