Burse - Fonduri mutuale

Prima intentie de oferta pentru Bursa din Sibiu

Prima intentie de oferta pentru Bursa din Sibiu

Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu

29.06.2007, 18:32 19

Bursa de la Sibiu, singura piata locala unde se tranzactioneaza produse derivate (contracte futures si optiuni) a primit o scrisoare de intentie de la una dintre cele patru mari burse europene, care s-au aratat interesate de preluarea pietei sibiene.
Bursa din Sibiu se afla in discutii avansate cu Deutsche Borse, Euronext, OMX si Bursa din Varsovia, suedezii de la OMX deruland si un proces de due dilligence asupra pietei din Sibiu, potrivit conducerii acestei burse.
OMX a realizat un studiu si asupra Bursei de Valori din Bucuresti, dar in acest caz conducerea acestei piete s-a aratat interesata, cel putin deocamdata, de continuarea dezvoltarii prin forte proprii.
"Am primit o scrisoare de intentie si asteptam inca una in perioada imediat urmatoare. Vom alege bursa care vine cu termenul cel mai scurt de realizare a parteneriatului si cu oferta cea mai buna, prin asta intelegand sa ia cat mai multe actiuni ale bursei si sa vina cat mai rapid cu o platforma de tranzactionare pentru a putea introduce si piata spot la Sibiu", a declarat Teodor Ancuta, presedintele bursei din Sibiu. El nu a dorit sa prezcizeze in acest moment bursa care a trimis prima scrisoarea de intentie.
Recent, presedintele Bursei din Varsovia a declarat ca institutia pe care o conduce este interesata de achizitia unei participatii la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri din Sibiu. El nu a facut insa nici un fel de precizare privind marimea participatiei pe care vrea sa o achizitioneze sau valoarea acesteia.
Actionarii Bursei din Sibiu mai iau in calcul si posibilitatea listarii unui pachet de actiuni pentru atragerea de capital. Bursa din Sibiu are nevoie pana la finele acestui an, conform reglementarilor in vigoare, sa-si suplimenteze capitalul de lucru pana la nivelul de 2 mil. euro.
Bursa de la Sibiu a implinit ieri zece ani de cand s-au lansat contractele futures pentru prima data pe piata de capital autohtona. In prezent, pe bursa din Sibiu s-a ajuns sa se tranzactioneze cele mai multe contracte futures pe actiuni din Europa Centrala si de Est, potrivit datelor prezentate de oficialii pietei. Bursa de la Sibiu a mai anuntat ieri lansarea de la inceputul lunii viitoare a unor noi produse derivate, respectiv derivatele pe aur si pe actiunile Turbomecanica. Lansarea derivatelor de aur este asteptata sa creasca lichiditatea Bursei din Sibiu cu 5%, iar la sfarsitul anului sa se inregistreze o crestere de cel putin 10%.
Pe parcursul anului vor mai fi lansate derivatele pe actiunile Transelectrica, incepand cu 1 octombrie, si va fi introdusa activitatea de market making. Principala obligatie a market makerilor este sa mentina permanent in piata cotatia de vanzare-cumparare in acelasi timp, precum si o cantitate minima de contracte, astfel incat un investitor sa aiba certitudinea ca le va gasi disponibile la tranzactionare. In momentul de fata, Bursa de la Sibiu intentioneaza sa introduca market makeri pe segmentul derivatelor valutare, in acest sens exprimandu-si deja intentia tre banci, au spus reprezentantii pietei.
Bursa din Sibiu a obtinut anul trecut un profit net de 1,13 milioane de lei (0,32 mil. euro), in crestere de peste patru ori raportat la castigul din 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO