Burse - Fonduri mutuale

PCC incearca sa blocheze majorarea de capital de la Oltchim

11.03.2008, 20:40 16

Principalul actionar minoritar al Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), grupul german PCC, care detine 13% din actiuni, sustine ca transformarea datoriilor companiei catre stat in actiuni reprezinta o forma de ajutor de stat, care contravine normelor europene.
In acest sens, reprezentantii PCC s-au adresat catre Parlamentul European printr-o petitie, respectiv catre Consiliul Concurentei, cat si presedintelui Romaniei.
Proiectul cu privire la conversia creantelor statului la Oltchim, in valoare de 211 mil. dolari, urmeaza sa intre in urmatoarele zile pe masa de discutii a Camerei Deputatilor.
Reprezentantii Oltchim sustin insa ca demersul PCC face parte din strategia grupului german de preluare a Oltchim. "Tot ce face PCC face in defavoarea societatii si trage de timp in speranta ca va putea sa solicite falimentarea Oltchim. Probabil ca dupa aceea vrea sa cumpere compania pe nimic", spune Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.
El spune ca potrivit reglementarilor in vigoare, o societate care are datorii si activele nete diminuate la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social, ca in situatia Oltchim, poate fi dizolvata in cazul in care capitalul social nu e majorat.
Reprezentantii PCC nu au putut fi contactati pentru comentarii suplimentare.
Activele Oltchim nu au mai fost reevaluate de ani buni, acestea fiind estimate de conducerea companiei la 400 mil. euro, iar capitalul social, care se ridica in prezent la 13,3 mil. dolari, nu a mai fost majorat de 14 ani. Reprezentantii combinatului spun ca transformarea datoriilor in actiuni nu face obiectul unui ajutor de stat, pentru ca acestea au reprezentat la un moment dat investitii facute de stat in societate.
Investitiile au intarziat insa sa apara pentru ca achizitia de echipamente a fost impovarata de TVA si taxele vamale ce au fost impuse dupa decizia de realizare a lor, iar compania platea la stat penalitati de 120% pe an.
Reprezentantii AVAS si cei ai companiei au cerut anul trecut acordul Comisiei Europene pentru operatiunea de majorare si PCC a aprobat operatiunea.
Potrivit lui Roibu, in timpul audierilor, membrii Comisiei au declarat ca operatiunea nu este ajutor de stat decat in cazul in care statul vinde actiunile rezultate din majorare la un pret sub valoarea nominala a acestora.
Membrii Comisiei Europene nu au dat atunci un raspuns cu privire la caracterul de ajutor de stat al conversiei datoriilor Oltchim, insa, conform reglementarilor, daca aceasta nu se exprima in termen de 60 de zile de la data de 14 septembrie, se poate considera ca fiind o aprobare tacita.
AVAS a amanat anul trecut operatiunea de majorare a capitalului la cererea PCC, care a dorit ca datoriile statului sa fie auditate de o societate competenta. PCC a desemnat compania de audit Price-Waterhouse Coopers pentru efectuarea acesteia, firma urmand sa se pronunte undeva la sfarsitul acestei luni.
AVAS detine 53% din actiunile Oltchim, iar SIF Oltenia are o participatie de 5,93% din societate.
Actiunile Oltchim au inchis sedinta de ieri la pretul de 0,91 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 79 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO