Burse - Fonduri mutuale

Le mâncaţi iaurturile, le beţi berea şi le folosiţi parfumurile. Care sunt multinaţionalele la care puteţi cumpăra acţiuni

Le mâncaţi iaurturile, le beţi berea şi le folosiţi parfumurile. Vedeţi aici care sunt multinaţionalele la care puteţi cumpăra acţiuni începând de luni

Autor: Andrei Chirileasa

27.10.2011, 18:52 7296

Acţiunile producătorului de bere olandez Heineken (simbol bursier HEIA) şi cele ale producătorului de bunuri de lux francez Christian Dior (CDI) vor intra luni la tranzacţionare pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti, CAN-ATS.

Tot luni vor mai debuta acţiunile producătorului de lactate francez Danone (simbol BN) şi cele ale producătorului de cosmetice L'Oreal (OR).

În prezent, pe ATS-ul bursei mai sunt tranzacţionate acţiunile a şase companii germane (Daimler, Deutsche Telekom, Bayer, E.On, SAP şi adidas).

Acţiunile vor fi cotate şi tranzacţionate în lei, însă investitorii va trebui să urmărească raportările pe care companiile le realizează la Paris sau Amsterdam. Cotarea acţiunilor pe sistemul alternativ al bursei, la categoria internaţională, nu presupune acordul acestora şi nici nu le obligă să raporteze nimic la BVB.

Acţiunile vor beneficia de serviciul de market making oferit de firma de brokeraj Tradeville. Practic, Tradeville cumpără acţiuni de pe pieţele unde aceste acţiuni sunt listate şi le vând aici investitorilor locali, sau răscumpără acţiuni de la aceştia pe care le revând ulterior, asigurând astfe contraparte pentru cei interesaţi de tranzacţionarea acestor acţiuni.

Prin listarea Heineken, investitorii locali vor avea din nou acces pe bursă la acţiunile unei companii importante din industria berii, după ce companii precum Heineken, SabMiller sau Carlsberg sau InBev au cumpărat principalele fabrici de bere din România la începutul anilor 2000 şi le-au delistat de pe piaţa de capital. Heineken este în prezent principalul producător de bere de pe piaţa locală, unde deţine 4 fabrici şi 1.100 de angajaţi. Compania are în portofoliu mărcile locale Ciuc, Golden Brau, Newmarkt, Bucegi şi Silva.

Grupul francez Danone este liderul pieţei româneşti de lactate, în timp ce Cristian Dior comercializează unele dintre cele mai cunoscute branduri de lux de pe piaţă: parfumuri Christian Dior, ceasuri TAG Heuer, şampanii Moet&Chandod şi DomPerignon, şi accesorii Louis Vuitton, Fendi şi Donna Karan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO