Business Hi-Tech

HP Romania, optimista: In 2003 vrem sa crestem cu cel putin 10%

12.12.2002, 00:00 21

Hewlett-Packard Romania a incheiat cu succesatat anul fiscal 2002 cat si fuziunea cu Compaq Romania. Din punctde vedere financiar, asteptarile au fost depasite pentru caHewlett-Packard Romania a obtinut in anul fiscal 2002, terminat pe31 octombrie, o cifra de afaceri mai mare decat in exercitiulfinanciar anterior.
"Am terminat anul 2002 cu o cifra de afaceri mai mare decat ceainregistrata de HP si Compaq impreuna in 2001. Diferenta de valoareintre cele doua rezultate este de un milion de dolari", a declaratRadu Enache, directorul general al HP Romania.
Chiar daca procentual evolutia cifrei de afaceri nu estespectaculoasa, faptul ca a existat o crestere arata ca fuziunea cuCompaq la nivelul Romaniei s-a incheiat cu rezultate bune, a maispus oficialul.
"Acest an a fost marcat de fuziunea acestor doua companii iar fatade asteptari stam cu mult mai bine. Mediul de afaceri din Romaniane-a fost foarte favorabil, economia a fost in crestere iar cursulvalutar a fost predictibil", a precizat Enache.
In anul fiscal 2001 compania Hewlett-Packard Romania a obtinut ocifra de afaceri de 45 de milioane de dolari.
"Cred ca anul viitor va fi un an bun pentru Hewlett-PackardRomania. Evident ca noi ne propunem sa majoram cifra de afaceri.Speram sa crestem cu cel putin 10%, a declarat pentru ZiarulFinanciar Radu Enache.
Contractele cu statul roman (cum sunt proiectele cu MinisterulEducatiei sau cu Ministerul Justitiei) au contat cam cu 30% laactivitatea Hewlett-Packard Romania de pe intregul an fiscal 2002.Restul de aproximativ 70% din venituri au fost asigurate decontractele incheiate cu firmele private si de vanzarile catreconsumatorii individuali.
"Nu depindem de contractele de stat. Noi ne adresam in egala masurasi firmelor private", a tinut sa precizeze seful HP Romania.
Din punct de vedere valoric, primul loc in vanzarile companiei ildetine PC-urile, dar daca se ia in calcul numarul de produsevandute, clasamentul intern este condus de departe de imprimanteleHP.
"Practic, volumul nostru de afaceri se imparte in cifre comparabileintre PC-uri, imprimante si consumabile, masini mari (servere,medii de stocare) si servicii si consultanta. In prima parte aanului fiscal am facut vanzari foarte mari in zona PC-urilor, in adoua parte solicitarea de PC-uri a fost mai redusa. Cererea deimprimante a fost liniara iar in ceea ce priveste masinile mari, aufost cerute mai mult in a doua parte a anului inclusiv servicii deconsultanta", a mai spus Radu Enache.

Piata IT in crestere in 2003
In afara faptului ca apreciaza o majorare a cifrei de afaceri cucel putin 10% in anul urmator pentru HP Romania, Radu Enache spuneca piata IT autohtona in ansamblul sau va fi A‚"in crestere simai atractiva".
"Exista o preocupare la nivelul institutiilor statului pentrupromovarea tehnologiei informatiei, lucru care este foarteimportant. In plus, apropierea Romaniei de comunitatea europeana,accesul in NATO, maturizarea economiei de piata sunt si ele denatura sa ceara o dezvoltare continua a infrastructuriiinformatice. In zona financiar-bancara s-a accentuat concurenta iardiferenta dintre banci se va face pe baza portofoliului de serviciioferite clientilor. Acesta se va putea diversifica doar daca se vadezvolta si infrastructura din domeniul tehnologiei informatiei",apreciaza oficialul de la HP Romania.
Mai mult, chiar daca liberalizarea pietei telecomunicatiilor nu vaconduce imediat la aparitia unui numar mare de noi jucatori, vaaccentua cel putin preocuparea operatorilor actuali in directiacresterii calitatii serviciilor si reducerii costurilor, este deparere Radu Enache.

La ce este HP lider
Potrivit ultimelor date furnizate de compania de cercetare a pieteiInternational Data Corporation (IDC) pentru perioada care acoperaprimele trei trimestre din anul fiscal 2002 al Hewlett-Packard,compania se afla pe primul loc pe piata romaneasca a echipamentelorde tiparire cu o cota de 62% la imprimantele cu jet de cerneala side 66% la cele laser.
De asemenea, HP Romania este lider la categoria sistemelor destocare pe disc cu o cota de piata de 27%.
Compania mai este lider la capitolul servere standard industriale,servere UNIX.
La servicii de consultanta, HP Romania detine 21,7% din piata.Compania se situeaza tot pe primul loc la notebook-uri cu o cota depiata de 27,7% si la calculatoarele de birou cu 17,4%.

Capii Compaq Romania au preferat afacerile proprii
Noua companie Hewlett-Packard Romania a fost lansata pe 24 mai2002, in urma anuntarii la nivel mondial a fuziunii intrefirma-mama HP si producatorul de computere Compaq. De atunci lanivelul echipei HP Romania au avut loc o serie de modificari.Fuziunea a condus la dublarea numarului de arhitecti IT la HPRomania dar si a consultantilor, numarul total de angajati fiind de 70. Din fosta echipa Compaq au plecat directorul de vanzariCalin Tatomir si, mai recent, directorul general Mihai Pascadi.Ulterior, ambii si-au lansat propriile companii de consultanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO