Business Hi-Tech

Ar putea fi Bulgaria noua escala pentru companiile romanesti de soft?

03.03.2008, 17:18 25

Dupa mai multi ani in care Romania a fost o tinta preferata de catre companiile vest-europene de IT&C pentru externalizarea sau extinderea afacerilor, lipsa acuta a resurselor umane din acest sector determina companiile locale de soft sa se extinda dincolo de granitele tarii, fie prin achizitii sau parteneriate cu firme deja prezente pe pietele vizate.
Recenta tranzactie realizata de Siveco in Bulgaria ar putea marca inceputul unei tendinte de expansiune in regiune a companiilor romanesti de servicii IT. Saptamana trecuta, cel mai mare producator de software din Romania a preluat integral compania bulgareasca de IT Latona, iar oficialii companiei au anuntat ca se afla in negocieri avansate pentru achizitia altor firme din regiune pana la sfarsitul acestui an.
"Potentialul pietei din Bulgaria este urias, avand in vedere ca nivelul cheltuielilor pe soft si servicii are un procent redus din totalul pietei", declara saptamana trecuta Irina Socol, director executiv al Siveco Romania.
Un alt avantaj invocat de catre Socol si de catre alti jucatori de pe piata IT&C este distanta relativ scurta dintre capitalele celor doua tari, drumul Bucuresti - Sofia parcurgandu-se in mai putin timp decat o deplasare Bucuresti-Cluj, spre exemplu.
Cristian Udrescu, consultant independent pe sectorul IT, este de parere ca firmele din Romania merg in Bulgaria impreuna cu propriii clienti care isi dezvolta afaceri pe acea piata, adoptand modelul dupa care s-au extins in Romania si marile companii de IT.
Udrescu a precizat ca Ucraina, desi este o piata mai mare decat Bulgaria, este mult mai dificil de penetrat, in special datorita culturii afacerilor fundamental diferita.
Un alt jucator important pe sectorul aplicatiilor informatice pentru mediul de afaceri, TotalSoft, si-a exprimat anul trecut intentia de a intra in Bulgaria, dar si in Ungaria, prin preluarea companiilor Balkan Services si Brit Tech, ambele distribuitori ai solutiilor ERP (managementul resurselor intreprinderii) si de management al proiectelor comercializate in Romania de catre TotalSoft.
"Desi Bulgaria este o piata mai mica, este interesanta din punctul de vedere al resurselor de care dispune, acestea fiind cel putin la fel de competente precum cele din Romania. In plus, nu exista o oferta reala de solutii ERP pe piata, cea ce ne-ar plasa intr-o pozitie avantajata", a declarat Liviu Dragan, directorul general al TotalSoft. El a adaugat ca TotalSoft ia in considerare si piata din Ucraina, insa distanta relativ mare si cultura de business reprezinta obstacole dificil de depasit. Compania locala Wizrom Software, care activeaza pe acelasi domeniu, este deja prezenta in Bulgaria din anul 2005, piata care ar putea aduce afaceri de peste jumatate de milion de euro in acest an.
Lucian Butnaru, director executiv al TechTeam Akela, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata de externalizare IT de pe plan local, considera ca strategia de extindere a companiilor romanesti de soft este fireasca. El apreciaza ca principalul motiv pentru care companiile locale de software s-ar putea indrepta catre Bulgaria este acela ca tara vecina face parte din Uniunea Europeana.
"Din punctul de vedere al dezvoltarii pe partea de produse/ consum, Bulgaria este o tinta interesanta, insa pe segmentul de outsourcing ar fi Ucraina, datorita mainii de lucru ieftine", a adaugat Butnaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO