Business Hi-Tech

Problemele se ţin lanţ pentru Apple în China: cota de piaţă a iPhone scade de două trimestre

Problemele se ţin lanţ pentru Apple în China: cota de piaţă a iPhone scade de două trimestre

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

17.02.2012, 14:32 929

Cota de piaţă a iPhone în China a scăzut în perioada octombrie-decembrie 2011 pentru cel de-al doilea trimestru consecutiv, iar Apple ocupă acum locul 5 pe cea mai mare piaţă din lume, pierzând teren în faţa brandurilor locale mai ieftine, transmite Reuters.

Cel mai nou model iPhone 4S s-a lansat în China abia în luna ianuarie, fapt care i-a determinat probabil pe unii clienţi chinezi să amâne investiţia într-un smartphone Apple dincolo de trimestrul al patrulea al anului trecut, potrivit companiei de cercetare Gartner, care a furnizat datele.

Problemele se ţin lanţ pentru Apple în China, unde unii retaileri au retras tabletele iPad din magazine în aşteptarea deznodământului unui proces al gigantului american cu o companie locală privind brandul iPad, iar fabricile furnizorilor au devenit ţinta unor critici dure privind salariile mici şi condiţiile grele de muncă.

Se estimează că numărul utilizatorilor de telefonie mobilă din China va depăşi un miliard în acest an, iar Samsung, Nokia, Apple şi companiile locale Huawei şi ZTE sunt prinse într-o luptă dură pentru a câştiga o "felie" cât mai consistentă din cea mai mare piaţă din lume, care are totodată unul dintre cele mai bune potenţialuri de creştere.

Apple a redevenit în trimestrul al patrulea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, devansând grupul Samsung, potrivit datelor Gartner, însă a căzut pe poziţia a cincea în China, fiind depăşit de ZTE.

Cota de piaţă a grupului american în China a scăzut puternic, la 7,5% în trimestrul patru, de la 10,4% în cel anterior.

Samsung, principalul rival al Apple la nivel mondial, a reuşit să urce pe primul loc în China în ultimele trei luni ale anului trecut, împingând liderul tradiţional Nokia până pe locul al doilea.

Grupul sud-coreean a acaparat 24,3% din piaţa chineză în trimestrul patru, în timp ce cota de piaţă a Nokia s-a înjumătăţit în 2011, de la peste 40% în primul trimestru la sub 20% în ultimele trei luni.

ZTE a avut de asemenea o evoluţie spectaculoasă în China în 2011, încheind anul cu o cotă de piaţă de 11%, faţă de 3% în primul trimestru.

Gartner estimează scăderea cotei de piaţă a iPhone la nivel mondial în primele două trimestre ale acestui an, odată ce entuziasmul determinat de lansarea modelului 4S va pierde din intensitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO