Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au 600 mil. lei în conturi, dar acţionarii le-ar putea lăsa fără lichidităţi

SIF-urile au 600 mil. lei în conturi, dar acţionarii le-ar putea lăsa fără lichidităţi

Autor: Roxana Daniela Pricop

22.02.2012, 00:05 1800

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au în conturi lichidităţi de 607 milioane de lei (140 mil. euro) după ce au făcut profituri record anul trecut din vânzarea acţiunilor deţinute la BCR către grupul austriac Erste. Mare parte din această sumă ar putea ajunge însă la acţionari sub formă de dividende, lăsând goale conturile pentru investiţii.

SIF Muntenia (SIF4) este cea mai lichidă dintre SIF-uri, cu plasamente în depozite bancare de 152,1 mil. lei la finele lunii ianuarie, urmată de SIF Transilvania (SIF3), cu lichidităţi de 140,7 mil. lei. SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) au fiecare câte 120 mil. lei plasate în depozite, în timp ce SIF Oltenia (SIF5), singura care nu şi-a vândut încă acţiunile la BCR, are "cash" de 73,8 mil. lei. Per total, lichidităţile celor cinci SIF-uri la finele lunii ianuarie sunt cu 50% mai mari decât suma disponibilă la începutul anului trecut.

SIF-urile au ajuns la lichidităţi record după ce şi-au vândut participaţiile de câte 6% din BCR către Erste, Moldova şi Transilvania încheind tranzacţia încă de anul trecut, în timp ce Banat-Crişana şi Muntenia mai au de încasat în 2012 parte din componentele de numerar şi de schimb cu acţiunile Erste Bank.

Şansele ca lichidităţile record să rămână mult timp în conturile SIF-urilor sunt însă destul de mici pentru că acţionarii fac presiuni pentru distribuirea integrală a profiturilor obţinute sub formă de dividende. Entuziasmul investitorilor cu privire la dividendele record pe care cele cinci societăţi le-ar putea distribui au alimentat un miniraliu pe acţiunile SIF-urilor, care au crescut cu până la 38% de la începutul anului.

Muntenia, cea mai lichidă dintre SIF-uri, stă şi cel mai bine din punctul de vedere al banilor care îi vor rămâne în conturi după ce distribuie profitul din 2011 către acţionari. Administratorul SIF4 a anunţat deja că va propune în AGA din aprilie distribuirea integrală a profitului de anul trecut, ceea ce înseamnă că acţionarii vor încasa dividende de 65,3 mil. lei (dividend brut de 0,081 lei/acţiune), iar societăţii îi va mai rămâne aproape 90 mil. lei.

Moldova, a doua SIF care şi-a făcut publică propunerea de dividende, vrea să recompenseze acţionarii cu 114,2 mil. lei în condiţiile în care profitul pe 2011 a fost de 191,5 mil. lei. Analiştii apreciază însă că acţionarii ar putea cere dividende mai mari, ceea ce ar putea împinge societatea la vânzări suplimentare de active. SIF Moldova vrea să îşi majoreze capitalul cu 103,8 mil. lei pentru a avea bani pentru investiţii.

Transilvania, cea mai profitabilă SIF din 2011 - cu un câştig net de 207,7 mil. lei, nu a făcut încă o propunere de dividend, însă Constantin Frăţilă, unul dintre cei mai mari acţionari, a declarat că va cere SIF3 să distribuie 90% din profit (adică 187 mil. lei). Dacă propunerea va obţine sprijinul şi al celorlalţi acţionari, societatea va trebui să vândă din active având în vedere că are lichidităţi de doar 140,7 mil. lei.

Şi la SIF Banat-Crişana există posibilitatea ca acţionarii să ceară distribuirea integrală a profitului.

În cazul SIF Oltenia situaţia este încă incertă pentru că societatea nu şi-a vândut acţiunile la BCR şi pentru că anul trecut a reuşit să aloce doar 50% din profit pentru dividende, deşi acţionarii au făcut presiuni pentru o rată de distribuţie de 90%.

Valoarea activelor nete ale SIF-urilor a scăzut cu 1,9% în ianuarie, la 6,26 mld. lei (1,45 mld. euro). În schimb, acţiunile SIF-urilor au crescut de la începutul anului cu până la 38%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO