Burse - Fonduri mutuale

Petromidia, tot mai aproape de 1.000 de lei

10.12.2004, 00:00 667

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat ieri 5%, toate tranzactiile realizandu-se la preturi peste pragul de 900 lei/actiune. Intrarea unor cumparatori mari pe aceste actiuni a fost evidenta, tranzactiile din piata cu titlurile Petromidia depasind 45,1 miliarde de lei (1,1 milioane de euro).
In afara de tranzactiile din piata, cu actiunile Rompetrol Rafinare s-au realizat si doua tranzactii speciale, in valoare totala de 14,9 miliarde de lei (391.000 euro), prin care s-a transferat un pachet total de 16,2 milioane de actiuni. Ultima din cele doua tranzactii s-a realizat la pretul de 923 lei/actiune. In piata, cotatia la inchidere a fost de 924 lei/actiune. "Evolutia buna de astazi s-a datorat in primul rand informatiilor pozitive venite din partea companiei referitor la obtinerea de profit net conform IAS in ultimele trei luni. Evident a contat si majorarea de capital pe care o va derula compania, dar mai important a fost anuntul legat de inregistrarea de profit. Acesta e semnalul ca tot ce s-a investit la Petromidia in ultimii ani incepe sa produca efecte si bineinteles piata nu avea cum sa nu reactioneze pozitiv", a declarat Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction. Pe langa scumpirea benzinei si a aprecierii leului comparativ cu dolarul american, o influenta pozitiva asupra rezultatelor companiei este asteptata sa aiba si aceasta preluare a Rompetrol Downstream. Totusi, daca perspectivele se anunta bune in ceea ce priveste evolutia pretului, de ce unii investitori sunt dispusi sa vanda acum ? "Cumparatorii isi aseaza o pozitie pentru a participa la subscrierea din cadrul majorarii de capital, iar investitorii care vand fac acest lucru multumiti de castigurile obtinute de pe urma actiunilor Petromidia si de asemenea iau in calcul si o posibila scadere a pretului dupa trecerea datei de referinta" a declarat Gheorghe Nicolae, directorul general al societatii de brokeraj Rombell Securities. Va atinge cotatia Petromidia valoarea nominala pana la data de referinta ? "In mod sigur" a spus Nicolae.
Brokerii spun ca desi actiunile Petromidia sunt cotate in prezent sub pretul la care se va face subscrierea, respectiv 1.000 lei/actiune, situatia poate sa se schimbe in momentul in care va incepe efectiv subscrierea,  tinand cont ca intre data de referinta si momentul subscrierii este o perioada de aproximativ o luna. Astfel, nu este exclus ca atunci cand va incepe subscrierea, actiunile sa fie cotate la un pret peste 1.000 lei/actiune. "Sunt sanse mari ca trendul crescator al actiunilor sa se mentina, mai ales in situatia in care compania va mai veni cu astfel de informatii legate de imbunatatirea situatiei economico - financiare" a spus Brendea.
Tranzactii mai mari s-au facut si cu actiunile Petrom, cu un rulaj de 25,5 mld. lei (0,6 mil. euro), BRD si Impact, cu operatiuni de 16,3 mld. lei (0,4 mil. euro), respectiv 11,7 mld. lei(0,3 mil. euro). Actiunile SIF au mai castigat in medie 1,3%.



Carpatica vine cu o valoare nominala noua
Actiunile Bancii Carpatica vor reveni azi  la tranzactionare  cu o  valoare nominala noua de 1.000 lei, dupa ultima operatiune de splitare hotarata de actionarii bancii.
Daca se ia in consideratie  pretul actiunilor pe Bursa si valoarea nominala a actiunilor, inainte si dupa splitare, ar rezulta un pret de 4.075 lei/actiune dupa operarea divizarii valorii nominale. In ultima sedinta inainte de suspendarea de la tranzactionare, cotatia bancii a fost la inchidere de 8.150 lei/actiune, atunci valoarea nominala a unei actiuni fiind de 2.000 lei.
"Acest raport intre cotatia unei actiuni si valoarea nominala a ei nu poate fi un indicator relevant pentru determinarea valorii actiunilor. Valoarea unei actiuni nu depinde de capitalul social, ci depinde de rezultatele economice ale firmei" a precizat Nicolae Pascu, analist in cadrul societatii de brokeraj SSIF Broker.  Acesta a mai spus ca in conditiile in care splitarea valorii nominale a actiunilor are de regula un efect psihologic asupra investitorilor care  percep actiunile ca fiind mai "ieftine" este posibil ca piata sa evalueze  actiunile in sedinta de azi la un pret putin mai ridicat fata de nivelul care ar rezulta din raportul respectiv intre cotatie si valoarea nominala.
Brokerii nu se asteapta la cresteri mai mari de 100- 200 lei peste nivelul de 4.000 pentru ziua de azi. "Pretul actiunilor a crescut destul de mult inainte de operarea splitarii tocmai pe fondul acestei divizari a valorii nominale. Probabil vineri o sa se incerce o deschidere pe la 4.000 lei/actiune. Totusi, din statisticile facute atat pe pietele externe, dar si la noi, pretul unei actiuni castiga intr-o  saptamana de la 10 pana la 15% numai datorita unui astfel de eveniment legat de operarea unei splitari. Este posibil ca pana la finalul anului, actiunile Carpatica sa inregistreze o apreciere similara." a declarat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision. Pe termen de o luna - doua, brokerii se asteapta la cresteri mai mari, mai ales in conditiile in care banca va raporta rezultate bune la 12 luni. 
Carpatica a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 2,7 milioane de euro.



Piata RASDAQ
Actiunile societatii Neptun Campina au castigat ieri 9,8%, lichiditatea actiunilor fiind de asemenea in crestere. Cu aceste actiuni s-au realizat tranzactii de 3,9 miliarde de lei (103.000 euro).
Pachetul total de actiuni Neptun tranzactionat pe parcursul sedintei reprezinta 1,2% din capitalul social al companiei. Compania a obtinut in primele noua luni ale anului un profit de 2,6 milioane de euro, mai ridicat comparativ cu profitul inregistrat pe tot parcursul anului trecut. Neptun si-a indeplinit in mare parte dupa noua luni si obiectivele stabilite in bugetul de venituri si cheltuieli pe acest an. Actiunile companiei se tranzactioneaza in prezent sub activul net unitar si au un PER de 3. Actiunile Neptun au fost tranzactionate ieri la preturi cuprinse intre 165.000 lei si 192.000 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de maxim.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale operatorului portuar Socep Constanta. Lichiditatea actiunilor a fost foarte buna, ieri transferandu-se peste 1% din numarul total de actiuni ale companiei. Valoarea tranzactiilor a fost de 10,7 miliarde de lei (280.000 euro). In ultimele luni, prinicpalul vanzator de actiuni Socep a fost  reprezentat de fondul de investitii   Tidal Wave Trading Limited. Actiunile Socep au fost tranzactionate ieri la un pret de 2.960 lei/actiune, inchiderea facandu-se la un pret cu 10 lei mai redus.
Actiunile companiei Rompetrol SA (VEGA) au inregistrat o usoara corectie negativa de  0,5%, pretul la inchidere fiind de 785 lei/actiune. Operatiunile derulate cu aceste titluri au insumat 1,6 miliarde de lei (44.000 euro).
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au pierdut 0,5%, depreciere similara cu cea din sedinta precedenta. Titlurile Argus au fost evaluate la un pret mediu de 38.500 lei/actiune, in timp ce ultima tranzactie s-a realizat la 38.300 lei/actiune.  Transferurile au totalizat 2,1 miliarde de lei (57.000 euro).
Actiunile companiei Petrom Aviation au castigat 0,7%, tranzactiile cu aceste titluri nefiind insa ridicate. Valoarea transferurilor a fost de  233 milioane de lei (6.100 euro).
O apreciere importanta au inregistrat actiunile societatii Alum Tulcea.  Aceste titluri au castigat peste 10% pe fondul unei lichiditati foarte reduse. Tranzactiile au insumat 194 milioane de lei (5.080 euro). Pretul la inchidere a fost de 80.000 lei/actiune. Compania este controlata de grupul Balli, care, potrivit unor informatii aparute in presa, poarta discutii pentru vanzarea societatii. Un potential cumparator ar fi Ruskii Aluminii (RusAl), al treilea producator mondial de aluminiu. Balli controleaza 67% din actiuile Alum, cel mai important actionar minoritar al companiei fiind SIF Banat - Crisana, cu o participatie de peste 23%.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO