Burse - Fonduri mutuale

Suspendarea a prins bine Bancii Transilvania

25.11.2002, 00:00 8

Actiunile Bancii Transilvania au fost reintroduse la tranzactionare vineri dupa  doua zile de suspendare. Prima tranzactie din piata s-a realizat la pretul de 3.400 lei/actiune, pentru ca mai apoi pretul sa urce pana la 3.500 lei/actiune. Pretul de inchidere a fost identic cu cel al primei tranzactii, cu 4,6% mai mare fata de cotatia de inchidere anterioara.
Actiunile Bancii Transilvania au fost oprite de la tranzactionare la mijocul sedintei de miercuri, cand datorita informatiilor privind arestarea fostului presedinte al bancii Iosif Pop, pretul a cazut cu 8% in doua ore de tranzactionare. Ultima oparatiune de miercuri s-a realizat la pretul de 3.250 lei/actiune. Numarul de tranzactii de vineri a fost destul de redus, raportat la numarul de actiuni transferate. Actiunile bancii au facut obiectul a 242 de tranzactii in valoare de 13,6 miliarde de lei.
O evolutie neobisniuta au avut-o vineri actiunile producatorului de automobile Dacia Pitesti, care au consemnat o crestere a pretului de 15,4%, in paralel cu o crestere semnificativa a lichiditatii. In cea mai mare parte a zilei actiunile Dacia s-au transferat la preturi cuprinse intre 1.010 si 1.050 lei/actiune, comparabile cu cursul actiunilor din ultimele zile. In ultimul sfert de ora al sedintei pretul a urcat pana 1.200 lei/actiune, pe fondul cresterii numarului de actiuni transferate, fapt ce poate fi explicat de existenta unui singur investitor care a cumparat toate actiunile puse la vanzare in piata. Dacia este listata pe piata titlurilor necotate tranzactionate prin sistemul Bursei.
Actiunile producatorului de ambalaje MJ Maillis au urcat pe parcursul zilei de la 33.200 lei/actiune pana la 40.500 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat la 39.500 lei/actiune, cu 1,3% mai mult fata de cotatia anterioara. La inceputul saptamanii trecute actiunile Maillis au cunoscut o crestere importanta dupa convocarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) care urma sa discute majorarea de capital social prin incoproparea rezervelor si distribuirea de actiuni gratuite. Miercuri era ultima zi in care se putea cumpara actiuni Maillis pentru a primi actiuni gratuite. Joi, conducerea companiei a modificat convocatorul AGA in sensul ca vor primi actiuni gratuite actionarii care detin titluri Maillis la o data ulterioara intrunirii AGA (numita data de inregistrare) si care va urma sa fie stabilita prin vot de actionari. In sedinta de joi, actiunile Maillis au fost suspendate de la tranzactionare in urma modificarii convocatorului AGA.
Societatile de investitii financiare au avut o zi slaba. Indicele BET-FI care sintetizeaza evoluta acestora a pierdut 0,45%, ajungand la 6287,4 puncte. Cea mai importanta scadere au inregistrat-o actiunile SIF Muntenia, care au ajuns la 2.700 lei/actiune, cu 1,8% mai putin fata de joi. SIF Oltenia a urcat cu 1,9%, pana la 2.750 lei/actiune.
Actiunile companiei petroliere Petrom au mai pierdut inca 10 lei din pretul actiunilor, ajungand la inchidere la 1.280 lei/actiune, cotatie cu 0,8% mai mica fata de pretul de inchidere de joi. Tranzactiile cu actiunile Petrom au totalizat 1,3 miliarde de lei.



SIF Muntenia a reutit sa vanda toate cele aproape 448.000 de actiuni detinute la compania de comert cu materiale de constructii Sicim Constanta, in cadrul unei oferte publice de vanzare. Pachetul reprezinta peste 67% din capitalul social al Sicim.
Titlurile au fost transferate la pretul de 225.000 lei/actiune,  iar valoarea totala a tranzactiei a fost de peste 100 miliarde de lei. Celalalt actionar semnificativ al Sicim este Asociatia Salariatilor, care controleaza 19% din actiuni. Compania are un capital social in valare de 16,5 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei.
La Categoria I a pietei RASDAQ, actiunile Petrotub Roman au urcat cu aproape 3% fata de cotatia precedenta. Tranzactiile s-au derulat la preturi cuprinse intre 21.000  si 22.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 492 milioane de lei.
Actiunile detinatorului de spatii comerciale Winmarkt Beta Bucuresti s-au transferat vineri la pretul de 1.400 lei/actiune, pretul mediu anterior. Cele doua tranzactii au insumat actiuni in valoare de 840 milioane de lei. Compania este controlata de fondul de investitii Broadhurst, care detine 83% din actiuni. Winmarkt Beta a luat fiinta prin divizarea companiei Romarta, la care actionarul majoritar este tot fondul de investitii Broadhurst.
Pretul actiunilor producatorului de ulei comestibil Argus Constanta a fluctuat intre 180.000 si 200.000 lei/actiune. Cotatia medie de vineri, de 194.155 lei/actiune a fost cu 8,3% mai mare fata de pretul de referinta. Actiunile transferate in cele 18 oparatiuni au insumat 303 milioane de lei.
Oferta publica de cumparare lansata de societetea In Vino Veritas SRL pentru actiunile Vinalcool Brasov s-a soldat cu un esec. Ofertantul, care intentiona sa cumpere actiuni reprezentand 49% din capitalul Vinalcool a reusit sa atraga doar 3.971 de actiuni, reprezentand 0,1% din capitalul companiei. Pretul oferit pentru o actiune in cadrul ofertei a fost identic cu valoarea nominala - 1.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO