Burse - Fonduri mutuale

Motorul SIF-urilor face ca BVB sa ignore bursele externe

26.06.2007, 17:39 9

La ora la care Bursa de Valori Bucuresti isi incheia sedinta de tranzactionare cu un avans de 2,7% pentru indicele societatilor de investitii financiare, si o urcare modesta pe indicele BET, majoritatea indicilor de pe pietele externe se aflau pe rosu.
DAX, indicele german, era in scadere cu aproape 1,2%, indicele FTSE al bursei de la Londra pierdea moderat, iar vineri Dow Jones a inchis si el pe rosu.
Corelarea cu pietele externe nu a mai functionat de aceasta data pe Bursa de la Bucuresti, iar brokerii pun aceasta evolutie pe seama noilor stiri de pe societatile de investitii financiare care nu lasa piata sa se duca in jos. Lichiditatea a ramas si ea la valori ridicate pentru aceasta perioada a anului, valoarea tranzactiilor depasind si ieri 15 mil. euro.
"Motorul cresterii actuale raman societatile de investitii financiare. Piata nu a crescut fara ca investitorii mari sa fi cumparat aceste actiuni. Este vorba despre investitorii care acum nu mai sunt conditionati de pragul maxim de detinere de 1%", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Indicele BET-FI a urcat in ultima sedinta cu 2,72%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 12 mil. euro (38 mil. lei), peste 75% din rulajul Bursei.
In ultimele trei sedinte indicele a avansat cu 12%, dupa ce saptamana trecuta Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a emis o decizie prin care societatile de investitii financiare sunt considerate a nu actiona concertat cu fondurile pe care le detin, pana la proba contrara.
Astfel, societatile de administrare pot acumula prin fondurile lor pachete de actiuni care sa depaseasca limita de 1% din capitalul unei SIF, impusa prin lege.
"Ma astept ca de acum incolo volatilitatea sa nu mai fie asa de ridicata, in timp ce macar pana la sfarsitul acestei luni cumpararile pe societatile de investitii financiare cred ca vor continua, deci si lichiditatea se va pastra la niveluri bune", spune Octavian Molnar.
De la inceputul acestui an indicele BET-FI a urcat cu 31%, fata de ultima sedinta din 2006, iar indicele BET-C, care urmareste evolutia de ansamblu a pietei a adus un randament de 25%, mai ales pe seama urcarilor companiilor cu capitalizare scazuta si medie.
Indicele BET, care observa variatiile celor mai importante zece actiuni, a urcat in ultima sedinta cu 0,06%, iar lichiditatea totala din piata a fost de 15,6 mil. euro (49,6 mil. lei).

Actiunile Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii a grupului petrolier Rompetrol, au pierdut ieri 1,65% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 80.000 de euro. Grupul a vandut saptamana trecuta prin mai multe tranzactii deal 7,3% din actiunile Rompetrol Well Services, suma obtinuta in schimbul pachetelor fiind de 4,5 mil. euro. In urma acestor tranzactii Rompetrol si-a redus participatia in cadrul Rompetrol Well Services de la 70,4% la 63%. Cotatia actiunilor a urcat cu 35% in ultima luna si cu 225% de la inceputul anului. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la un pret de 2,39 lei/actiune, in timp ce maximul sedintei a fost de 2,44 lei/titlu.

Titlurile Broker Cluj (BRK) au urcat in ultima sedinta cu 1,38%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 0,2 mil. euro (0,64 mil. lei). Broker Cluj a initiat o oferta publica de preluare pentru un pachet de 60% din actiunile producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau. Intermediarul clujean ofera 3,9 mil. euro (12,5 mil. lei) in schimbul actiunilor si a evaluat titlurile la pretul de 7,2 lei/actiune, in timp ce in piata ultimul pret oferit de investitori este de patru ori mai ridicat. Broker Cluj detinea inainte de oferta impreuna cu mai multe persoane 40% din Ceramica. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la un pret de 2,95 lei/actiune.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au sarit in ultima sedinta cu 4,82% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,8 mil. euro (5,7 mil. lei). Titlurile SIF Transilvania s-au situat pe locul patru in topul celor mai lichide actiuni de pe Bursa. Avansul acestor actiuni a ajuns in timpul sedintei de tranzactionare aproape de 6%. Societatea Cocor Bucuresti a solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sa anuleze decizia prin care aproba majorarea de capital de la SIF Transilvania hotarata acum doua luni de Adunarea Generala a Actionarilor. Urmatorul termen de judecata va fi la mijlocul acestei saptamani. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la un pret de 2,56 lei/actiune.

Titlurile Atlas Gip (ATGJ), companie de servicii in domeniul petrolului si gazelor, au urcat in ultima sedinsa de tranzactionare cu aproape 25%, maximul permis de segmentul XMBS pe care sunt listate titlurile societatii. In ultima luna actiunile Atlas Gip s-au apreciat de aproape noua ori, iar de la inceputul anului randamentul acestora a fost de 13.500%. Actiunile Atlas Gip au facut ieri un rulaj de 0,3 mil. euro
(1 mil. lei), al treilea din piata RASDAQ. Actionarul principal al companiei este societatea Tender, care mai administreaza o alta vedeta RASDAQ, societatea Prospectiuni. Detinerea Tender S.A este de aproape 70%, iar SIF Muntenia are o participatie de 14,5%.

Actiunile Iproeb (IPRU), producatorul de cabluri electrice si optice din Bistrita, au urcat in ultima sedinta bursiera cu 4,41%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 0,23 mil. euro (0,75 mil. lei). Cotatia titlurilor Iproeb s-a dublat in ultimele doua luni dupa ce compania a anuntat rezultate financiare in crestere pentru primul trimestru al acestui an. Iproeb a realizat pe primele trei luni ale lui 2007 afaceri de 14,37 milioane de euro (48,59 milioane de lei), dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si profitul a sarit de patru ori, rezultatul net raportat de companie in primul trimestru al acestui an fiind de 2,35 milioane de euro (8,44 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO