Business Hi-Tech

Cine a scos cei mai mulţi bani din telefonie mobilă. Topul pe 2011

Cine a scos cei mai mulţi bani din telefonie mobilă. Topul pe 2011

Autor: Bogdan Cojocaru

09.01.2012, 17:58 2595

Tomi Ahonen, fost manager al Nokia, a realizat topul mondial al primelor 25 de companii cu activităţi în domeniul telefoniei mobile în funcţie exclusiv de veniturile realizate din aceste operaţiuni.

"Din câte am văzut, nimeni nu a mai publicat o listă similară, ceea ce este uimitor având în vedere că industria mobilă este cea care creşte cel mai rapid dintre industriile gigant", notează Ahonen pe blogul său.

Clasamentul, care are în vedere veniturile realizate de companii în ultimele două trimestre din 2010 şi primele două ale anului trecut, este condus de operatorul de telefonie mobilă China Mobile, cu venituri de 77 miliarde dolari. În topul anterior, compania s-a plasat pe cea de-a treia poziţie.

Pe următoarele patru locuri se regăsesc, în ordine descrescătoare, Verizon Wireless, din SUA (72 mld. dolari, locul 4 în topul anterior), Vodafone Mobile, din Marea Britanie (66 mld. euro, primul loc în 2010), AT&T Wireless, din SUA (58 mld. euro, loc 7 anterior) şi Telefonica, din Spania (55 mld. euro, aceeaşi poziţie).

Primii producători de telefoane mobile, Nokia, din Finlanda (45 mld. dolari, poziţia 2), Apple iPhone, din SUA (42 mld. dolari, loc 21) şi Samsung Mobile, din Coreea de Sud (40 mld. dolari, aceeaşi poziţie), apar pe locurile 8, 9 respectiv 10.

Aceştia sunt devansaţi de T-Mobile, Germania (49 mld. dolari, loc 6), Orange Mobile, din Franţa (48 mld. dolari, loc 8), pe poziţiile 6 şi 7.

RIM, din Canada, cu veituri de 20 mld. dolari ocupă poziţia 19, comparativ cu locul 23 ocupat în clasamentul pe 2010.

Pe ultimele poziţii se plasează operatorii de telefonie mobilă Bharti Airtel, din India, SK Telecom, din Coreea de Sud, şi Telenor Mobil, din Norvegia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO