Burse - Fonduri mutuale

Raliul de pe bursă i-a surprins pe managerii de fonduri. Doar cei care au copiat indicii au ţinut pasul cu creşterile

Raliul de pe bursă i-a surprins pe managerii de fonduri. Doar cei care au copiat indicii au ţinut pasul cu creşterile

Autor: Roxana Pricop

10.02.2012, 00:07 2281

Fondul pe indice Certinvest BET-FI Index este performerul începutului de an cu un randament de 22,46% în in­ter­valul cuprins între 31 decembrie 2011 şi 7 februarie 2012. Pe locul se­cund se situează tot un fond pe indice - BT Index România ROTX cu un randament de 17,7%, iar pe locul al treilea se situează fondul de ac­ţiuni administrat activ KD Maximus cu un plus de 16,3%.

Un fond pe indice investeşte în acţiunile cu­prin­se în structura unui indice bursier. Principala res­ponsabilitate a managerului este să se asigure că structura portofoliului este identică cu cea a indicelui pe care fondul îl urmăreşte.

Spre deosebire de administratorul unui fond de acţiuni administrat activ, care trebuie să aleagă din zeci de companii listate pe bursă pe cele cu cel mai mare potenţial de creştere, să stabilească cât de mult expune fondul pe o anumită companie şi să ai­bă grijă să nu depăşească limitele impuse de reglementări.

Astfel că randamentele obţinute de Certinvest BET-FI şi BT Index România ROTX se datorează evoluţiei indicelui bursier BET-FI, din care fac parte acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, şi respectiv evoluţiei indicelui bursier ROTX, al celor mai lichide companii de la bursă, în timp ce performanţa lui KD Maximus s-a datorat deciziilor şi strategiei stabilite de administrator.

Cu toate acestea, deşi sunt cele mai perfor­man­te fonduri mutuale, Certinvest BET-FI şi BT Index Romania ROTX au performanţe sub cea a in­dicilor pe care îi urmăresc în principal din cauza cos­turilor cu intermedierea, custodia şi depozitarea activelor.

Indicele bursier BET-FI a crescut cu 22,73% în intervalul cuprins între 31 decembrie 2011 şi 7 fe­bruarie 2012, indicele ROTX cu 19,34%. Princi­pa­la referinţă a bursei de la Bucureşti, indicele BET, a crescut mai puţin, cu 14,37%. Însă pe bur­să au existat acţiuni care au înregistrat perfor­man­ţe mult peste cea a indicilor, cum ar fi titlurile Te­raplast (TRP) cu un plus de 65%, acţiunile Electroaparataj (ELJ) cu 40%, cele ale Erste Bank (EBS) cu 37%, acţiunile SIF Moldova (SIF2) cu 33% sau cele ale Fondului Proprietatea (FP) care au urcat cu 22%. Creşterile din acest în­ce­put de an vin după ce în 2011 acţiunile au scăzut puternic, în unele cazuri şi cu minus 60%.

"Administratorii activi de fonduri nu pot şti exact când anume se inversează trendul şi revin creş­terile pe bursă astfel încât să îşi ajusteze por­tofoliile la noile condiţii de piaţă. Primii care prind tren­dul de creştere sunt speculatorii, care sunt orien­taţi pe termene scurte de timp, însă admi­nis­tratorii de fonduri mutuale aşteaptă mai multe săptă­mâni sau poate chiar câteva luni pentru o con­firmare că scăderile s-au terminat şi că au început creşterile. Administratorii fondurilor de pensii, cei mai precauţi şi cu orizontul cel mai lung de investire, sunt ultimii care prind trendul de creştere", a spus Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă în investiţii KTD Invest.

El atrage atenţia că dacă trendul de creştere în­ce­put în urmă cu două luni va continua în urmă­toa­rele patru-cinci luni, fondurile de acţiuni ad­mi­nistrate activ vor depăşi în performanţe fondurile pe indici, pentru că selecţia de acţiuni şi nu co­pie­rea unui indice va face diferenţa la randamente.

De aceeaşi părere este şi Jan Pricop, directorul general al societăţii KD Investments, care ad­mi­nistrează fondul de acţiuni KD Maximus. Fon­dul a investit circa 40% din activele de 33,2 mil. lei pe bur­sele externe (Londra, Paris şi Varşovia) în principal în acţiuni ale companiilor petroliere şi ale băncilor.

"Performanţa fondurilor pe indici este conjuncturală. Rămâne de văzut dacă acest clasa­ment se va menţine pe parcursul întregului an. Creşterile pe care le vedem acum pe bursă nu cred că sunt de durată."

Clasamentul celor mai performante fonduri mutuale este dominat în acest început de an de fon­durile de acţiuni, care însă în 2011 au adus pierderi mari investitorilor din cauza corecţiilor bur­siere. În 2011, cele mai performante au fost fon­durile de obligaţiuni, ale căror randamente nu trec de 1% în 2012.

roxana.pricop@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO