Burse - Fonduri mutuale

Oferta iFond, care a strâns în nouă zile 1,8 mil. lei de la investitori, arată că există bani în piaţă

Oferta iFond, care a strâns în nouă zile 1,8 mil. lei de la investitori, arată că există bani în piaţă
04.08.2010, 23:50 24

Oferta Publică Iniţială (IPO) derulată de fondul de învestiţiiiFond Financial a strâns 1,8 milioane de lei de la investitori,fiind subscrisă în proporţie de 90%, cu mai puţin de o săptămânăînaintea închiderii perioadei de participare. Brokerii spun căexistă bani şi interes în piaţă pentru IPO-uri, în ciuda rulajelormici de pe Bursă.

Fondul închis de investiţii iFond Financial, administrat desocietatea Intercapital Investment Management, şi-a propus săatragă de la investitori 2 mil. lei prin intermediul unui IPOderulat în perioada cuprinsă între 22 iulie şi 11 august. Astfel,au fost puse în vânzare 10.000 de unităţi de fond în valoarenominală de 200 lei.

Deşi nu este nici pe departe finalizată, oferta a înregistratcel mai mare grad de subscriere din istoria recentă a Bursei. DoarTransgaz a mai reuşit ca în mai puţin de 9 zile să strângă un gradde subscriere superior, însă perioada de derulare a oferteiTransgaz a fost mai redusă, aceasta depăşind pragul de subscrierede 100% abia cu trei zile înainte de închidere. Investitorii ausubscris până la final de peste 28 de ori valoarea ofertei, unnivel record. Principala atracţie în cadrul ofertei Transgaz a fostpreţul mic la care s-a derulat oferta dacă se luau în calculmultiplii de la acea vreme. iFond, pe de altă parte, a reuşit săatragă investitorii prin faptul că investeşte jumătate din bani înacţiuni ale Fondului Proprietatea (FP), una dintre cele mai bogatecompanii din economie, care urmează să fie listată la Bursa deValori Bucureşti.

"Oferta iFond este un semnal pentru emitenţi că există bani înpiaţă în ciuda rulajului scăzut pe Bursă şi o lecţie că piaţa decapital poate fi folosită drept mijloc de finanţare", a spus LucianIsac, directorul general al societăţii de brokeraj Estinvest.

FP deţine participaţii la cele mai importante companiienergetice din economie, urmează să distribuie dividende în valoarede 1 mld. lei, iat în perioada următoare firma britanică FranklinTempleton va prelua administrarea fondului.

iFond Financial va mai plasa 20% din banii strânşi din IPO înSIF-uri, 15% în acţiuni ale BVB şi Sibex, iar 10% se vor îndreptacătre acţiuni bancare

"Am participat la oferta iFond deoarece cred în potenţialulFondului Proprietatea, dar şi pentru că accesul la acţiunileProprietatea este foarte greoi, având în vedere că fondul nu estelistat încă la Bursă. Într-un scenariu pesimist, mă aştept ca petermen mediu unităţile pe care le-am cumpărat în cadrul oferteiIFond să îmi aducă un randament dublu faţă de dobânda bancară", aspus Ştefan Adam, unul dintre cei peste 50 de investitori care ausubscris la ofertă. El mai deţine plasamente şi în alte fonduri deinvestiţii.

Perioada de subscriere se va încheia miercuri, 11 august, iarşansele ca oferta să fie suprasubscrisă sunt foarte ridicate.Numărul maxim de unităţi care pot fi subscrise este de 40.000, învaloare totală de 8 mil. lei.

"Fără îndoială că oferta va fi suprasubscrisă, mai ales căsubscrierile cele mai mari au loc de obicei în ultimele zile deofertă. În cazul unei suprasubscrieri, se va majora valoareaofertei astfel încât fiecare investitor va primi exact numărul deunităţi pe care le-a cumpărat", a spus Răzvan Paşol, preşedintelefimei de brokeraj Intercapital Invest, care controlează societateade administrare a fondului IFond Financial.

Firma de brokeraj Intercapital Invest îşi leagă numele desingurele IPO-uri de pe piaţa locală de capital din ultimul an şijumătate. Alături de oferta IFond, brokerii de la Intercapital aumai intermediat oferta fondului închis de investiţii cu capitalgarantat OTP WiseRo, încheiată cu o suprasubscriere de 49%, şioferta fondului închis OTP Green Energy, încheiată cu succes. Celedouă fonduri OTP au strâns de la investitori circa 17 mil. lei,garantând investitorilor capitalul investit.

"Pentru a derula un IPO în condiţiile actuale de piaţă trebuiesă ai un produs interesant şi cu potenţial, care să spună o povesteinvestitorilor. De asemenea, valoarea ofertei trebuie ajustată custructura emitentului, dar şi cu condiţiile de piaţă. Nu în ultimulrând, trebuie să ai curaj", a explicat Paşol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO