Business Hi-Tech

De ce a amânat Guvernul cu trei ani trecerea la televiziunea digitală?

De ce a amânat Guvernul cu trei ani trecerea la televiziunea digitală?
17.08.2010, 23:42 45

Guvernul a amânat săptămâna trecută cu trei ani, până la 1ianuarie 2015, data trecerii României la televiziunea digitală,pentru a găsi o soluţie de a oferi una dintre licenţe Radiocom -compania de stat care difuzează în prezent programele radioului şiteleviziunii publice, fără a încălca însă legislaţia comunitară şia concurenţei, potrivit datelor obţinute de ZF de pe piaţa localătelecom.

Decizia de a amâna cu trei ani tranziţia la televiziuneadigitală va duce practic la anularea unei "licitaţii" aflate încurs la care participau şapte companii locale şi internaţionale şicare era organizată de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii(ANCOM). Companiile cumpăraseră caietul de sarcini, iar la dataemiterii hotărârii de către Guvern, ANCOM aştepta ofertelecompaniilor. ANCOM prelungise termenul de primire a ofertelor pânăla data de 17 septembrie. Stabilirea câştigătorilor urma să fierealizată prin procedura de selecţie comparativă.

Caietul de sarcini fusese achiziţionat de companiile localeRCS&RDS, Radiocom, Media Sat şi Romtelecom şi firmele străineTDF (Franţa), ORS (Austria) şi General Satellite (Rusia).

Hotărârealuată de Guvern nu a fost deocamdată publicată în MonitorulOficial, dar circulă deja în diferite variante - copii aledocumentului fiind obţinute şi de ZF. Reprezentanţii Guvernului şiai Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale nu aurăspuns întrebărilor ZF pe această temă, privind existenţadocumentului, a motivaţiei emiterii acestuia şi a datelor exacteprivind noul calendar al tranziţiei la televiziunea digitală.

Motivele oficiale ale amânării tranziţiei la televiziuneadigitală, potrivit copiei hotărârii obţinute de ZF, sunt "situaţiasocio-economică dificilă" care impune o perioadă mai lungă "pentrupregătirea pieţei şi a cetăţenilor cu privire la tranziţia de lateleviziunea analogică la cea digitală". Nota de fundamentare aratăcă decizia este justificată prin "scutirea cetăţenilor de a-şiachiziţiona noi echipamente într-o perioadă economică dificilă" şiasigurarea unui termen "rezonabil" pentru operatorii economici de ase adapta noilor cerinţe tehnice.

Prin televiziunea analogică terestră utilizatorii pot recepţionagratuit cu o antenă obişnuită emisiunile transmise de posturilepublice (TVR1, TVR2 etc.) şi de cele mai mari staţii comerciale(PRO TV etc.). În România aproximativ 450.000 din cele 7,5 milioanede gospodării utilizează servicii TV analogice. În cazul treceriila televiziunea digitală aceste gospodării ar fi trebuit fie să seaboneze la un operator de cablu sau satelit TV, fie să cumpere undecodor special pentru a putea recepţiona în continuare emisiuniTV. Potrivit datelor ZF, decizia Guvernului a avut însă în primulrând în vedere faptul că Radiocom avea puţine şanse de a câştiga"licitaţia" de la ANCOM având în vedere atât situaţia financiară(afaceri în scădere, grad ridicat de îndatorare şi pierderi), câtşi ofertele mai puternice care ar fi putut veni de la rivali.

Anul trecut Radiocom a avut venituri de 79,5 mil. euro şipierderi brute de 3,4 mil. euro, potrivit Registrului Comerţului.Compania avea la finele lui 2009 credite pe termen mediu şi lung deaproximativ 136 mil. euro.

Potrivit datelor ZF, una dintre oferte ar fi putut fi înaintatăde un consorţiu format din Orange România şi TDF - grup francezcare a construit şi operează reţele de televiziune digitalăterestră în mai multe ţări europene, printre care şi Ungaria. ŞiRomtelecom a discutat cu mai mulţi operatori - printre careaustriecii de la ORS, posibilitatea de a face un consorţiu,potrivit unor surse de pe piaţa locală telecom. ORS operează ceamai mare infrastructură din Austria pentru difuzarea de semnal TVdigital terestru. Romtelecom a purtat discuţii şi cu Radiocompentru formarea unui consorţiu, însă la data anulării "licitaţiei"ANCOM de către Guvern compania nu luase o decizie fermă, potrivitdatelor obţinute de ZF de pe piaţă.

Până la apariţia hotărârii Guvernului în Monitorul Oficial,procedura de selecţie comparativă iniţiată de ANCOM este, legal,încă în curs de desfăşurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO