Burse - Fonduri mutuale

Octavian Dragolea: Piata o sa arate saptamana aceasta la fel ca si pana acum

28.07.2008, 18:32 32

Bursa a inregistrat vineri o noua corectie, mult mai usoara insa in comparatie cu cele de la inceputul saptamanii trecute.
"Piata o sa arate la fel ca pana acum si saptamana aceasta si este greu de crezut ca vom mai vedea rebounduri. Scaderile se vor termina in cele din urma, problema fiind insa ca nu stim cand vor inceta si cat de mult va mai scadea piata pana atunci. In orice caz, ne aflam intr-un moment foarte bun pentru cumparare si acumulare", spune Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest.
BET-FI, indicele de ansamblu al societatilor de investitii financiare, a pierdut vineri 2,9%, in conditiile in care SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat cea mai mare scadere din cadrul grupului, de aproape 4,9%. BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a scazut cu circa 1%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a pierdut 0,9%.
"Titlurile de stat nu cred ca vor ajuta investitorii mici, fiind putini din retail care le vor cumpara. Titlurile de stat vor viza in primul rand fondurile de investitii, societatile comerciale, si nu investitori cu un portofoliu de 50.000 de euro", crede Dragolea. Conform ministrului finantelor si economiei Varujan Vosganian, listarea titlurilor de stat se va anunta oficial astazi, insa acestea vor intra la tranzactionare in maxim o saptamana, data urmand sa fie anuntata de catre Bursa, in functie de diverse aspecte tehnice si de modul de informare al pietei.
Bursa a inregistrat vineri o lichiditate de 5,2 milioane de euro.
"Bani mai sunt in piata, nu s-au terminat asa de repede. Problema este insa una pur psihologica, exista prea multa teama in piata. Nu se mai tine cont de rezultate si nici de indicatori in momentul de fata", spune Dragolea.
SIF-urile au scazut si ele foarte mult in ultimele luni, ajungand la niveluri foarte atractive. Astfel, SIF Oltenia a ajuns la un pret de 1,95 lei/actiune, SIF Muntenia (SIF4) de 1,08 lei/actiune, SIF Transilvania (SIF3) la 0,98 lei/actiune, iar SIF Moldova (SIF2) si SIF Banat-Crisana (SIF1) la preturi de 1,63 lei/actiune, respectiv de 1,57 lei/actiune.
"SIF-urile ar trebui in mod clar cumparate in momentul de fata, pretul fiind foarte atractiv. Bancile au si ele un potential mare de crestere si ar trebui sa li se ofere atentie, mai ales ca pierderile inregistrate la Banca Transilvania nu sunt tocmai motivate. Societatile petroliere nu trebuie sa iasa nici ele din atentia investitorilor, in special Petrom si Petromidia", spune Dragolea.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au pierdut vineri circa 3,6%, pe fondul unui rulaj de 750.000 de euro (2,7 mil. lei). SIF-ul a obtinut in ultimele sase luni un profit de circa 560.000 de euro din tranzactiile realizate cu actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS). SIF Muntenia a vandut saptamana trecuta pe Bursa din Viena un pachet de 54.027 de actiuni Erste Bank la pretul mediu de 40,5 euro/actiune, incasand 2,18 milioane de euro. SIF-ul cumparase actiunile in urma cu doua saptamani, cand acestea au atins un minim de 36,4 euro pe Bursa din Viena, costul total de achizitie fiind de 1,96 mil. euro. Astfel, societatea a inregistrat un profit de 220.000 de euro in doar o saptamana.

Actiunile Petrom (SNP) au pierdut vineri aproape 0,5%, pe fondul unei lichiditati de doar 25.000 de euro (circa 90.000 de lei). Compania va aloca in perioada 2008 - 2009 fonduri de 2,3 milioane de euro pentru realizarea unor studii de fezabilitate privind mai multe proiecte pentru producerea de energie electrica din surse regenerabile, intentia Petrom fiind aceea de a deveni pe termen lung "un complex energetic", si nu doar o companie axata pe explorarea si productia de hidrocarburi. Petrom spune ca productia de titei si gaze ar putea continua pana dupa anul 2040 in urma unor investitii semnificative de
950 de milioane de euro in perioada 2008 - 2010 in sectorul de explorare si productie.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au pierdut vineri 2,1%, valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii ridicandu-se la circa 0,2 milioane de euro (0,7 mil. lei). Analistii grupului austriac Erste Bank mentin recomandarea de "acumulare" a titlurilor BRD, estimand cresteri ale cotatiilor bancii, pretul actiunilor BRD putandu-se majora la 25,6 lei, comparativ cu 18,6 lei in prezent. Analistii Erste anticipeaza pentru BRD o rentabilitate a capitalului de 40,8% in acest an, comparativ cu 37,8% anul trecut, pentru ca in 2009 aceasta sa fie de 32,5%. Actiunile bancii au inregistrat de la inceputul lunii o pierdere de circa 2,2%, scazand de la un pret de 19 lei/actiune la 1 iulie.

Actunile Prospectuni Bucuresi (PRSN) au pierdut vineri aproape 1%, pe fondul unui rulaj de 26.000 de euro (95.000 de lei). Compania de prospectiuni geologice a semnat de curand doua noi contracte de explorare cu beneficiari externi, pentru perimetre aflate in strainatate. Unul dintre contracte prevede prospectarea unei arii de 500 kmp in Dehloren, Iran, beneficiarul fiind National Iranian Central Oil Field Company (NICOFC), iar celalalt are ca obiect prospectarea unei arii de 250 kmp, in zona Galitza din Bulgaria, beneficiarul concesiunii fiind compania JKX BULKAN din Marea Britanie. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la pretul de
0,505 lei/actiune.

Actunile Albalact Alba-Iulia (ALBZ) a pierdut in sedinta trecuta 1%, pe fondul unui rulaj de circa 69.000 de euro (246.000 de lei). Fondul de investitii RC2, inregistrat in Cipru, a cumparat in ultima luna pachete de actiuni ale producatorului de lactate Albalact, consolidandu-si detinerile in cadrul companiei. RC2 a cumparat de la inceputul lunii circa 4,47 milioane de actiuni Albalact, reprezentand aproximativ 0,6% din capitalul social, majorandu-si detinerea la 17,92%, conform ultimelor raportari de pe RASDAQ. Ultima tranzactie cu titlurile Albalact s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 0,309 lei/actiune, cu aproape 1% sub nivelul de la inceputul lunii, de 0,312 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO