Burse - Fonduri mutuale

Teraplast a făcut profit cu 41% mai mare, dar sub buget

Teraplast a făcut profit cu 41% mai mare, dar sub buget

Autor: Andrei Chirileasa

14.02.2011, 23:40 42

Producătorul de tuburi şi profiluri din PVC Teraplast Bistriţa(TRP) a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 212 mil. lei(49,7 mil. euro), în creştere cu 13% faţă de anul precedent, darsub nivelul bugetat la începutul lui 2010, de 234 mil. lei,potrivit situaţiilor financiare preliminare transmise Bursei.

Profitul net a crescut cu 41%, la 10,9 mil. lei (2,57 mil.euro), fiind însă sub nivelul atins în 2008, cel mai profitabil anal companiei. Bugetul pe 2010 prevedea un câştig de 10,4 mil.lei.

"A fost un an dificil în special din cauza lipsei de finanţaredin partea instituţiilor bancare pentru proiectele private, dar şidin cauza dificultăţii cu care instituţiile statului au accesatcofinanţarea pentru proiectele publice. Cu toate acestea, am reuşitsă obţinem o evoluţie bună a indicatorilor financiari,încadrându-ne în ţintele de buget stabilite la începutul anului,şi, mai mult decât atât, am reuşit să finalizăm relocarea tuturorcapacităţilor de producţie din Bistriţa la Sărăţel", a declaratFlorin Urîte, directorul general al Teraplast.

Compania a investit anul trecut 18,9 mil. lei (4,43 mil. euro)pentru finalizarea relocării capacităţilor de producţie în parculindustrial de la Sărăţel, care a permis creşterea capacităţilor deproducţie şi reduceri de costuri de circa 3%.

Investiţiile totale în acest proiect au fost de peste 26 mil.euro, fiind finanţate parţial cu banii strânşi de companie de peBursă în 2008. Teraplast a strâns în aprilie 2008 circa 13 mil.euro prin oferta publică iniţială (IPO).

Preţul acţiunilor pe Bursă nu a atins însă niciodată preţul desubscriere din ofertă, de 1 leu/acţiune, situându-se în prezent la0,5 lei. Din aprilie 2008 până în prezent, indicele general alBursei BET-C a pierdut 33%.

Creşterea din 2010 a afacerilor s-a datorat creşterii volumelorvândute, dar şi majorării preţului de vânzare. Teraplast producesisteme pentru construcţii, instalaţii şi amenajări, fiind lider pepiaţa de tubulatură din PVC, cu o cotă de piaţă de 42%, potrivitraportărilor proprii. Compania mizează pe segmentul infrastructuriiîn următorii ani.

"Pe segmentul de infrastructură estimăm o creştere a pieţei,generată de necesitatea de a accesa fondurile europene disponibilepentru acest sector. Dacă în 2011 nu vom realiza cât mai multeproiecte de infrastructură de mediu, vom rata şansa de a nemoderniza reţelele de apă şi canalizare, cu finanţarenerambursabilă. Pe segmentul rezidenţial ne aşteptăm la o creşteretimidă, în cel mai fericit caz începând cu a doua parte a anului,în timp ce pe segmentul nonrezidenţial estimăm o creştere uşoarăîncă din prima parte a acestui an. Există deja semnale că proiectenonrezidenţiale importante se vor debloca anul acesta", se arată înraportul Teraplast.

Acţionarii companiei au aprobat în decembrie bugetul pentruacest an, care prevede afaceri de peste 250 de milioane de lei, încreştere cu 18% faţă de 2010, şi un profit net de 15,5 mil. lei, cu41% mai mare.

Compania estimează o creştere a preţului materiilor prime,determinată de creşterea preţului petrolului.

Principalii acţionari ai Teraplast sunt omul de afaceri DorelGoia, cu 33% din acţiuni, Emanoil Viciu, preşedintele Consiliuluide Administraţie, cu 10%, şi SIF Banat-Crişana (SIF1), cu oparticipaţie de 10,5%. Compania are în prezent o capitalizare de149 milioane de lei (35 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO