Business Construct

Cine spune că piaţa clădirilor de birouri s-a prăbuşit? Investitorii au cumpărat proiecte de birouri în valoare de 800 mil. euro în 2020, în plină pandemie

Cine spune că piaţa clădirilor de birouri s-a...

Autor: Bogdan Alecu

16.12.2020, 07:00 259

Şapte tranzacţii cu clădiri de birouri în valoare cumu­la­tă de 778 mil. euro s-au parafat în 2020, anul acesta mar­când şi un nou record, potrivit datelor furnizate de consul­tanţii imobiliari.

Cea mai mare tranzacţie din acest an, dar şi de până acum este aceea în care AFI Europe a cumpărat porto­fo­liul de birouri de la NEPI-Rockcastle contra sumei de 307 mil. euro.

Luna aceasta Skanska a anunţat oficial vânzarea clădi­rilor Campus 6.2 şi 6.3 către austriecii de la S Immo pentru su­ma de 97 mil. euro, cea mai mare tranzacţie semnată de sue­dezi până acum în România. Tranzacţia are loc la aproa­pe doi ani şi jumătate de când Skanska a vândut clă­direa Campus 6.1 tot către o companie austriacă - CA Immo.

Birourile de clasă A din România au rămas la un ran­da­ment investiţional de peste 7%, în condiţiile în care la nivelul Europei Centrale acestea s-au comprimat între 3 şi 5%, motiv pentru care astfel de active locale au rămas foarte atractive.

Acesta nu a fost însă singurul deal major pe piaţa de bi­rouri în 2020, alte două acorduri noi depăşind pragul de 100 mil. euro. Cel mai mare a fost cel  prin care un fond de investiţii care are în spate Banca Naţională a Ungariei - Optimum Ventures Private Equity Fund - a cumpărat 61,5% din dezvoltatorul imobiliar GTC, unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din Bucureşti.

Achiziţia Floreasca Park de către Zeus Capital Management şi Fosun Properties în schimbul sumei de 101,5 mil. euro a adus un nume nou pe piaţa din România, mai important având în vedere că expunerea României către investitorii din Asia fusese mult mai redusă comparativ cu celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est.

Şi finalizarea achiziţiei proiectului The Bridge de către Dedeman s-a întâmplat într-un moment crucial pentru piaţă. Capitalul local întotdeauna funcţionează ca un element stabilizator în momentele de criză şi poate fi o ancoră pentru evoluţia pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO