Business Hi-Tech

Iliad va prelua divizia franceza a Telecom Italia pentru 800 de milioane de euro

10.06.2008, 20:41 26

Reprezentantii Iliad, al treilea furnizor de servicii de internet de mare viteza din Franta, au declarat ca poarta negocieri exclusive pentru achizitia diviziei franceze a Telecom Italia Spa pentru suma de 800 de milioane de euro, scrie Bloomberg.
Cele doua companii intentioneaza sa finalizeze tranzactia pana la sfarsitul lunii septembrie. Preluarea brand-ului Alice de la Telecom Italia i-ar permite companiei franceze sa recastige locul doi pe piata din Franta dupa ce in urma cu un an acesta a fost pierdut in favoarea Neuf Cegetel.
Achizitia diviziei Liberty Surf Group ce opereaza brandul Alice in Franta ar fi cea mai mare tranzactie a Iliad. Compania pariziana ce isi comercializeaza serviciile sub numele de brand Free s-a dezvoltat prin castigarea de clienti si evitarea achzitiilor. Actiunile Iliad au crescut cu 1,2 la suta sau 76 de eurocenti, ajungand la un pret de 63,38 euro pe bursa din Paris. Actiunile Telecom Italia au fost tranzactionate cu 1.394 euro la bursa din Milano.
Iliad, care este condusa de directorul executiv Maxime Lombardini, a fost infiintata in 1991 de Xavier Niel.
In 2007, Neuf Cegetel a cumparat divizia de servicii internet a Deutsche Telekom din Franta pentru a depasi Iliad, al doilea furnizor de servicii ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) din Franta. Tehnologia ADSL permite conectarea la internet prin intermediul liniilor telefonice de cupru, iar France Telecom SA este cel mai mare furnizor de servicii ADSL.
Potrivit directorului financiar al companiei, Thomas Reynaud, in cazul finalizarii cu succes a tranzactiei, cota de piata a Iliad va creste la 26 la suta de la 20 de procente la ora actuala. Neuf Cegetel detine aproximativ 22 de procente.
"Acest lucru va confirma decisiv pozitia noastra ca prim operator alternativ din Franta", a adaugat el, numind de asemenea aceasta tranzactie ca fiind "o puternica oportunitate strategica".
Reynaud a mai precizat ca in vederea achizitiei, Iliad va fi imprumutata de un consortiu de banci, iar pretul va fi bazat pe o valoare maxima de 800 de milioane de euro.
Aceasta suma depaseste pretul vehiculat initial de 690 de milioane de euro, informatie bazata pe tranzactii din Franta din acest domeniu, a precizat analistul Rob Goyens.
"Un pret mai mare reflecta numarul mic de optiuni din sectorul serviciilor de internet dupa valul de consolidari de anul trecut", a adaugat Goyens.
Preluarea brandului Alice va avea ca rezultat o serie de sinergii intre cele doua companii in domeniul vanzarilor, costurilor si taxelor, a mentionat Reynaud. Compania va fi capabila sa reduca costurile pentru publicitate si retea, dar sa si beneficieze de deducerile de taxe pe care Alice le-a avut in trecut, a mai declarat directorul financiar al companiei pariziene.
Directorul executiv al Telecom Italia Franco Bernabe a precizat luna trecuta ca tranzactia va fi incheiata in curand.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO