Business Hi-Tech

Cinci oameni cheie din managementul Romtelecom si-au inaintat demisia

Cinci oameni cheie din managementul Romtelecom si-au inaintat demisia

Yorgos Ioannidis - noul CEO al Romtelecom, trebuie sa gaseasca rapid noi manageri pentru a conduce divizii cheie din companie

26.03.2007, 19:24 222

Trei oameni din structura de top management a Romtelecom - cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala, si alti doi din esalonul secund al conducerii companiei si-au depus demisia din functii si vor pleca din companie in perioada urmatoare.
Cei cinci sunt Efstratios Angelinos - director general adjunct, George Argentopoulos - director operatiuni retail, David Craig - director operatiuni wholesale, Karel Cisler - director IT si Alexandros Papageorgiou - director de resurse umane.
Angelinos, Argentopoulos si Craig erau parte din structura de management superior a Romtelecom, alaturi de Yorgos Ioannidis - CEO Romtelecom, Dimitris Sophocleous - director executiv financiar si Catalin Dima - director juridic de relatii externe.
Compania nu a oferit oficial detalii despre motivele celor cinci demisii, singurele precizari fiind furnizate de Catalin Dima, in legatura cu plecarea oamenilor din managementul superior al operatorului. "Cei trei directori si-au anuntat recent deciziile de a se retrage din functiile pe care le detin, dar vor continua sa activeze in Romtelecom pana in luna aprilie sau mai. Inlocuitorii lor vor fi anuntati in perioada urmatoare", a declarat el pentru Mediafax.
Demisiile celor cinci manageri au fost precedate de incetarea contractului de management al James Stuart Hubley, director general al companiei pana la 1 februarie. El a fost inlocuit de Yorgos Ioannidis, membru in Consiliul de Administratie al operatorului. Aparitia informatiilor despre demisiile managerilor Romtelecom la doar o zi dupa anuntarea rezultatelor financiare ale operatorului au alimentat in piata speculatiile ca acestea au fost cerute de catre noul sef al companiei, ca urmare a rezultatelor in scadere pe 2006.
Romtelecom a raportat pe 2006 venituri de 894,8 mil. euro, mai mici cu 3,8% si un profit net de 55,2 mil. euro, in scadere cu 35% fata de anul precedent. In 2006 si 2005 operatorul a pierdut aproximativ un milion de clienti, ca urmare a concurentei puternice exercitate de operatorii de cablu si de telefonie mobila.
Insa, conform unor surse din companie, plecarea celor cinci manageri este determinata mai degraba de inlocuirea americanului James Hubley din pozitia de CEO, dupa un mandat de aproximativ patru ani.
"Nimanui nu i s-a cerut sa plece. Ceea ce se intampla poate fi rezumat astfel: managerii din echipa Hubley parasesc compania. Rezultatele pe 2006 erau cunoscute intern cu mult inainte de data publicarii lor, astfel ca intre cele doua evenimente (anuntarea rezultatelor si demisii - n. red.) nu exista o legatura directa", au declarat pentru ZF surse din companie. Conform lor, informatiile despre demisii au iesit in afara companiei, dupa ce acestea au fost anuntate printr-un mail intern, expediat angajatilor la inceputul saptamanii trecute.
"Dincolo de scaderea numarului de clienti si ratarea tintei de a creste la 150.000 de clienti pe Internet, rezultatele financiare nu au fost slabe. Mai mult, marja profitului EBITDA a Romtelecom a crescut cu 1,1 puncte procentuale, fiind cea mai mare din grupul OTE", spun sursele din interiorul Romtelecom.
"Demisiile au inceput sa apara din luna februarie, ca reactii ale oamenilor la inlocuirea directorului general al companiei. Prima demisie a fost cea a lui David Craig - director operatiuni wholesale, care a venit in companie impreuna cu Hubley. Practic, unul din cele mai puternice motive pentru ca el sa lucreze in aceasta companie era fostul CEO. Demisia lui a fost o forma de exprimare a nemultumirii fata de schimbarea lui Hubley", au explicat surse din Romtelecom pentru ZF parcursul evenimentelor.
"Urmatoarea demisie a fost cea a directorului IT - Karel Cisler, un om foarte important pentru companie, si care a avut aceeasi motivatie. Practic, cei doi si-au exprimat astfel o stare de nemultumire, care nu tine cont de persoana noului CEO. Aceste demisii ar fi venit oricum - indiferent cine ar fi fost noul CEO", spun sursele contactate de ZF.
Conform acestora, cea de-a treia demisie, a lui George Argentopoulos - director operatiuni retail Romtelecom, a venit in urma unei oferte pe care acesta a "primit-o la momentul oportun". "Argentopoulos a fost un om cheie in restructurarea Romtelecom, iar el este un manager extrem de bine apreciat pe piata. A primit oferta de a deveni CEO pentru o companie prezenta in Romania, care nu activeaza in telecom. Anuntul va veni probabil in urmatoarele saptamani".
In ce priveste demisia lui Efstratios Angelinos - director general adjunct Romtelecom, explicatia ar fi aceea ca prin plecarea lui Hubley atributiile sale ar fi fost diminuate.
"Practic, James Hubley conducea impreuna cu el compania. Acum, odata cu sosirea unui nou CEO, a fost schimbat si acest model. Practic, functia sa era legata de prezenta lui Hubley ca CEO", au declarat pentru ZF surse din companie.
Conform lor, Alexandros Papageorgiou - director de resurse umane, care lucra in subordinea lui Efstratios Angelinos, si-a inaintat si el demisia imediat. "A fost ca o reactie in lant".
Yorgos Ioannidis - noul CEO al Romtelecom, are acum de rezolvat o lista mai lunga de probleme decat cea la care se astepta: scaderea puternica a numarului de abonati si astfel a veniturilor sau necesitatea de a gasi cai prin care Romtelecom sa poata beneficia de prezenta pe piata locala a altor companii din grupul OTE: operatorul de telefonie mobila Cosmote si retailerul telecom Germanos.
"Ioannidis nu a venit in Romania pregatit si pentru o schimbare de management. Practic, acum problema sa este sa identifice rapid manageri performanti pentru a prelua segmentele importante ale Romtelecom ramase descoperite. Acum, important nu este cine a plecat, ci cine va veni si cat de repede", au declarat pentru ZF surse din Romtelecom.
Conform lor, compania a angajat agentii de head-hunting pentru a-si completa structura manageriala, oamenii fiind cautati nu doar pe piata locala si in cadrul OTE, ci si pe pietele internationale.

Demisionarii
Efstratios Angelinos - director general adjunct
George Argentopoulos - director operatiuni retail
David Craig - director operatiuni wholesale
Karel Cisler - director IT
Alexandros Papageorgiou - director de resurse umane

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO