Burse - Fonduri mutuale

Revenirea SIF-urilor a adus tranzactii record

04.05.2007, 19:13 16

Societatile de investitii financiare (SIF) au revenit ieri la tranzactionare si au inchis sedinta cu o crestere medie de peste 4,2%. Dupa o pauza de aproape o saptamana, revenirea la tranzactionare a societatilor financiare a adus in piata o lichiditate de 44,5 mil. euro, o valoare record pentru acest an.
Valoarea tranzactiilor cu titlurile celor cinci SIF a depasit ieri 37,4 mil. euro, asigurand aproape 85% din rulajul intregii piete.
SIF Moldova a urcat cu 6,94%, SIF Oltenia cu 5,9%, in timp ce SIF Transilvania a castigat ieri 2,4%, dupa ce in sedinta anterioara sarise cu peste 12%, dupa ce Adunarea Generala Extraordinara hotarase dublarea capitalului social si distribuirea de actiuni gratuite.
"Era de asteptat o crestere de circa 5% pe societatile de investitii financiare, mai ales dupa aprobarea majorarilor de capital in cadrul Adunarii Generale de la SIF Transilvania", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
SIF Muntenia a ramas in continuare retrasa de la tranzactionare si va reveni in piata in sedinta de astazi.
Revenirea societatilor de investitii financiare a avut un efect benefic si asupra celorlalte actiuni listate. Toata piata a urcat ieri pe fondul unui optimism general al investitorilor, care a dus indicele BET-C la un nou maxim istoric de 5.955,31 puncte, in urcare in sedinta de ieri cu 1,31%.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punct de vedere al lichiditatii si capitalizarii bursiere, a urcat ieri cu 1,65% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 44,46 mil. euro (147,8 mil. lei).
Majoritatea bluechips-urilor au urcat impulsionate de optimismul investitorilor. Petrom a castigat ieri 0,93% pe fondul unui rulaj de 0,75 mil. euro (2,5 mil. lei), iar actiunile BRD au castigat 1,77%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 0,5 mil. euro (1,74 mil. lei).
Titlurile SIF Banat-Crisana au facut ieri obiectul unor tranzactii deal in valoare totala de 2,56 mil. euro (8,54 mil. lei), operatiunea perfectandu-se la un pret de 3,32 lei/actiune, identic cu cel de inchidere in piata regular.
"Cred ca actualele preturi la SIF o sa reziste cel putin pana la post-dividend, iar la vara s-ar putea sa mai asistam la o corectie a pietei, asa cum s-a intamplat de obicei pe piata romaneasca de capital in ultimii ani", mai spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.

Actiunile SIF Moldova au sarit ieri cu 6,94% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 9,4 mil. euro (31,4 mil. lei). Brokerii spun ca se asteapta la mentinerea noilor preturi atinse ieri cel putin pana la post -dividend. "SIF Transilvania va deveni cea mai ieftina actiune pe segmentul societatilor de investitii financiare, cu exceptia SIF Muntenia. Eu cred ca SIF vor merge in continuare in tandem, cu exceptia cazului in care unul dintre ele va face o noua majorare de capital sau ar acorda drepturi de subscriere actionarilor", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 3,39 lei/actiune.

Titlurile Banca Transilvania au urcat ieri cu 1,82% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 3,5 mil. euro (11,7 mil. lei). Cotatia emitentului a reusit sa sparga pragul de 1,1 lei/actiune si chiar sa se mentina deasupra acestuia pana la sfarsitul sedintei. Brokerii sunt insa sceptici in ceea ce priveste potentialul de urcare al companiei si spun ca un prag important este valoarea de 1,15 lei/titlu. "Cred ca actiunea Banca Transilvania va ramane in aceasta zona pentru urmatoarea perioada si nu o vad depasind pragul de 1,15 lei/titlu", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,12 lei/actiune.

Actiunile combinatului siderurgic Mechel Targoviste au sarit ieri cu 14,7% pe fondul unei valori reduse a tranzactiilor de circa 10.000 de euro. Actionarii companiei au hotarat in cadrul Adunarii Generale de luna trecuta repartizarea a 8,25 milioane de lei din profitul de 8,9 milioane de lei din 2006 pentru acoperirea pierderilor inregistrate in anii precedenti. Combinatul siderurgic Mechel Targoviste estimeaza pentru 2007 venituri de 280 mil. dolari, in crestere cu 14% fata de anul trecut si un profit brut de peste 22 mil. dolari, in crestere de la 3 mil. dolari in 2006. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la maximul atins in timpul sedintei, de 7,8 lei/actiune.

Titlurile retailerului IT&C si electrocasnice Flamingo International au urcat ieri cu 1,35% pe fondul unei valori a tranzactiilor in crestere la 0,45 mil. euro (1,5 mil. lei), fiind unul dintre cei mai tranzactionati emitenti cu exceptia societatilor de investitii financiare. Compania a raportat pe primele trei luni ale acestui an o crestere a cifrei de afaceri la 35 de milioane de euro, inregistrand un avans de 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Flamingo nu a precizat insa daca rezultatul brut a fost unul pozitiv sau negativ. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la maximul sedintei, de 0,375 lei/actiune, dupa ce minimul atins ieri a fost de 0,371 lei/titlu.

Titlurile Prebet Aiud, companie care se ocupa cu productia prefabricatelor de beton armat si precomprimat, au urcat ieri cu 2,19%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de circa 100.000 de euro. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 7 lei/actiune. Indicele RASDAQ-C a urcat in ultima sedinta cu 0,75% pe fondul unui rulaj total de 6,97 mil. euro (23,12 mil. lei). "Asistam la o migratie de pe piata RASDAQ pe sectorul SIF si pe celelelte companii importante de pe Bursa. In plus, daca urmarim piata, cresteri importante se inregistreaza la companiile care asteapta o noutate, majorare de capital, listare si alte astfel de stiri", spune Octavian Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO