Burse - Fonduri mutuale

O cincime din acţiunile VES Sighişoara s-au plimbat pe la Vântu şi Chelu

O cincime din acţiunile VES Sighişoara s-au plimbat pe la Vântu şi Chelu

Cătălin Chelu mai deţine 16% din VESY

Autor: Andrei Chirileasa

22.05.2011, 23:48 925

Acţiunile producătorului de şeminee şi vase emailate VesSighişoara (VESY) au fost în ultimele două săptămâni cele maifierbinţi de pe Bursă, reuşind să crească sau să scadă cu până la15% pe zi, în condiţiile în care se transferau pachete de peste 10%din companie.

Astfel, tranzacţiile cu titluri VESY au urcat pe locul altreilea în topul lichidităţii săptămâna tre­cută, fiind depă­şitedoar de Fondul Proprietatea şi Ban­ca Transilvania.

Tranzacţiile recente au produs şi modificări semnificative înacţionariat. Mai întâi, firma de brokeraj GM Invest, care ar ficontrolată de Sorin Ovidiu Vântu, potrivit informaţiilor din piaţă,a cumpărat un pachet de 22% din ac­ţiuni prin intermediul maimultor tranzacţii (una în ianuarie şi două în mai) în valoare de1,67 mil. lei (la un preţ mediu de circa 0,06 lei/acţiune).

Pe fir a intrat omul de afaceri Cătălin Chelu din Galaţi, care acumpărat pachetul deţinut de GM Invest cu 2,04 mil. lei, firma debrokeraj marcând astfel un câştig de 370.000 de lei (preţul mediufiind de 0,078 lei/acţiune). Chelu a continuat să cumpere acţiunidin piaţă la preţuri de 0,09 lei, majorându-şi participaţia laaproape 27%, după care vineri a vândut 10% din acţiuni pe maxime,la peste 0,1 lei, înregistrând astfel un profit de circa 250.000 delei.

Cumpărătorul a fost firma Chimsport din Orăştie, principalulacţionar al Ves, care a plătit 2 milioane de lei pentru 16,8% dincompanie şi şi-a majorat astfel participaţia de la 28,4% la circa43%, fiind obligată astfel să deruleze o ofertă publică de preluarepentru restul de acţiuni.

După achiziţiile Chimsport de joi, care au urcat preţulacţiunilor la un maxim de 0,104 lei, cotaţia s-a corectat puternic,până la 0,078 lei.

Chimsport este raportată ca acţionând în mod con­certat cuAlexandru Far­caş, preşe­dintele Consi­liului de Admi­nistraţie alVes Sighi­şoara (VESY). Firma este controlată de Chimica Orăş­tie,care este deţinută, la rândul ei, în proporţie de 63% de cătreAsociaţia Salaria­ţilor (PAS), în timp ce Broker Cluj are 6,3%. VesSighişoara a avut anul trecut afaceri de 44,5 mil. lei şi un profitnet de 116.000 de lei. Com­pania are o capitalizare de 9,3 mil.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO