Business Hi-Tech

Interviu Exclusiv ZF. Allen Taylor, managing partner, Endeavor Catalyst: Antreprenorii din pieţe precum România sunt mai rezistenţi şi au determinare mai mare. E mai dificil să construieşti o companie în România decât în Palo Alto

Allen Taylor, managing partner Endeavor Catalyst

Allen Taylor, managing partner Endeavor Catalyst

Autor: Răzvan Botea

27.10.2023, 18:30 115

Când vii dintr-o piaţă cu provocări, nivelul de hotărâre, de determinare şi de rezistenţă în rândul antreprenorilor este mult mai ridicat Endeavor Catalyst, vehiculul de investiţii al reţelei de antreprenori Endeavor, a făcut două investiţii în România – FintechOS şi Druid – şi se mai uită la încă şase companii. „Statistic, 1 din 6 companii în care investim devine unicorn”

Antreprenorii din pieţe precum România sunt mai rezistenţi şi au determinare mai mare, a răspuns Allen Taylor, managing partner Endeavor Catalyst, întrebat de ZF care este diferenţa dintre antreprenorii din România şi antreprenorii din alte pieţe, precum America. Taylor a vorbit cu ZF în cadrul unui interviu exclusiv despre  planurile de investiţii ale fondului Endeavor Catalyst în România, despre cultura antreprenorială românească şi despre investiţiile Endeavor la nivel mondial. Endeavor este o reţea de antreprenori prezentă în 42 de ţări.

„Antreprenorii din pieţe precum România au tendinţa să se bazeze mai mult pe perseverenţă, rezistenţă şi determinare, nu-i aşa? Pentru a reuşi în aceste locuri este mai dificil decât să construieşti o companie în Palo Alto sau California, de exemplu. Cred că ideea este că atunci când vii dintr-o piaţă cu provocări, nivelul de hotărâre, de determinare şi de rezistenţă în rândul antreprenorilor este mult mai ridicat. Şi este impresionant.  Este, de fapt, o calitate excelentă în rândul antreprenorilor”, a spus el.

Endeavor Catalyst, vehiculul de investiţii al reţelei de antreprenori Endeavor, a făcut două investiţii în România – FintechOS şi Druid – şi se mai uită la încă şase companii. Acesta este şi motivul pentru care Allen Taylor a vizitat România în octombrie.

„Ei bine, în 48 de ore (de stat în România - n. red.), cred că am cam 48 de întâlniri. Nu sunt chiar atât de multe, dar destul de multe. Voi participa la mai multe evenimente diferite. Avem un eveniment mare pentru Endeavor. Am zile pline, în ambele zile, întâlnindu-mă în principal cu fondatori, start-up-uri, companii”, a spus el.

Întrebat la ce companii din România se mai uită, Taylor a spus că nu poate da numele sau mai multe detalii, dar a punctat că este vorba de şase companii care au potenţial: „În prezent, avem cam şase companii în pipeline-ul nostru cu care lucrăm foarte aproape, pentru că vedem oameni cu potenţial şi credem că vor fi următoarele investiţii, fiecare dintre ele, probabil în următorii unu-trei ani.”

În total, Endeavor Catalyst a făcut investiţii de circa 350 mil. dolari în 300 de companii. Valoarea totală a fondului, compus din mai multe sub-fonduri, este de 500 mil. dolari.

 

Ce a mai spus Allen Taylor în cadrul interviului acordat ZF:

► 600 de membri ai echipei cu normă întreagă lucrează la Endeavor. Dar cea mai mare operaţiune este în Brazilia. Aceasta reprezintă aproximativ 15 până la 20% din ceea ce facem la nivel global.

► De fiecare dată când ajutăm o companie să strângă 20 de milioane de dolari, contribuim cu un milion. Şi apoi încercăm să atragem alţi investitori valoroşi să conducă runda şi să investească în ea. Deci, în total, administrăm aproximativ 500 de milioane de dolari. Dar din cei 500 de milioane, nu toţi au fost încă investiţi.

► Începem să investim din ce în ce mai mult în această parte de lume (România, Bulgaria – n. red.)

► Investim în companiile în care credem cu adevărat că au potenţialul de a fi următorul UiPath, următoarea afacere mare de succes. Nu investim în companii la stadiul de start-up cu totul, ci la ceea ce am numi etapa de creştere.

► Din cele 300 de investiţii pe care le-am făcut, 50 dintre ele, au ajuns să fie unicorn sau companii de miliarde de dolari.

► Una din şase companii în care am investit a devenit o companie de 1 mld. dolari, ceea ce ne face unul dintre cei mai de succes investitori în astfel de companii. Dar aici, în această parte a lumii, prima noastră investiţie a fost cu echipa de la FinTechOS. Am investit anul trecut în PayHawk, care provine iniţial din Bulgaria.

► În toate aceste cazuri, investim cam unu sau două milioane de dolari. În Druid am investit 1 mil. dolari, este cea mai nouă investiţie din România.

► Statistic vorbind, ştim că nu toate vor reuşi să atingă acest nivel de 1 mld. dolari. Dar credem cu adevărat de fiecare dată când evaluăm o nouă investiţie că au potenţialul să ajungă acolo.

În cazul FinTechOS, avem mai mult timp acum. Deci îi vedem deja pe drumul creşterii. În cazul Druid, tocmai au fost selecţionaţi în Endeavor în ultimul an. Aşa că tocmai am făcut investiţia.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO