Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii cu 5% din Flamingo inainte de anuntarea rezultatelor

13.08.2008, 18:40 14

Indicele BET, care prezinta evolutia celor mai lichide 10 companii de pe piata, a inregistrat ieri o scadere de 2,47%, pana la nivelul de 6.223,14 puncte, insa lichiditatea s-a mentinut redusa. Ziua a fost dominata insa de tranzactia unui pachet de 38,9 milioane de actiuni Flamingo International (FLA), reprezentand 5% din capitalul societatii, prin intermediul a doua operatiuni. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 7,7 mil. lei (2,1 mil. euro). Titlurile Flamingo au inchis sedinta de ieri la un pret de tranzactionare de 0,197 lei/actiune. In ciuda tranzactiei actiunile retailerului de produse IT&C au scazut cu 0,48%. Compania va publica azi rezultatele financiare pe primul semestru.
Tranzactia a ridicat nivelul lichiditatii de pe Bursa la 28,8 mil. lei (8 mil. euro). "Nu avem de a face cu un trend de scadere generalizat, ci doar cu o perioada de corectie a pietei dupa ce companiile au publicat rezultatele financiare pentru jumatatea anului. E normal ca inainte de publicarea rezultatelor pretul actiunilor sa creasca pe fondul maririi numarului de tranzactii, ca mai apoi, dupa doua trei zile, preturile sa inregistreze o corectie, si dupa o stabilizare a acestora", a declarat Iulian Panait, directorul societatii de brokeraj KTD Invest.
Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au consemnat o scadere de 2,55%, pana la nivelul de 19,1 lei/actiune, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au inregistrat o scadere de 1,90%, titlurile companiei energetice inchizand sedinta la nivelul de 0,465 lei/actiune. Atat BRD, cat si Petrom au publicat rezultatele financiare pentru jumatatea anului la inceputul acestei saptamani, respectiv la jumatatea saptamanii anterioare. "Factorii care influenteaza piata se mentin in continuare favorabili pentru investitori. Situatia internationala este buna, pretul petrolui si cel al aurului sunt in scadere, rezultatele companiilor locale sunt bune, precum si estimarile macroeconomice se pare ca au fost ceva mai pesimiste decat realitatea", a adaugat Panait.
Desi titlurile celor 5 societati de investitii (SIF) au debutat in sedinta de ieri cu o crestere de 0,4%, SIF-urile au inregistrat la finalul sedintei o scadere generala de 1,10%, indicele BET-FI, care reda evolutia SIF-urilor in piata, coborand pana la nivelul de 35.713,22 puncte. SIF Moldova (SIF 2) a consemnat ieri cea mai mare scadere dintre SIF-uri, titlurile societatii de investitii coborand cu 3,39%, pana la nivelul de 1,71 lei/actiune, unde au si inchis sedinta de tranzactionare. Valoarea tranzactiilor cu acestea s-a ridicat putin peste 2,2 mil. lei.
"La nivelul indicilor generali din piata, BET, BET-XT si BET-NG, putem spune ca asistam la o tendinta generala de crestere pe termen mediu, in timp ce indicele BET-FI pare sa urmeze un trend descendent. Cu toate acestea, evolutia SIF-urilor este oarecum sustinuta de rezultatele bune inregistrate de societatile bancare care intra in compozitia acestuia", a apreciat Panait in continuare. Pe langa cele doua banci comerciale, celelalte companii din sectorul financiar s-au inscris in aceeasi tendinta descendenta inregistrata pe piata.
Titlurile Erste Bank (EBS) au inregistrat ieri o scadere de 1,08%, actiunile bancii comerciale fiind tranzactionate la un ultim pret de 156,2 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au consemnat o scadere de 0,48%, pana la nivelul de 0,209 lei/actiune. Indicele companiilor energetice de pe piata BET-NG a scazut cu 2,18%, atingand nivelul de 844,10 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO