Burse - Fonduri mutuale

Slovenii de la KD se gandesc sa renunte la singurul fond mutual care investeste in alte fonduri locale

18.10.2009, 23:10 22

Societatea de administrare a investitiilor KD Investments,membra a grupului sloven KD, ia in calcul retragerea de pe piata afondului KD Multifond, dupa ce acesta a ramas fara active siinvestitori.

"Inca nu am luat o decizie finala privind situatia fondului KDMultifond: daca vom merge in continuare cu acest produs sau il vomretrage de pe piata", a spus Jan Pricop, directorul general adjunctal societatii KD Investments.

Luna trecuta, singurul investitor al KD Multifond - o societatecomerciala - si-a retras banii, peste 500.000 lei, lasand fondulfara active si fara posibilitatea de a mai raporta valoareaunitatii de fond.

KD Multifond este singurul fond care investeste in alte fondurimutuale din piata locala. Daca pe pietele dezvoltate din Europaacest tip de produs investitional se bucura de o popularitatesimilara cu cea a fondurilor de actiuni, pe piata locala fondul defonduri a fost ignorat de investitori. Autorizat in 2006, KDMultifond a fost lansat un an mai tarziu. Functionarea acestuia afost afectata de limita legislativa impusa fondurilor mutuale careinvestesc in alte fonduri. Potrivit legislatiei, fondurile mutualenu pot investi in alte fonduri decat daca acestea au stabilit inprospect ca nu investesc, la randul lor, mai mult de 10% din activein alte fonduri.

Potrivit prospectului, KD Multifond investeste pana la 70% dinactive in fonduri de actiuni, si pana la 40% din active in fonduridiversificate.

La finele lunii iunie, principalele plasamentele ale KDMultifond erau celelalte doua fonduri gestionate de KD Investments,respectiv KD Maximus si KD Optimus, care au atras aproape 40% dinactivele fondului de 551.000 lei. Fondul a mai investit o parte dinactive in fondul Intercapital, administrat de Aviva Investors,precum si in fondurile de plasamente externe ale grupului KD. Inprimul semestru fondul a marcat un randament de 12,4%, inconditiile in care randamentul mediu al fondurilor de actiuni afost de 20,61%, iar fondurile diversificate au castigat in medie14,3% in acelasi interval.

Desi prezinta avantajele unei mai bune diversificari aplasamentelor alaturi de faptul ca randamentul fondului de fondurinu depinde de abilitatea unui singur administrator de a faceperformanta, KD Multifond a fost ocolit de investitori, numarulacestora a fost modest, sub cinci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO