Burse - Fonduri mutuale

Suedezii au luat fata americanilor la achizitii pe Bursa in ultimele doua luni

Suedezii au luat fata americanilor la achizitii pe Bursa in ultimele doua luni

Click pentru imaginea marita

28.05.2007, 15:38 18

Fondurile de investitii suedeze au realizat, in aprilie, investitii nete de 12,5 mil. euro in actiuni romanesti, depasind investitorii olandezi, cu achizitii nete de 12 mil. euro si pe cei americani, care au cumparat actiuni de 8,4 mil. euro.
Investitorii suedezi au urcat astfel pe primul loc in topul investitiilor nete la Bursa, dupa ce in martie se clasasera pe locul al treilea, dupa investitorii din Cipru si Marea Britanie, dar inaintea celor din SUA, potrivit datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Cei mai importanti investitori suedezi pe piata de capital din Romania sunt fondurile de investitii administrate de East Capital si cele ale Gustavia.
Fondurile de la East Capital aveau la finele lunii aprilie investitii de circa 110 mil. euro pe Bursa de la Bucuresti, mizand in special pe actiuni "vedeta", cum ar fi Petrom, Impact sau SIF-urile. Managerii East Capital au anuntat ca intentioneaza sa ajunga la investitii de 200 mil. euro pe piata romaneasca.
De cealalta parte, Gustavia Balkans, fondul administrat de Gustavus, care are investitii de peste 40 mil. euro pe piata romaneasca, a mizat in ultima perioada pe companii listate pe bursa RASDAQ, cum ar fi compania de foraj Dafora si producatorul de lactate Albalact, care se numara printre cele mai importante zece plasamente ale fondului. Fondul a anuntat la finele lunii aprilie ca detine putin peste 5% din actiunile retailerului IT&C Flamingo International.
De la inceputul anului, fondurile suedeze au realizat achizitii nete de aproape 36 mil. euro, reprezentand aproape 11% din total, depasind investitiile fondurilor din Olanda, Germania, Elvetia sau Cipru. Majoritatea investitiilor realizate din Cipru provin de fapt din alte tari, inclusiv Romania, multe fonduri constituind vehicule de investitii in Cipru datorita fiscalitatii reduse.
Investitorii americani sunt primii in topul investitiilor nete la Bursa pe primele patru luni ale anului, cu achizitii nete de 64 mil. euro, sau aproape 20% din total, urmati de investitorii austrieci, cu 50 mil. euro, si de britanici, cu 38 mil. euro.
Investitiile nete totale realizate de nerezidenti pe piata de capital in primele patru luni ale acestui an s-au ridicat la aproape 329 mil. euro, cu 50% mai mult decat investitiile nete totale ale strainilor in 2006. Achizitiile totale au insumat peste 733 mil. euro, iar vanzarile - 405 mil. euro.
Cele mai mari rulaje le-au realizat in aceasta perioada investitorii din Marea Britanie, SUA, Cipru si Austria.
Domeniul cel mai vizat de investitorii straini este reprezentat de alte tipuri de intermedieri financiare (categorie din care fac parte SIF-urile), care au atras jumatate din investitiile nete, adica aproximativ 155 mil. euro. De altfel, SIF-urile sunt cele mai tranzactionate titluri de la Bursa. Saptamana trecuta, indicele BET-FI a atins un nou maxim istoric, de la inceputul anului acesta castigand circa 12,6%. Un alt domeniu vizat de investitorii straini sunt alte activitati de intermedieri monetare, categorie in care intra bancile, cu investitii nete de 63 mil. euro, sau 19% din total.
Extractia hidrocarburilor, domeniu reprezentat de Petrom, a scazut in preferintele investitorilor straini, investitiile pe acest segment fiind destul de reduse in perioada ianuarie- aprilie.
Petrom, care era in urma cu doi ani una dintre primele cinci companii de la Bursa din punctul de vedere al tranzactiilor, a pierdut in ultima perioada teren in fata SIF-urilor si a bancilor.
Valoarea plasamentelor nete ale investitorilor straini in conturile brokerilor, data de diferenta dintre sumele nou intrate pe piata si sumele iesite din conturile brokerilor, a fost in primele patru luni de 215 mil. euro, de 3,5 ori mai mare decat tot anul trecut.
In aprilie, intrarile nete au fost de 27 mil. euro, desi luna trecuta a fost marcata de scandalul politic generat de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO