Burse - Fonduri mutuale

Tot mai putine companii prefera sa dea dividende cash

Tot mai putine companii prefera sa dea dividende cash
13.03.2007, 20:42 20

Numarul companiilor de la Bursa care aleg sa acorde dividende in numerar actionarilor este in scadere de la an la an, iar analistii spun ca tendinta se va mentine in continuare, in conditiile in care firmele au tot mai multa nevoie de finantare pentru a-si sustine dezvoltarea.
In acelasi timp, randamentele pe care le aduc dividendele pentru actionari sunt de asemenea in scadere si astfel nu mai exista o presiune pentru conducerea firmelor sa plateasca dividende in cash.
Anul trecut, doar 18 dintre societatile listate la Bursa au acordat dividende din profitul anului anterior, fata de 21 de firme in 2005 (din profitul pe 2004), 25 in 2004 (din profitul pe 2003) si 27 in 2003 (din profitul pe 2002), potrivit unei analize a societatii de brokeraj Intercapital Invest. Media randamentelor aduse de aceste dividende raportat la pretul actiunilor a fost de numai 1,44%, fata de 2,57% in 2005 si 16% in 2004.
Analistii spun ca sunt mai multi factori care determina firmele sa nu mai plateasca dividende in cash actionarilor.
"Pe de o parte, cresc necesitatile de finantare ale firmelor, ca urmare a concurentei tot mai puternice, inclusiv prin prisma aderarii la Uniunea Europeana si astfel societatile prefera sa-si pastreze banii", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
"Iar pe de alta parte, distributia de dividende nu mai e rentabila pentru actionari, randamentele din dividende diminuandu-se semnificativ. In aceste conditii, nu mai e o presiune asa de mare din partea actionarilor pentru repartizarea de dividende in numerar", a adaugat Pasol.
Cele mai mari castiguri din dividende s-au obtinut anul trecut de pe urma actiunilor Petrolexportimport, cu un randament al dividendului net de 17,8%, Aerostar Bacau, cu 9,1%, Turbomecanica Bucuresti cu 7,2% si Bermas Suceava cu 5,4%. Pentru restul actiunilor, randamentul a fost sub 5%, mai arata analiza Intercapital Invest.
Tinand cont de randamentele scazute oferite de cele mai multe dividende, brokerii spun ca varianta acordarii de actiuni gratuite a inceput sa fie tot mai atractiva si pentru micii actionari. Aceasta in conditiile in care s-a observat ca acordarea de gratuite are un impact pozitiv asupra pretului actiunilor pe Bursa, chiar daca prin prisma analizei fundamentale, actiunile gratuite nu au niciun fel de influenta asupra valorii titlurilor.
"Avand in vedere ca dezvoltarea businessului unei firme de la un anumit nivel nu se mai poate face exclusiv prin credite bancare, este de asteptat ca firmele sa prefere sa-si foloseasca sursele proprii pentru finantare. Mai ales la societatile listate, acest lucru are un avantaj foarte mare, pentru ca multumeste si actionarii, care ulterior pot sa transforme in cash actiunile gratuite pe care le primesc, iar in acelasi timp se asigura societatii si o suma de bani", a precizat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Tendinta firmelor de a-si capitaliza profitul in loc de a plati dividende in numerar actionarilor este considerata de analisti ca fiind pozitiva, avand in vedere ca toata economia este in crestere, iar pentru societati pastrarea profitului in firma reprezinta cea mai usoara modalitate de a-si asigura o parte din banii de care au nevoie pentru a-si finanta planurile de dezvoltare.
"Este un aspect bun faptul ca numarul societatilor care aleg sa acorde dividende in numerar este in scadere, pentru ca pastrarea lichiditatilor intr-o companie, aflata intr-un domeniu in crestere, este nu numai necesara, ci si logica", considera Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
Chiar daca finantarea prin intermediul pietei de capital este cea mai "ieftina" sursa pentru atragerea capitalului de care au nevoie, cele mai multe dintre firme prefera in continuare sa apeleze la credite bancare.
"Pe langa faptul ca nu isi capitalizeaza profitul, cele mai multe dintre firme nici nu apeleaza la operatiuni de majorare a capitalului prin aport in numerar, care sunt mai ieftine si, foarte important, cu titlu nerambursabil", spune Adrian Simionescu. Anul trecut, 13 companii dintre cele listate la Bursa au derulat majorari de capital din fonduri proprii sau cu numerar la un pret pe actiune sub cel din piata, potrivit analizei Intercapital Invest. In 2005, numarul acestor societati care au derulat astfel de operatiuni a fost de 14.
De ce se feresc totusi companiile sa apeleze la piata de capital pentru a-si finanta activitatea?
"Pentru firmele romanesti care duc lipsa de lichidati, cele mai la indemana mijloace prin care pot atrage banii de care au nevoie sunt capitalizarea profitului si majorarea capitalului prin aport in numerar din partea actionarilor. Cu toate acestea, foarte multi manageri nu cunosc avantajele finantarii prin piata de capital. Stiu bine despre finantarea bancara, dar le e mai greu sa inteleaga efectele finantarii prin piata de capital", considera Simionescu. Pe de alta parte, actionarii majoritari ai firmelor prefera in general sa evite acest mod de finantare, pentru ca nu vor sa piarda din controlul pe care-l au asupra companiilor pe care le conduc, potrivit directorului de la Finans Securities.
"Chiar daca le poate scadea cota procentuala, creste capitalizarea companiilor si castiga astfel mai mult. Cu toate acestea, sunt multe companii in cadrul carora nu se doreste concentrarea actionariatului, pentru ca cei care conduc societatile nu vor sa-si piarda pozitiile de manageri", a precizat Adrian Simionescu. Dintre companiile care au prezentat pana in acest moment modul in care intentioneaza sa raporteze profitul pe 2006, societati precum Broker Cluj sau Vrancart Adjud si-au exprimat intentia de a-si capitaliza profitul, investitorii asteptandu-se ca si Banca Transilvania, in tendinta ultimilor ani, sa realizeze o astfel de operatiune. Dividende in numerar au anuntat deja ca vor acorda unele din cele mai importante societati cum sunt Petrom si SIF-urile.
Dintre SIF-uri, doar SIF Transilvania mai incearca in acest an sa acorde actiuni gratuite, SIF Banat-Crisana renuntand la aceasta idee si preferand sa acorde dividende in numerar. Anul trecut, SIF Transilvania si Banat-Crisana au propus actionarilor capitalizarea profitului, dar propunerea nu a putut fi aprobata din cadrul lipsei de cvorum la AGA. Randamentele pe care le ofera dividendele SIF-urilor sunt in jurul a 2%, exceptia constituind-o cazul SIF Muntenia, unde randamentul dividendului e in jur de 4%, ca urmare a faptului ca actiunile acestei SIF sunt cotate in piata la cel mai redus pret ca valoare dintre SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO