Business Hi-Tech

Preţul memoriilor creşte cu până la 17% după ce Toshiba şi alte firme japoneze şi-au închis fabricile

Preţul memoriilor creşte cu până la 17% după ce Toshiba şi alte firme japoneze şi-au închis fabricile

Autor: Ştefan Vrabie

14.03.2011, 20:04 72

Preţul semiconductorilor folosiţi în computerele personale şi întelefoanele mobile au crescut datorită temerilor cu privire ladeficitul ofertei, după ce fabricile din Japonia au fost închise înurma cutremurului care a devastat ţara, relatează agenţia de ştiriBloomberg.

Preţul unui modul de memorie DRAM de 1 GB a urcat cu 7 procente,ajungând la 1,11 dolari, cea mai mare creştere din 27 ianuarie şipână acum, conform DRAMeXchange.

Preţurile la memoriile flash NAND de 4GB au crescut cu 17%.Cipurile DRAM sunt folosite în stocarea temporară a informaţiilor,fapt ce ajută dispozitivele să ruleze mai multe programe, iar pememoriile flash NAND sunt salvate melodii sau imagini însmartphone-uri, playere MP3 sau camere digitale.

"Creşterea preţurilor reflectă ingrijorările şi incertitudinileîn momentul acesta pe piaţă", afirmă Andy Perkins, analist la bancaSG Corporate & Investment. "Este prea devreme pentru a spunedacă aceasta este o reacţie pe termen scurt".

Toshiba Corporation, producătorul japonez de dispozitiveelectronice şi totodată al doilea cel mai mare producător de cipuriNAND după Samsung, a spus că a oprit producţia în fabricile saledin zonele afectate.

Analiştii spun ca poducătorii se vor confrunta cu costuri şiîntârzieri mari la componente, ca urmare a cutremurului.

"Situaţia ar putea cauza întârzieri în producţia componentelorelectronice astfel rezultând în costuri mai mari", a spus LeeSimson, analist la banca de investiţii Jefferies.

Japonia are un rol "esenţial" la nivel global pentru lanţurilede aprovizionare cu electronice, fiind sursa a peste 40% dinproducţia globală a cipurilor NAND şi 15% din cipurile DRAM, aafirmat Howard Wheeldon, analist la BGC Partners din Londra.

Acţiunile Toshiba au scăzut cu 16,3 procente, cel mai maredeclin înregistrat pe bursă din ianuarie 2009 şi până acum. ÎnCoreea de Sud, Samsung Electronics, cel mai mare distribuitor decipuri flash NAND, a crescut cu 4,4 procente, iar HynixSemiconductor, un alt producător de memorii flash, a crescut cu8,7%. Câştigurile sugerează că "aceste companii vor avea decâştigat datorită producţiei oprite în Japonia", a declarat VictorBareno analist în cadrul firmei de investiţii SNS Securities.

Compania Shin-Etsu Chemical, un producător de componente pe bazăde siliciu folosite la producerea semiconductoarelor, a spus că aîntrerupt producţia în mai multe fabrici de pe teritoriul Japoniei,propunându-şi să reia operaţiunile în urma finalizării inspecţiilorpentru măsurile de siguranţă.

Sumco, un alt producător japonez de componente pe bază desiliciu, a oprit producţia în fabrica sa, datorită daunelorprovocate de cutremurul de săptămâna trecută, a anunţat companiaîntr-un comunicat.

Perturbările la Shin-Etsu şi Sumco, care împreună reprezintăaproximativ 60% din producţia globală de plăci electronice, vorsubmina livrarea globală a produselor electronice, conform luiKlaus Ringer, analist la Credit Agricole Cheuvreux.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO