Business Hi-Tech

BRAT incepe sa masoare de azi traficul site-urilor

15.08.2007, 19:51 21

Noul sistem de monitorizare a traficului web implementat de compania germana Spring pentru Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT) va incepe oficial monitorizarea site-urilor inscrise in sistem incepand de astazi de la ora 12.00, primele rezultate urmand sa fie livrate peste doua luni.
"Sistemul a inceput sa functioneze de aproximativ 2 luni, pentru o perioada de testare, dar de maine (astazi - n.red) vom masura oficial aceste rezultate", a declarat pentru ZF Arina Ureche, director general al BRAT.
Datele privind audienta, numarul de vizitatori ai unui site sunt extrem de importante, intrucat pe baza acestora sunt repartizate bugetele din campaniile online - o piata evaluata intre 7 si 10 mil. euro in acest an.
In prezent aproximativ 60 de editori au inscris mai mult de 180 de site-uri in Studiul de Audienta si Trafic pe Internet (SATI). Site-urile inscrise in SATI cumuleaza cea mai mare parte din traficul si veniturile din publicitatea online, ele apartinand atat unor trusturi media precum Intact, Publimedia, Realitatea Catavencu si Ringier, cat si unor companii online ca Neogen si eJobs. Inscrierea in SATI si monitorizarea cifrelor de audienta este realizata in schimbul unei taxe.
Pana in prezent cifrele erau furnizate de trafic.ro - un sistem oferit gratuit de Netbridge, unul din jucatorii importanti de pe piata locala online. Mai multe companii si-au retras in ultimele luni site-urile din trafic.ro, anuntand ca asteapta implementarea SATI, in timp ce altele vor face acest pas dupa livrarea primelor date de audienta din octombrie. Spre deosebire de trafic.ro, cifrele din studiile SATI nu vor fi facute publice integral. Netbridge s-a inscris si in SATI.
Arina Ureche afirma ca unul din motivele pentru care editorii aleg SATI este acela ca sistemul nu este detinut de un jucator din piata. "Editorii aleg un sistem de masurare care le poate oferi informatiile necesare in vanzarea spatiului publicitar", a spus oficialul BRAT.
Incepand de luna viitoare functionalitatea sistemului va fi extinsa pentru a monitoriza si audienta si profilele socio-demografice ale vizitatorilor, primele rezultate urmand sa fie disponibile anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO