Burse - Fonduri mutuale

Turcii au bătut palma cu elveţienii pentru vânzarea Azomureş. Ce preţ vor obţine minoritarii?

Turcii au bătut palma cu elveţienii pentru vânzarea Azomureş. Ce preţ vor obţine minoritarii?

Autor: Adrian Cojocar

29.11.2011, 00:08 3848

"Azomureş a luat cunoştinţă de faptul că acţionarii societăţilor Eurofert şi AH, pe de o parte şi, pe de altă parte, Ameropa Holding A.G. (prin intermediul Pelican Fertilizers GmbH, o filială deţinută integral şi constituită potrivit legislaţiei elveţiene), au semnat în data de 25 noiembrie 2011 o serie de înţelegeri pentru achiziţionarea unei participaţii indirecte majoritare în Azomureş, tranzacţie care este supusă unor anumite condiţii, printre care autorizarea corespunzătoare a con­cen­tră­rii economice de către Consiliul Concurenţei din România", au anunţat printr-un comunicat pe bursă reprezentanţii Azomureş.

Aceştia nu au făcut publică şi valoarea tranzacţiei, însă, potrivit estimărilor din piaţă, pachetul de control de 75,8% din acţiuni deţinut de turci valorează între 100 şi 275 mil. euro. Acţionarii turci au dat lovitura vieţii lor, în condiţiile în care în 1998 au plătit pentru preluarea companiei circa 30 mil. dolari.

Grupul Ameropa, controlat de omul de afaceri elveţian Andreas Zivy, este unul dintre cei mai mari traderi de produse agricole din Europa. Elveţienii mai deţin în România traderul de cereale Ameropa Grains (fostul Comcereal Constanţa), care are importante capacităţi de depozitare a cerealelor în Dobrogea.

Odată cu Azomureş, cel mai mare producător local de îngrăşăminte, elveţienii vor prelua şi Chimpex Constanţa unul dintre cele mai mari terminale din Portul Constanţa, specializate în îngrăşăminte chimice şi cereale.

Oficializarea vânzării a venit la câteva zile după ce presa străină a scris că Ameropa a preluat Azomureş de la acţionarii turci.

La începutul lunii octombrie reprezentanţii Azomureş au făcut public pentru prima dată că sunt în negocieri "destul de avansate" cu elveţienii de la Ameropa pentru cedarea controlului companiei.

Pe fondul acestor informaţii acţiunile Azomureş au crescut cu peste 50% în decurs de doar două zile, preţul în piaţă ajungând până la nivelul de 1,297 lei/unitate. Ieri, după anunţul oficial publicat de companie, acţiunile Azomureş creşteau cu 3,9%, la 1,34 lei/unitate. La acest nivel, capitalizarea companiei se ridică la 161,6 mil. euro, iar pachetul de control deţinut de acţionarii turci ai Azomureş valorează 122,5 mil. euro.

Dacă tranzacţia va fi aprobată de Consiliul Concurenţei şi finalizată, Ameropa va fi obligată conform legislaţiei pieţei de capital să deruleze o ofertă publică de cumpărare pentru restul de 24,2% din acţiuni, chiar dacă tranzacţia nu se va realiza direct pe bursă, ci indirect prin vânzarea celor două societăţi care controlează Azomureş, respectiv Eurofert Investments şi Azomureş Holdings, care deţin 56,82% şi respectiv 19,05% din acţiunile producătorului de îngrăşăminte.

Preţul din ofertă pe care l-ar putea primi minoritarii de la Azomureş va ţine cont de preţul mediu de tranzacţionare a titlurilor Azomureş din ultimele 12 luni anterioare realizării tranzacţiei, de valoarea activelor nete pe acţiune ale companiei şi de o evaluare făcută de un evaluator independent. Preţul final ar trebui să fie stabilit potrivit reglementărilor pe baza celui mai mare preţ rezultat din cele trei modalităţi de evaluare.

Dacă se vor lua în considerare activele nete ale companiei de la ultimele raportări auditate, cele din data de 31 decembrie 2010, când acestea se cifrau la 736,6 mil. lei (172,1 mil. euro), ar rezulta un preţ de 1,4 lei pentru o acţiune Azomureş, ceva mai ridicată faţă de cotaţia de pe bursă din prezent. Dacă se vor lua în calcul însă activele nete la ultima raportare financiară a companiei, cea de sfârşitul trimestrului trei, când activele nete depăşeau cifra de un miliard de lei, preţul pe acţiune s-ar ridica la 1,948 lei/unitate. Acest preţ ar avantaja cel mai mult acţionarii minoritari ai companiei având în vedere că este cu 45% mai ridicat faţă de ultima cotaţie din piaţă.

La acest nivel Ameropa ar fi obligată să scoată din buzunar 248 mil. lei (57 mil. euro) pentru a prelua restul participaţiilor de la minoritarii Azomureş, din care Fondul Proprietatea, care deţine 10,74% din acţiunile companiei, ar încasa circa 110 milioane de lei (25,2 milioane de euro).

Analiştii Alpha Finance şi-au dublat ţinta de preţ pe titlurile Azomureş Târgu-Mureş după anunţul privind vânzarea companiei, de la 1,16 lei/unitate la 2,105 lei pentru o acţiune Azomureş. "Preţul minim în eventualitatea unei oferte publice de preluare obligatorie este de 1,948 lei/acţiune. Preţul minim va ţine cont şi de o expertiză efectuată în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare. În urma evaluării proprii am obţinut un preţ de 2,105 lei/acţiune", a precizat Daniela Mândru, analist la casa de brokeraj Alpha Finance.

Tranzacţia vine într-o perioadă în care producătorul de îngrăşăminte a raportat rezultate record şi în care piaţa de îngrăşăminte a cunoscut o creştere puternică atât pe plan intern, cât şi internaţional. Astfel, profitul Azomureş a urcat în primele nouă luni din acest an de trei ori, ajungând la 288,2 mil. lei (68,5 mil. euro), iar afacerile companiei au avansat cu 48,2%, la aproape 1,3 mld. lei (307,6 mil. euro).

Cererea şi preţurile la îngrăşămintele chimice au crescut puternic în ultimul an datorită anului agricol foarte bun atât din România, cât şi pe plan extern. Astfel, cotaţia la uree, principalul produs al companiei, s-a majorat cu 73% în ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO