Business Hi-Tech

Clientii Google cauta unii in computerele altora

10.02.2006, 20:45 12

Google a lansat o aplicatie software prin care utilizatorii pot cauta informatii, daca acestea sunt continute in fisiere de tip text (inclusiv fisiere Word sau Excel) si se afla pe computerele altor utilizatori Google conectati la Internet, scrie presa internationala.

Software-ul, care va functiona intr-o interfata identica cu cea in care se efectueaza cautari pe site-ul de Internet al Google, a ridicat deja semne de intrebare in randul activistilor pentru protejarea dreptului la intimitate. Acestia acuza faptul ca fisierele vor fi copiate de pe computerele utilizatorilor pe serverele Google. Insa oficialii Google au explicat ca utilizatorii au posibilitatea sa aleaga care tip de fisiere sa nu fie copiate, neexistand astfel pericolul ca internautii sa-si expuna unii altora documente confidentiale. In plus, orice document care nu este accesat timp de 30 de zile va fi sters de pe serverele Google.

Noul software este cuprins in versiunea 3 a suitei de aplicatii Google Desktop, lansata ieri.

"Foarte multi oameni deja lucreaza pe mai multe computere si au nevoie sa-si poata accesa fisierele salvate atat in PC-ul de acasa, cat si in cel de la birou", spune Marissa Meyer, vicepresedinte Google. In ceea ce priveste pericolul ca pe Internet sa ajunga si documente confidentiale, ea a replicat: "In orice domeniu, o parte a intimitatii este sacrificata pentru a beneficia de valoare adaugata. Vreti sa va luati carnet de sofer? Trebuie sa spuneti ce culoare au ochii si parul dumneavoastra. Cred ca este cam acelasi lucru".

Lansarea noului software Google este vazuta de analisti si ca un atac impotriva Microsoft, scrie presa internationala. "Pana acum, motorul de cautare a dezvoltat aproximativ 100 de aplicatii software care, cumulate, pot fi considerate un sistem de operare in toata regula", a spus Allen Weiner, analist in cadrul companiei de cercetare a pietei Gartner.

"Exista insa diferente. Microsoft produce sisteme de operare si alte aplicatii, acestea fiind principalele surse de venit, in timp ce Google se bazeaza strict pe publicitatea online", a explicat un analist. "Deocamdata este vorba despre o cursa a Google pentru a intra pe segmentul de piata al Microsoft, inainte ca Microsoft sa reuseasca sa-i acapareze o parte din businessul cu publicitatea", a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO