Burse - Fonduri mutuale

Reuters: Nervozitatea pieţelor poate afecta programul de privatizare al României. Probleme la vânzarea acţiunilor Petrom?

Reuters: Nervozitatea pieţelor poate afecta programul de privatizare al României. Probleme la vânzarea acţiunilor Petrom?

Autor: Mediafax

14.07.2011, 19:11 608

Nervozitatea pieţelor şi preţul mare, de 840 milioane dolari,cerut de Guvern pentru participaţia la Petrom ar putea afectaprogramul ambiţios de privatizare, comentează Reuters.

România ascos la vânzare 9,8% din Petrom, cea mai mare tranzacţie făcutăvreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), dar preţulţintă este cu aproape 20% peste nivelul din piaţă.

"Piaţa este stabilită de cumpărător, există multă instabilitate.Dacă Italia explodează, s-ar putea ca participaţia să nu fievândută", a declarat o sursă apropiată tranzacţiei, adăugând căexistă cerere, dar este foarte sensibilă la preţ.

Ţările din Europa emergentă, în frunte cu Polonia şi Rusia,încearcă să vândă active de stat pentru a consolida finanţelepublice şi a atrage investiţii şi experienţă străină în industriilelocale.

România aacţionat mai târziu de teamă să nu provoace concedieri şi a rămascu active ineficiente care înghit anual sute de milioane deeuro.

Guvernul s-a angajat să accelereze privatizările, în cadrul unuinou acord preventiv, de cinci miliarde de euro, convenit cu FondulMonetar Internaţional (FMI).

Investitorii urmăresc cu atenţie şi situaţia din Grecia carevrea, sub presiunea creditorilor internaţionali, să vândăparticipaţii la companii de stat, privatizări din care să obţină 50de miliarde de euro până în 2015.

Perspectivele economice nefavorabile vor face însă investitoriireticenţi la preţurile cerute.

Leul a atins în această săptămână cel mai redus nivel dinultimele şapte luni, iar acţiunile s-au depreciat la BVB, din cauzatemerilor provocate de criza datoriilor suverane din Europa.

Asta înseamnă că Petrom este un indicator esenţial alangajamentului şi cererii investitorilor pentru alte tranzacţii,între care vânzarea de participaţii în companiile energeticeTranselectrica şi Transgaz şi oferta publică iniţială a Romgaz.

OMV esteacţionarul majoritar al Petrom, la care guvernul are 21% dintitluri. Vânzarea este administrată de RenaissanceCapital, EFG Securities, BT Securities şi Romcapital. Citiţi maimult despre oferta Petrom pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO