Burse - Fonduri mutuale

Vara şi problemele Greciei îi ţin pe investitori departe de Bursă

Vara şi problemele Greciei îi ţin pe investitori departe de Bursă

Autor: Stefan Musgociu

01.07.2011, 00:05 748

Bursa a scăzut joi cu 0,26%, reducându-şi astfel ascen­siuneadin luna iunie la 0,8%, într-o piaţă apatică şi unde acţiunileFondului Proprietatea au continuat să asigure cea mai mare parte alichidităţii.

Cei mai mulţi investitori de la BVB au fost precauţi latranzacţionare în luna iunie, preluând o parte din prudenţaju­că­torilor de pe bursele externe, unde situaţia incertă privindcriza datoriilor Gre­ciei a continuat să marcheze pieţele. Astfel,în majo­ritatea şedinţelor atât va­riaţiile ac­ţiunilor de la BVB,cât şi volu­mele au fost reduse. Mihai Chişu, broker la IFBFinwest, spune că apatia pronun­ţată care mar­chează piaţa localăde capital este deter­mi­nată pe de o parte de perioada de vacanţă,dar şi de pre­cauţia investi­to­rilor indusă de turb­u­len­ţele dinGrecia şi datoriile su­verane.

"Volumele reduse ne dau totuşi şi alt indiciu, anume acela căvânzătorii nu sunt tocmai dispuşi să renunţe la acţiuni la oricepreţ, aşteptând vremuri mai bune care ar trebui să vină spresfârşitul anului. Îmbunătăţirea in­dicilor macro­eco­nomici dinRo­mâ­nia vor ajuta in­vestitorii locali şi străini să sereorien­teze către bursă, iar anun­ţatele oferte de vânzare laPetrom, Alro, Transgaz, Trans­elec­trica şi cu puţin noroc şiRom­gaz vor crea o atracti­vitate spo­rită", a declarat Chişu.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost operate la preţuri în creş­tere în mediecu 0,68 procente.

Totodată, indicele BET-FI a scăzut cu 0,72%, in­fluen­ţat înprincipal de corecţia ac­ţiunilor Fondului Pro­prietatea, care aucoborât cu 0,83%.

"SIF-urile suferă grav la capitolul lichiditate, singura careface notă contrastantă fiind SIF Transilvania. Cu siguranţă cătemerea celor care enunţau în punctul de vedere al guvernului căsifu­rile ar avea de suferit la capitolul lichi­ditate dacă s-arelimina pragul este pe deplin infirmată de piaţă, în opinia mea olichiditate crescută ar putea avea loc exact în situaţia inversă,anume fără prag sau alte constrângeri", consideră brokerul.

La închiderea şedinţei, doar acţiunile emise de 9 companii dincele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii aveaurulaje de peste 400.000 de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mailichide din piaţă, cu operaţiuni de 17,5 milioane lei, şi auasigurat 56% din rulajul bursei. Cea mai recentă operaţiune cuaceste acţiuni a fost efectuată la 0,535 lei, preţ în scădere cu0,83%.

"Această acţiune demonstrează că având calităţile necesarepentru a suscita interesul tuturor categoriilor de investitori esteo cale sigură spre a fi interesantă. Titlurile FP setran­zacţionează într-un palier destul de îngust, ordinele devânzare care provin adesea de la persoanele despăgubite găsindu-şicontraparte. Din acest motiv consider că pe măsură ce statul îşi vadiminua poziţia, şansele ca această acţiune să crească sunt din ceîn ce mai mari", a afirmat Chişu.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europeneavansau cu până la 0,6%, însă majoritatea pieţelor din EuropaCentrală şi de Est consemnau cel mult 0,7%.

Bursele din Praga şi Rusia erau singurele în creştere, cu câte0,4%.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Concefa Sibiu (COFI), care au câştigat şi ieri 7% peun rulaj mai ridicat decât de obicei în valoare de 590.000 de lei.Prin aceste tranzacţii s-a transferat un pachet de 0,92% dincapitalul societăţii. Recent, familia Cercel, care controleazăcompania, a achiziţionat un pachet de 101.500 de titluri de pepiaţă.

  • Titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au câştigat ieri peste4%, cotaţia revenind la nivelul de 1,25 lei/unitate. Fondul deacţiuni BT Maxim, administrat de BT Aseet Management, a fostraportat din nou cu vânzarea unui pachet de 194.500 de titluri alebăncii.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschisşedinţa de ieri cu aprecieri de circa 0,7% pe indicele S&P 500.Principalii indici europeni consemnau un avans similar la aceeaşioră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO